Rubriek: Interview

A- A A+

Begin deze maand werd zijn nieuwe album Birds and busy people gepresenteerd in Luxor Live Arnhem. Met deze albumtitel doelt Rogier Pelgrim op de gejaagdheid van het moderne bestaan, maar ook op zijn behoefte aan stilte en rust. Een gesprek over beroemd zijn, speren, de camino, de recente verkiezingen en Pinkpop.
Door: Greco Idema
Enig idee wat je voornaam betekent?
“Ja, het blijkt ‘beroemd met de speer’ te betekenen. Enerzijds kan ik daar niet zoveel mee, want als het aankomt op fysiek knokken dan zet ik het liever op een lopen.

Aan de media worden in de volksmond twee traditionele taken toegekend: controle en toetsing van de macht en het onderzoeken en presenteren van feiten bij kleine of grote gebeurtenissen in de samenleving. Toch zijn de media de laatste jaren steeds vaker zelf onderwerp van gesprek. Zijn media nog wel objectief? In hoeverre wegen de kijk- en verkoopcijfers op tegen de kerntaken van journalisten? Zelfs een relatief nieuwe ontwikkeling als de ‘feitenchecks’, waarbij beweringen van mensen worden gecontroleerd, blijken regelmatig onzorgvuldig.

Eerder deze week maakten de Remonstranten bekend dat hun ledenwerf-acties succesvol zijn geweest de afgelopen jaren: zeshonderd nieuwe leden mochten ze verwelkomen. Kosten: honderdduizenden euro’s. Is dat niet erg veel geld voor relatief weinig nieuwe leden? Een gesprek met de nieuwe algemeen secretaris van de Remonstranten, Joost Röselaers.

(c) Sophie Schers
Nederlanders kiezen binnenkort een nieuw parlement. Nieuwwij interviewt in de aanloop naar 15 maart meer en minder bekende kleurrijke kandidaat-Kamerleden. Eerder werden Marit van Splunter (Denk), Sun van Dijk (SP), Brigitte Sins (Artikel 1) en Achraf Bouali (D66) al aan de tand gevoeld. Deze week komt Sophie Schers van GroenLinks aan het woord. Die naam klinkt wellicht bekend, vanwege het tv-programma ‘Hij is een zij’ van Arie Boomsma. Ze was bovendien al eerder kandidaat voor GroenLinks in de provincie Utrecht en doet nu dus een gooi naar een landelijke zetel.

Het vraagstuk over levensbeëindiging speelt in verkiezingstijd opeens een belangrijke rol.

Alain Verheij (1989) is reliblogger en ‘Theoloog des Twitterlands’. Hij schopt graag relletjes op internet waarbij hij naar eigen genoegen zowel de atheïsten als de conservatieve christenen op de kast krijgt. Zijn laatste wapenfeit: een petitie onder de titel ‘Inderdaad: lang leve onze christelijke cultuur!’, gericht aan politici, waarin hij en een rijtje prominente christenen uitleggen hoe het ook alweer zit met de scheiding tussen kerk en staat, en waarom de christelijke cultuur nimmer politiek kan worden ingezet.

Daoud Nassar: “Gerechtigheid komt voor vrede”

Daoud Nassar (1970) is mensenrechtenactivist en een Palestijnse christen, bekend van Tent of Nations op de West Bank nabij Bethlehem. Gisterochtend was hij te gast in Het Vermoeden. De tekst van het gesprek dat Marleen Stelling met hem had, vindt u hieronder.
Door: Marleen Stelling
Daoud, wat fijn dat je hier bent.
“Het is een eer.”
Je bent boer en mensenrechtenactivist uit Palestina. Je boerderij is ook een internationale ontmoetingsplek, de Tent of Nations. Die staat op de Westelijke Jordaanoever in een gebied waar Israël de baas is.

(c) Heidi DorudiOp Nieuwwij.nl duiken we opnieuw de filosofie in. In een reeks artikelen komen diverse filosofen aan het woord die in een of meerdere artikelen diverse thema’s van de maatschappij uitlichten en in een breder denkkader plaatsen. Vandaag maken we kennis met filosoof en feminist Heidi Dorudi. Haar jonge levensjaren in Iran, Oostenrijk, Frankrijk en Duitsland gaven haar een uniek inkijkje in de menselijke geest. Het gezin was altijd onderweg vanwege enerzijds de vlucht voor de toenmalige machthebbers en anderzijds het gevoel van ontworteling.