Recente berichten

A- A A+

In december verscheen ‘Het geschenk van de priesterroeping’, over de roeping tot en de vorming van priesters. Het oude document hierover (1970) werd bij de tijd gebracht. Ik lees dat homo’s die priester willen worden, worden afgewezen omdat zij niet in staat zouden zijn correct om te gaan met mannen en vrouwen. Deze woorden komen van de vorige paus en zijn nu met instemming van paus Franciscus opgenomen in dit document.

Thomas Merton (1915-1968) was een belangrijke katholieke theoloog, dichter, auteur en sociaal activist. Hij was trappist en monnik in de Abbey of Our Lady of Gethsemani (abdij van Onze-Lieve-Vrouw van Gethsemani) bij Bardstown in Kentucky (Verenigde Staten). Als voorstander van de interreligieuze dialoog trad hij in dialoog met vooraanstaande vertegenwoordigers van andere religies, waaronder de Dalai Lama, Abraham J. Heschel en D.T. Suzuki.

Filosoof Bart Brandsma is al vele jaren actief op het terrein van de interculturele en interreligieuze ontmoeting en dialoog. In 2006 schreef hij het veelgeprezen boek De hel, dat is de ander. Het verschil in denken van moslims en niet-moslims en in 2009 W!J-land. Voorbij de bindingsangst samen met Nieuwwij-directeur Manuela Kalsky. De afgelopen jaren heeft Brandsma zich vooral gericht op ‘polarisatiemanagement’. Recent verscheen zijn boek over dit onderwerp: Polarisatie: Inzicht in de dynamiek van wij-zij-denken.

In Rot op met je religie wonen een jood, een moslim, twee christenen en twee atheïsten met elkaar in één huis. Jan is evangelisch, Sheila is joods, Safeer is moslim, Dineke is hervormd-christelijk en Bryan en Floris zijn atheïst. Alle zes hebben ze een zeer uitgesproken mening over religie. Twee weken lang trekken ze samen op en gaan ze de confrontatie aan met elkaars diepste overtuigingen. We zien wat de impact van geloof is op het dagelijks leven. Daarbij loopt de spanning op.

Aan de media worden in de volksmond twee traditionele taken toegekend: controle en toetsing van de macht en het onderzoeken en presenteren van feiten bij kleine of grote gebeurtenissen in de samenleving. Toch zijn de media de laatste jaren steeds vaker zelf onderwerp van gesprek. Zijn media nog wel objectief? In hoeverre wegen de kijk- en verkoopcijfers op tegen de kerntaken van journalisten? Zelfs een relatief nieuwe ontwikkeling als de ‘feitenchecks’, waarbij beweringen van mensen worden gecontroleerd, blijken regelmatig onzorgvuldig.

Peter R. de Vries zal tijdens het Diner Pensant van Platform INS op 30 januari a.s. ‘INSpirator’ zijn. Dat maakte Saniye Calkin, directrice van Platform INS, zojuist bekend in een e-nieuwsbrief.
Verder wordt in deze nieuwsbrief vermeld: “Vanuit INS zetten wij ons in voor de kunst van het samenleven. En juist aan dát samenleven lijkt het steeds meer te ontbreken.

Diagne Souleymane Bachir © DR
Een boek schrijven met een positief beeld over de relatie tussen islam en filosofie is dubbel tegen de stroom in varen. Aan de ene kant is er de heersende Westerse liberale visie, die stelt dat filosofie op zijn zachtst gezegd op gespannen voet staat met religie. Filosofie heeft zich sinds de Verlichting geëmancipeerd van religie en is daarvan de grote criticus, of op zijn minst het redelijke alternatief geworden. Bij de islam komt daar vaak nog een schepje bovenop.

Meta Floor
Tent of Nations organiseert op zaterdagmiddag 4 februari a.s. een ‘Vriendenmiddag’ in Driebergen. Speciale gast is Daoud Nassar, een Palestijns-christelijke boer. Er is veel belangstelling voor deze middag: minimaal 200 deelnemers verwachten de organisatoren. Een gesprek met Meta Floor, medewerker van Tent of Nations.
Door: Greco Idema
Je bent werkzaam voor Tent of Nations. Wat is dit voor een organisatie?
“Tent of Nations in Bethlehem is een educatieve boerderij met het vredesproject van de Palestijns-christelijke familie Nassar.