Onderwerp: intercultureel

A- A A+

© Beweging van Barmhartigheid
De Beweging van Barmhartigheid organiseert van 24-26 maart a.s. de tweede ‘Passie voor Compasssie-weekend’ in Kloosterhotel ‘Zin’ in Vught. Geïnteresseerde jongeren (tussen de 20 en 35 jaar) zijn van harte uitgenodigd om een weekend lang met andere deelnemers en gevoed door een aantal inspirerende sprekers aan de slag te gaan met het thema compassie/barmhartigheid. “Om je te laten raken door verhalen en om kennis te maken met de leefwereld van de andere deelnemers, die komen vanuit diverse levensbeschouwelijke overtuigingen.

In Riga, de hoofdstad van Letland, vond van 28 december tot en met 1 januari de Europese ontmoeting van Taizé plaats. Tijdens deze ontmoeting kwamen 11.000 jongvolwassenen bij elkaar om samen met de plaatselijke bevolking te eten, te bidden en te praten. Het werd een bijzondere ontmoeting waar West-Europanen en Oost-Europanen elkaar beter leerden kennen, waar vriendschappen werden gesloten tussen mensen die elkaar nog nooit eerder gezien hadden en waar we samen een teken van hoop vormden in deze onrustige wereld. Ik was erbij.
Door: Tanja van Hummel
Taizé is een klein dorpje in Frankrijk.

Op vrijdag 27 januari a.s. wordt in Doorn al weer de 35ste Geruchtdag georganiseerd door Op Goed Gerucht, een “vernieuwingsbeweging van protestantse theologen die midden in de samenleving staan”. Thema van deze dag is: ‘Hete Hangijzers’. Wat voor rol speel je als kerk/predikant/theoloog als er ‘hete hangijzers’ aan de orde zijn, en hoe voorkom je dat je je vingers brandt? Een gesprek met René van der Rijst, voorzitter van de Stuurgroep van Op Goed Gerucht en mede-organisator van deze Geruchtdag.

Nieuwwij-kerstvideo van 2016: hier word je echt blij van!

Sinds een jaar bouwen wij aan een stadscoalitie in Leidschendam-Voorburg. Het doel is om de burgers van de stad in contact te brengen met de ‘nieuwe buren’: migranten die de afgelopen jaren in de gemeente zijn komen wonen. De verbindingen zijn talrijk. “Het voelt alsof we samen een tapijt knopen”, zegt Shervin Nekuee, een Iraanse socioloog die dertig jaar geleden naar Nederland kwam. “Onze steden bestaan uit mooie doch losse draden. ‘Living apart together’ is de norm. Maar de gemeenschap kan samen zoveel meer”, zegt sociaal-psychologe Esseline van de Sande.

Annemeik Schlatmann
Met diverse revoluties in Noord-Afrika en het Midden-Oosten nog vers in geheugen, is de Iraanse revolutie van 1978 al bijna een herinnering uit andere tijden. In het laatste deel van de Iran-reeks op Nieuwwij.nl een artikel van Annemeik Schlatmann. Zij bezocht Iran twee keer. De eerste keer verbleef ze twee weken in Qum, het centrum van de sjiitische wetenschap. De tweede keer maakte ze een rondreis door het land. In dit artikel doet ze verslag hoe de mensen die zij tijdens die reizen ontmoette zelf denken over de Iraanse revolutie en het moderne Iran.

Vier dagen lang zaten 19 mensen van totaal verschillende religieuze en culturele achtergronden bij elkaar. Genoeg brandstof voor een flinke explosie, maar die enorme explosie bleef uit. Het knetterde en vlamde, maar elke keer gingen we weer met elkaar in gesprek en keken we elkaar in de ogen. Dit veroorzaakte een minirevolutie. Waar in de samenleving de polarisatie steeds verder toeneemt, kwamen wij juist dichter bij elkaar te staan. Een korte terugblik op de W!J-leert opleiding.

Door: Tanja van Hummel
W!J-leert is onderdeel van project W!J, zoals ook de website Nieuwwij.

Prik die angstbubbel lek

Voor de tweede keer gebeurde het: journalisten en wij waren verbijsterd. De Engelsen stemden voor de Brexit. De Amerikanen stemden voor Trump. Hoe is dat mogelijk? Een weldenkend mens doet dat toch niet?! Is de mens echter wel een weldenkend figuur? We willen graag geloven dat we rationeel zijn, maar ik zie meer en meer om me heen dat angst, eer, lef en moed ons leven en onze samenleving bepalen.

De Verenigde Naties (VN) hebben 2015-2024 uitgeroepen tot het Decennium voor mensen van Afrikaanse afkomst. Waar staat dit Decennium voor (voor u)? Wat is erkenning? Hoe brengen we het Decennium verder: waar liggen de kansen? Hoe zorgen we voor gelijke kansen en verbinding in Nederland?
Maandag 12 december 2016 organiseert het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid de conferentie Learn, Participate & Connect: Decade for People of African Descent in het Postillion Convention Centre in Amsterdam.