Recente berichten

A- A A+

Fragment uit het RTL Rode Hoed-debat (beelden: RTL)
Na het Radio 1 lijsttrekkersdebat op vrijdag, volgde twee dagen later alweer het RTL ‘premiersdebat’ in de Rode Hoed. Maar dan wel zonder de twee belangrijkste premierskandidaten, Geert Wilders en Mark Rutte. Dus werd de titel gewijzigd in het ‘Rode Hoed’-debat. In het verleden zette dit debat een belangrijke toon voor het vervolg van de verkiezingscampagne. Zou dat opnieuw gebeuren? Nieuwwij zette de levensbeschouwelijke bril op en analyseerde de stellingen die gingen over levenseinde en islam.

Daoud Nassar (1970) is mensenrechtenactivist en een Palestijnse christen, bekend van Tent of Nations op de West Bank nabij Bethlehem. Gisterochtend was hij te gast in Het Vermoeden. De tekst van het gesprek dat Marleen Stelling met hem had, vindt u hieronder.
Door: Marleen Stelling
Daoud, wat fijn dat je hier bent.
“Het is een eer.”
Je bent boer en mensenrechtenactivist uit Palestina. Je boerderij is ook een internationale ontmoetingsplek, de Tent of Nations. Die staat op de Westelijke Jordaanoever in een gebied waar Israël de baas is.

Compagnietheater Felix Meritis, de Rode Hoed, De Nieuwe Liefde en het Compagnietheater vormen sinds 1 januari 2017 samen een nieuwe krachtige culturele onderneming Amerpodia, die met haar programmering een grote rol speelt in het culturele leven van Amsterdam en actief is in de evenementenbranche. De vier cultuurhuizen zijn gelegen in hartje Amsterdam en via de Amsterdamse grachten aan elkaar verbonden.

Een paar maanden geleden was op Nieuwwij.nl een filmpje te zien waarin Inge Bosscha haar verhaal doet over haar jeugd en de gereformeerd vrijgemaakte kerk waarin ze opgroeide. Over hoe ze terugkijkt op haar jeugd en de invloed die de gereformeerde opvoeding op haar heeft gehad. Inmiddels is Inge 40 en niet meer kerkelijk of godsdienstig. Wat blijft er over als je afscheid neemt van de kerk en van godsdienst? In een drieluik staat Inge stil bij de veranderingen in haar godsbeeld, haar zelfbeeld en haar sociale netwerk.

Het eerste grote lijsttrekkersdebat is achter de rug. De voormannen van de grootste politieke partijen mochten in de studio van NPO Radio 1 aanschuiven om voor nationaal publiek de degens te kruisen. Voormánnen, schrijf ik bewust, omdat Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren niet uitgenodigd was. Ze kreeg eerder op de dag ‘ter compensatie’ een interview. Thieme paste als 10e lijsttrekker waarschijnlijk net niet in het 3×3 format dat de NPO had bedacht. Drie debatten met elk drie lijsttrekkers.

Het Familiesteunpunt Radicalisering’ in Utrecht is per direct op zoek naar een gemotiveerde en ervaren casemanager/hulpverlener.
Functie omschrijving
In deze functie als casemanager ben je verantwoordelijk voor de begeleiding van een familie waarvan een familielid geradicaliseerd en/of uitgereisd is. Gedurende een familieondersteuningstraject fungeer je als eerste aanspreekpunt voor de familie.

In mei verschijnt het boek Positieve identiteitsontwikkeling bij moslimjongeren. Tool- en handboek voor de eerste lijn bij uitgeverij Garant.
Islam, migratie, diversiteit, radicalisering zijn dagelijkse thema’s in de maatschappelijke debatten die de samenleving polariseren en voor vertwijfeling zorgen. Met ook een grote impact op het eerstelijnswerk. Leerkrachten, vormingswerkers, hulpverleners, jeugdbegeleiders en vele andere betrokkenen, zoals politiemensen, weten, ondanks hun ‘goede wil’, niet altijd goed hoe ze met moslimjongeren moeten omgaan.

(c) Heidi Dorudi
Op Nieuwwij.nl duiken we opnieuw de filosofie in. In een reeks artikelen komen diverse filosofen aan het woord die in een of meerdere artikelen diverse thema’s van de maatschappij uitlichten en in een breder denkkader plaatsen. Vandaag maken we kennis met filosoof en feminist Heidi Dorudi. Haar jonge levensjaren in Iran, Oostenrijk, Frankrijk en Duitsland gaven haar een uniek inkijkje in de menselijke geest. Het gezin was altijd onderweg vanwege enerzijds de vlucht voor de toenmalige machthebbers en anderzijds het gevoel van ontworteling.