Recente berichten

A- A A+

De bekende natuurkundige Stephen Hawking komt tot de conclusie dat God niet nodig was voor de oerknal. Het universum is volgens hem uit het niets ontstaan. Wat betekent deze conclusie voor het beeld van God als schepper van hemel en aarde? De gelovige natuurkundige Peter Kluit gaat op 4 april hierover in gesprek met bezoekers van Café Zin in de Johanneskerk in Amersfoort. Een avond over de relatie tussen geloof en natuurwetenschap.
Peter Kluit staat in het midden van deze discussie, als natuurkundige van de kleinste deeltjes, én als gelovig mens.

‘De Turkse president Recep Tayyip Erdoğan reageert boos op het Nederlandse besluit om de vlucht van zijn minister Mevlüt Çavuşoğlu te stoppen. Hij vindt Nederlanders “nazi-overblijfselen” en dreigt met tegenmaatregelen.’ – Elsevier
De diplomatieke rel die in het weekend van 11 maart tussen Nederland en Turkije uitbarstte, was naar Nederlandse begrippen van ongekende omvang. De politiek van polderen, onderhandelen en neutraliteit trok een grens en wenste zich niet te laten intimideren door de campagnevoerende regering van Erdoğan.

Om mij heen vallen de bidders weg. Niet alleen omdat ze doodgaan – dat ook – maar omdat ze stilaan zijn opgehouden met bidden. In mijn kring van familie, vrienden, met name generatiegenoten, weten velen niet wat ze er mee aan moeten. Is dat erg? Wat je niet kent mis je niet maar als je het kent zou je het graag een ander gunnen. En ik zie om me heen dat hele generaties opgroeien zonder de dimensie van het gebed. Dat vind ik jammer, ja. Bovendien denk ik dat de barrière niet nodig is. De barrière van het geloof namelijk. Vandaar deze column: gebed van een ongelovige.

Vanaf zondag 26 maart is het programma De Nieuwe Dag met Hella van der Wijst weer te zien op televisie. Steeds om iets over twaalf uur ’s nachts op NPO2.

Als veel mensen slapen, zijn er ook altijd wakkere geesten: voortrekkers, praktisch idealisten en vernieuwers die in het licht van de ondergaande en opgaande zon ervaren dat elke dag het begin kan zijn van een nieuwe wereld. In de 40-dagentijd spreekt Hella van der Wijst voor het programma ‘De Nieuwe Dag’ vier gasten over zaken die voor hen in onze samenleving kwetsbaar en waardevol zijn en waar zij zich voor inzetten.

Alain Verheij (1989) is reliblogger en ‘Theoloog des Twitterlands’. Hij schopt graag relletjes op internet waarbij hij naar eigen genoegen zowel de atheïsten als de conservatieve christenen op de kast krijgt. Zijn laatste wapenfeit: een petitie onder de titel ‘Inderdaad: lang leve onze christelijke cultuur!’, gericht aan politici, waarin hij en een rijtje prominente christenen uitleggen hoe het ook alweer zit met de scheiding tussen kerk en staat, en waarom de christelijke cultuur nimmer politiek kan worden ingezet.

Maart 2017 was en is een veelbewogen maand.
Door: Kathleen Ferrier
Liang Hui
Begin maart vond in Beijing de Liang Hui plaats, de jaarlijkse bijeenkomst van twee sessies (liang=twee en hui=sessie) die twee weken duurt. Sessie één is het Raadgevend Volkscongres, een soort parlement, sessie twee het Nationale Volkscongres dat begint met wat in de Nederlandse Tweede Kamer ‘Woensdag Gehaktdag’ genoemd wordt: de dag waarop de regering verantwoording aflegt over het afgelopen jaar. Premier Li Keqiang las het werkrapport van de regering voor en er werden vragen beantwoord.

Abdulwahid van Bommel schrijft voor Nieuwwij de serie ‘Tel je zegeningen’. In een wereld waarin lelijkheid maar al te vaak alle aandacht krijgt, brengt Van Bommel personen, verhalen en gebeurtenissen tot leven, waarbij het mooie en het hoopgevende een prominente plek krijgt. In diverse delen komen inspirerende mensen aan bod. Vandaag een beschouwing op Johann Wolfgang von Goethe.
Door: Abdulwahid van Bommel
Goethe is gefascineerd door een metafoor die door alle soefidichters wordt gebruikt.

© Janita Sassen
Damaris Matthijsen (45) streeft naar een nieuwe economie, een vredige samenleving met een menswaardige verdeling van goederen. Met de door haar gestarte beweging Economy Transformers (ET) werkt ze aan die nieuwe economie.
Door: Harm van den Berg & Kirsten Donders-Lindeboom
“Mijn hele leven ben ik al bezig met de nieuwe economie. De grondslagen van de huidige economie kloppen niet, we moeten samen verantwoordelijkheid nemen en dat betekent dat we de boel moeten omgooien. Ik zie de huidige economie als een grote tanker die maar door vaart.