Onderwerp: inclusief wij

A- A A+

De samenleving polariseert steeds meer. Filosoof Bart Brandsma legde vorige maand op Nieuwwij.nl uit hoe dit proces werkt. Polarisatie wordt gevoed door aandacht te geven aan de mensen die aan de uiteinden staan, de schreeuwers die monologen afsteken. Depolarisatie daarentegen wordt gevoed door deze monologen te laten voor wat ze zijn en de mensen in het midden met elkaar te verbinden. Maar hoe doen we dat? Hierover praat ik verder met Marcel Becker, universitair docent ethiek aan de Radboud Universiteit.

Schuld leidt tot zinvolle relaties

Hoe komen we tot een betekenisvolle relatie met de ander? Na de aanslagen in Brussel werd geroepen: “Door liefde!” Liefde als antwoord op het radicale kwaad van de terroristen. Maar wat voor een liefde moet dat zijn? De romantische liefde? De liefde voor de mens? De liefde voor de wereld? En wat is het doel? Het einde van het terrorisme? Allemaal gelukkig zijn? Of betekenisvolle relaties met elkaar opbouwen? Peter Venmans (1963), essayist met een achtergrond in Frans, Spaans en filosofie, onderzoekt deze vragen in zijn nieuwe boek Amor Mundi. Over dit onderzoek ging ik met hem in gesprek.

Ik, een Nederlandse meid met echt geen druppel buitenlands bloed in mijn aderen, en opgegroeid in een dorp, woon nu in een multicultiflat in een multicultiwijk. Never a dull moment in zo’n wijk. Zo was ik onlangs getuige van een ‘interessant’ gesprek tussen drie jongens; tussen de held, de loser en de aso.
Door: Tanja van Hummel
Twee jongens, Bakal en Ahmed, kwamen in de bus achter mij zitten. Het waren vrienden van elkaar en onderweg naar het centrum. Ahmed zat bij het raam en kauwde luid smakkend op zijn kauwgom.

Sinds kort werk ik voor nieuwwij.nl. Nu ik hier werk, houd ik me actief bezig met de interreligieuze en interculturele dialoog. Ik ben op de hoogte van interessante lezingen, workshops en interculturele en religieuze festivals. We werken met hart en ziel om het ideaal van een inclusief wij te verwezenlijken. Maar toen ik mijn wekelijkse baantjes in het zwembad trok, dacht ik: “dat inclusieve wij begint hier in het zwembad.