Onderwerp: discriminatie

A- A A+

Hendro Munsterman
Eind vorig jaar zijn we op Nieuwwij.nl begonnen met een serie over facebook-vriendschap. In de eerste twee artikelen werd vooral gekeken naar de vraag of facebook-vrienden wel vrienden zijn en hoe divers vriendengroepen zijn op facebook. Vandaag kijken we naar hoe er soms op facebook wordt gereageerd door reaguurders op geplaatste berichten en welke consequenties dit kan hebben.
Hendro Munsterman hoorde van steeds meer van zijn bijna 2000 vrienden op facebook dat ze zijn posts ontweken omdat een hele kleine groep reaguurders de discussies ‘kolonialiseerde’.

© Bart Brandsma
Terugkijkend op 2016 zouden we het jaar kunnen typeren als het jaar van de polarisatie. Alle aanslagen en demonstraties maken dat wij als samenleving gaan nadenken over wij-zij. Wij-zij: welke opties zijn er dan? Wij óf zij? Wij én zij? Is het nog mogelijk om niet te kiezen? We voelen de hitte in de samenleving oplopen. Hoe kunnen we weer afkoelen? Hoe kunnen we depolariseren? Hierover ga ik in gesprek met Bart Brandsma, filosoof, consultant en trainer in polarisatiestrategie.

Aansluitend bij het motto van Nieuwwij – verbindt de verschillen – wordt er met enige regelmaat aandacht besteed aan de onderwerpen racisme en discriminatie. Na incidentele bijdragen van gastbloggers en redactieleden, en de Dutch Racism-serie, is er behoefte aan een nieuwe reeks rondom het onderwerp racisme. Onder de witte redactieleden van Nieuwwij leven hierover verschillende visies en ervaringen. Om daar iets van bloot te leggen gaan twee van hen met elkaar in gesprek. Tanja van Hummel schreef afgelopen woensdag de vijfde brief van de serie. Vandaag gaat Bart Mijland verder.

Aansluitend bij het motto van Nieuwwij – verbindt de verschillen – wordt er met enige regelmaat aandacht besteed aan de onderwerpen racisme en discriminatie. Na incidentele bijdragen van gastbloggers en redactieleden, en de Dutch Racism-serie, is er behoefte aan een nieuwe reeks rondom het onderwerp racisme. Onder de witte redactieleden van Nieuwwij leven hierover verschillende visies en ervaringen. Om daar iets van bloot te leggen gaan twee van hen met elkaar in gesprek. Bart Mijland eindigde met Het Kleurrijke Wonderland. Vandaag gaat Tanja verder.

Aansluitend bij het motto van Nieuwwij – verbindt de verschillen – wordt er met enige regelmaat aandacht besteed aan de onderwerpen racisme en discriminatie. Na incidentele bijdragen van gastbloggers en redactieleden, en de Dutch Racism-serie, is er behoefte aan een nieuwe reeks rondom het onderwerp racisme. Onder de witte redactieleden van Nieuwwij leven hierover verschillende visies en ervaringen. Om daar iets van bloot te leggen gaan twee van hen met elkaar in gesprek. Tanja van Hummel schreef eerder deze week de derde brief: Bye, Bye, wonderland. Get real. Bart Mijland reageert.

Jeroen Pauw, kap eens met het bashen van religie!

Beste Jeroen,
Zoals wel vaker, keek ik gisteren naar jouw programma. Het ging onder meer over de banden die bestuursleden van een moskee in Amsterdam Noord zouden hebben met geradicaliseerde jihadisten. Dit is een zorgwekkend fenomeen en dus is het goed en belangrijk dat je hier aandacht aan besteedt. Naast jou zaten Hero Brinkman (politie Amsterdam, voorheen PVV Tweede Kamerlid), die eigenlijk niets mocht zeggen van zijn aanwezige advocaat, en Wissam Feriani van Islamic Empowerment.

(c) Linda Zwart
Gisteren herinnerde ik me ineens de eerste brainstormsessie die ik ooit organiseerde. Ik moet bekennen: het was een grandioos fiasco. Voor ik het in de gaten had, zaten alle deelnemers elkaars ideeën af te branden. Wat tijdens de brainstormsessies die ik daarvoor als deelnemer meemaakte wel gebeurde, gebeurde nu niet: geen versnelling, geen gezamenlijke denkkracht, geen creativiteit, geen passie en geen enthousiasme. In plaats daarvan viel het stil.

Op 12 december a.s. organiseert het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid de conferentie Learn, Participate & Connect: Decade for People of African Descent in het Postillion Convention Centre in Amsterdam. Deze conferentie zal in het teken staan van kennis delen, versterking van de eigen kracht, samenwerking en verbinding. Een van de sprekers is Anthony Grimes. Grimes is pastor en oprichter van de Denver Freedom Riders. Hij staat in de traditie van Malcolm X en Martin Luther King en probeert in Denver en Ferguson te werken aan de emancipatie van zwarte jongeren.