Rubriek: Interview

A- A A+

Aan de media worden in de volksmond twee traditionele taken toegekend: controle en toetsing van de macht en het onderzoeken en presenteren van feiten bij kleine of grote gebeurtenissen in de samenleving. Toch zijn de media de laatste jaren steeds vaker zelf onderwerp van gesprek. Zijn media nog wel objectief? In hoeverre wegen de kijk- en verkoopcijfers op tegen de kerntaken van journalisten? Zelfs een relatief nieuwe ontwikkeling als de ‘feitenchecks’, waarbij beweringen van mensen worden gecontroleerd, blijken regelmatig onzorgvuldig.

Meta Floor
Tent of Nations organiseert op zaterdagmiddag 4 februari a.s. een ‘Vriendenmiddag’ in Driebergen. Speciale gast is Daoud Nassar, een Palestijns-christelijke boer. Er is veel belangstelling voor deze middag: minimaal 200 deelnemers verwachten de organisatoren. Een gesprek met Meta Floor, medewerker van Tent of Nations.
Door: Greco Idema
Je bent werkzaam voor Tent of Nations. Wat is dit voor een organisatie?
“Tent of Nations in Bethlehem is een educatieve boerderij met het vredesproject van de Palestijns-christelijke familie Nassar.

@Janita Sassen
Ze legde een lange weg af: van dochter van een gereformeerde beroepsmilitair naar levenskunstenaar. Nu helpt Ria Pool Meeuwsen mensen vorm en inhoud aan hun leven te geven. Als coach, humanistisch relatiebegeleider en oprichter van La Scuola, academie voor levenskunst.
Door: Marijke Verduijn
Ze voelde zich thuis in de kerk en was nét afgestudeerd als theoloog, toen haar zwager overleed. In de zoektocht die daarop volgde, sneuvelde het beeld van een God buiten de mens. “Dan kun je maar beter helder zijn en aan jezelf bekennen: ik geloof niet meer.

Fatima Akchar is founder van Rolmodellen Bureau.
Rolmodellen. Wie heeft ze niet? De een zoekt zijn rolmodel binnen zijn familie, de ander bij een superster. Anderen laten zich inspireren door religieuze boegbeelden of door mensen die enorme tegenslagen hebben overwonnen. Rolmodellen vind je kortom in allerlei soorten en maten. Fatima Akchar richtte onlangs het Rolmodellen Bureau op. De naam maakt nieuwsgierig.

© Adriana Helena
Op donderdag 26 januari a.s. wordt het boek Dood. Wegwijs in de Nederlandse uitvaartcultuur gepresenteerd in Nijmegen. Dit boek vertelt aan de hand van actuele thema’s over de menselijke ervaring en omgang met de dood, en brengt in beeld welke ontwikkelingen zich in Nederland voordoen. Een gesprek met de auteurs, Claudia Venhorst en Brenda Mathijssen. 
Door: Greco Idema
Ik ken jullie vooral via facebook. Daar zie ik zeer regelmatig foto’s van begraafplaatsen en activiteiten over de dood geplaatst worden door jullie.

Anne-Maria van Hilst
Vorig jaar hebben we op Nieuwwij.nl veel aandacht besteed aan het thema ‘seksualiteit en levensbeschouwing’. We spraken hierover o.a. met Geert Kimpen (“Het christendom zindert van de seksualiteit”), Kouthar Darmoni (“Het orgasme wordt in islam gezien als ontmoeting met God”) en Boris van der Ham (“Virtual reality porno? Ieder zijn ding”). Aan het begin van dit nieuwe jaar gaan we verder met deze succesvolle serie. Vandaag een gesprek met Anne-Maria van Hilst over ‘joden en seks’.

De samenleving polariseert steeds meer. Filosoof Bart Brandsma legde vorige maand op Nieuwwij.nl uit hoe dit proces werkt. Polarisatie wordt gevoed door aandacht te geven aan de mensen die aan de uiteinden staan, de schreeuwers die monologen afsteken. Depolarisatie daarentegen wordt gevoed door deze monologen te laten voor wat ze zijn en de mensen in het midden met elkaar te verbinden. Maar hoe doen we dat? Hierover praat ik verder met Marcel Becker, universitair docent ethiek aan de Radboud Universiteit.

Hendro Munsterman
Eind vorig jaar zijn we op Nieuwwij.nl begonnen met een serie over facebook-vriendschap. In de eerste twee artikelen werd vooral gekeken naar de vraag of facebook-vrienden wel vrienden zijn en hoe divers vriendengroepen zijn op facebook. Vandaag kijken we naar hoe er soms op facebook wordt gereageerd door reaguurders op geplaatste berichten en welke consequenties dit kan hebben.
Hendro Munsterman hoorde van steeds meer van zijn bijna 2000 vrienden op facebook dat ze zijn posts ontweken omdat een hele kleine groep reaguurders de discussies ‘kolonialiseerde’.