Onderwerp: interreligieuze dialoog

A- A A+

Abdulwahid van Bommel schrijft voor Nieuwwij de serie ‘Tel je zegeningen’. In een wereld waarin lelijkheid maar al te vaak alle aandacht krijgt, brengt Van Bommel personen, verhalen en gebeurtenissen tot leven, waarbij het mooie en het hoopgevende een prominente plek krijgt. In diverse delen komen inspirerende mensen aan bod. Vandaag een beschouwing op Johann Wolfgang von Goethe.
Door: Abdulwahid van Bommel
Goethe is gefascineerd door een metafoor die door alle soefidichters wordt gebruikt.

Anton Wessels. (c) Anja Meulenbelt
Abdulwahid van Bommel schrijft voor Nieuwwij de serie ‘Tel je zegeningen’. In een wereld waarin lelijkheid maar al te vaak alle aandacht krijgt, brengt Van Bommel personen, verhalen en gebeurtenissen tot leven, waarbij het mooie en het hoopgevende een prominente plek krijgt. In diverse delen komen inspirerende mensen aan bod. Vandaag een beschouwing op de interreligieuze samenleving aan de hand van het werk van prof. Anton Wessels.

© Beweging van Barmhartigheid
De Beweging van Barmhartigheid organiseert van 24-26 maart a.s. de tweede ‘Passie voor Compasssie-weekend’ in Kloosterhotel ‘Zin’ in Vught. Geïnteresseerde jongeren (tussen de 20 en 35 jaar) zijn van harte uitgenodigd om een weekend lang met andere deelnemers en gevoed door een aantal inspirerende sprekers aan de slag te gaan met het thema compassie/barmhartigheid. “Om je te laten raken door verhalen en om kennis te maken met de leefwereld van de andere deelnemers, die komen vanuit diverse levensbeschouwelijke overtuigingen.

Van 10-12 maart a.s. wordt in trappistenabdij Koningshoeven in het Brabantse Berkel-Enschot een verdiepingsweekend georganiseerd over trappist Thomas Merton. Een gesprek met een van de organisatoren, Willy Eurlings. Willy is voorzitter van de Mertonvrienden.
Door: Greco Idema
Wie was Thomas Merton?
“Merton, in 1915 in Frankrijk geboren uit een Amerikaanse moeder en Nieuw-Zeelandse vader, is op 23-jarige leeftijd katholiek geworden en trad op 26-jarige leeftijd in bij de trappisten in Kentucky.

Vier dagen lang zaten 19 mensen van totaal verschillende religieuze en culturele achtergronden bij elkaar. Genoeg brandstof voor een flinke explosie, maar die enorme explosie bleef uit. Het knetterde en vlamde, maar elke keer gingen we weer met elkaar in gesprek en keken we elkaar in de ogen. Dit veroorzaakte een minirevolutie. Waar in de samenleving de polarisatie steeds verder toeneemt, kwamen wij juist dichter bij elkaar te staan. Een korte terugblik op de W!J-leert opleiding.

Door: Tanja van Hummel
W!J-leert is onderdeel van project W!J, zoals ook de website Nieuwwij.

Salt Lake City, 2015
Het Parlement van de Wereldreligies (PWR) werd opgericht in 1893 om harmonie te cultiveren tussen de verschillende wereldreligies en spirituele gemeenschappen, om hun betrokkenheid bij de wereld te koesteren en zo samen te werken aan een rechtvaardige, vredevolle en duurzame wereld. Om dit te bereiken nodigt dit Parlement, ook nu, in deze moderne tijd, individuen en gemeenschappen uit om samen te werken aan deze doelen. De laatste internationale conferentie van het Parlement van de Wereldreligies was in 2015 in Salt Lake City.

Joden en moslims, het blijft een lastig onderwerp. Als je de media moet geloven is er alleen maar haat en nijd tussen beide groepen, vooral gebaseerd op het onderwerp Palestina-Israël.
Door: Anne-Maria van Hilst
Het kan echter ook anders. De Liberaal Joodse gemeente Amsterdam en de Amsterdamse Al Kabir-moskee hebben al vele jaren een goede verstandhouding. Imam Marzouk Aulad Abdellah heeft in de LJG gepreekt en rabbijn Menno ten Brink in de moskee. Ook zijn er meerdere dialoogevenementen geweest. Dit is allemaal erg belangrijk maar de toekomst ligt bij de jeugd.

Mijn moeder groeide op met het idee dat Rooms-Katholieken onbetrouwbare mensen zijn. Ze zouden te herkennen zijn aan de scheiding in hun haar. Die dragen ze namelijk in het midden, en niet op zij. Gelukkig kunnen vooroordelen snel veranderen. Op 31 oktober, de startdag van het Reformatiejubileum, werd de Reformatie in Lund en ook in Amsterdam herdacht in een sfeer van oecumene en toenadering. Het lijkt me daarom tijd om het te hebben over iets anders: oecumene met moslims.
Door: Janneke Stegeman
Misschien verrast het u.