Onderwerp: christendom

A- A A+

Regelmatig komt Albanië in het nieuws en niet zelden negatief. Albanië – land van bloedwraak, armoede, massa-emigratie en maffiose criminaliteit. Dit is geen onjuist beeld maar wel een eenzijdig beeld, waarop valt af te dingen. Want Albanië is ook een land waar moslims en christenen vreedzaam samenleven en niet langs elkaar heen en een land waar activisten streven naar een open, democratische samenleving en naar verwerking van het verleden.

In Riga, de hoofdstad van Letland, vond van 28 december tot en met 1 januari de Europese ontmoeting van Taizé plaats. Tijdens deze ontmoeting kwamen 11.000 jongvolwassenen bij elkaar om samen met de plaatselijke bevolking te eten, te bidden en te praten. Het werd een bijzondere ontmoeting waar West-Europanen en Oost-Europanen elkaar beter leerden kennen, waar vriendschappen werden gesloten tussen mensen die elkaar nog nooit eerder gezien hadden en waar we samen een teken van hoop vormden in deze onrustige wereld. Ik was erbij.
Door: Tanja van Hummel
Taizé is een klein dorpje in Frankrijk.

Hendro Munsterman
Eind vorig jaar zijn we op Nieuwwij.nl begonnen met een serie over facebook-vriendschap. In de eerste twee artikelen werd vooral gekeken naar de vraag of facebook-vrienden wel vrienden zijn en hoe divers vriendengroepen zijn op facebook. Vandaag kijken we naar hoe er soms op facebook wordt gereageerd door reaguurders op geplaatste berichten en welke consequenties dit kan hebben.
Hendro Munsterman hoorde van steeds meer van zijn bijna 2000 vrienden op facebook dat ze zijn posts ontweken omdat een hele kleine groep reaguurders de discussies ‘kolonialiseerde’.

“Pro-islam? De PKN is dat helemaal niet”

Op de laatste dag van 2016 was op de voorpagina van Trouw te lezen dat de pro-islam koers van de Protestantse Kerk ‘een splijtzwam’ vormt. Online was de kop alweer afgezwakt naar ‘verdeeldheid’. De basis voor die uitspraak bleek een interview met ‘kerkleider’ dr. René de Reuver te zijn, elders in diezelfde krant. Voor mijn gevoel deed De Reuver recht aan de islam en benadrukte hij terecht dat moslims en christenen veel gemeenschappelijk hebben.

Een kerkdienst, maar dan net even anders. Dat is de Top2000 kerkdienst: een landelijk opkomend fenomeen waarin alle kerkliederen vervangen worden door nummers uit de Top2000. NewConnective, een studentenplatform dat zich bezighoudt met levensbeschouwing, filosofie en dialoog, organiseerde afgelopen zondag zo’n dienst in De Binenwaai kerk op IJburg te Amsterdam.
Door: Rosa van Bottenburg
Normaal gesproken vind je mij niet zo snel in een kerk. Zeker niet ’s ochtends als de luchten grijs zijn en mijn beslapen kussen nog o zo zoet ruikt.

Het is in deze dagen moeilijk om je als ‘christelijk opgevoede Nederlander’ te verhouden tot de islam. Ik wil mij niet in het kamp laten trekken van hen die het geweld in naam van Allah al te gemakkelijk bedekken onder het mom van ‘niet de echte islam’. Maar ik verzet mij nog meer tegen de toenemende, eveneens te gemakkelijke islamofobie. Daarvoor is er te veel sympathie en herkenning blijven hangen vanuit mijn jeugd. Via de boeken van Karl May over Kara ben Nemsi kwam de islam tot mij als ‘stilte in de woestijn’.

In 2007 overleed mijn moeder op kerstmorgen, dat bepaalde heel lang mijn beleving van eerste kerstdag en eigenlijk het hele kerstfeest. Daarom draag ik iets blauws tegen het kerstgeweld. Ik heb niets tegen de boodschap: dat het licht uiteindelijk de duisternis zal overwinnen, dat is een mooi verhaal. Ik heb wel bezwaar tegen het te veel licht met kerst, zoveel licht dat er is geen duisternis meer te zien. Door alle ballen en kaarsen zie ik geen duisternis meer, door alle kerstmuziek hoor ik de stilte niet meer.
Door: Wies Houweling
De kerstdagen kom ik wel door.

Anne Dijk. © Enis Odaci
Anne Dijk is religiewetenschapper en islamoloog. Haar is gevraagd om het boek Six covenants of the Prophet Muhammad te vertalen naar het Nederlands. Dit boek bevat een selectie van convenanten, die de profeet Mohammed heeft gesloten met de christenen van zijn tijd. Het is een vervolgpublicatie van The Covenants of the Prophet Muhammad with the Christians of the World van Dr. John Andrew Morrow. De vertaling is inmiddels af en de publicatie is gepland in het voorjaar van 2017. In deel 1 een gesprek met Dijk over de context van Mohammed’s convenanten.