Rubriek: Interview

A- A A+

(c) Heidi Dorudi
Op Nieuwwij.nl duiken we opnieuw de filosofie in. In een reeks artikelen komen diverse filosofen aan het woord die in een of meerdere artikelen diverse thema’s van de maatschappij uitlichten en in een breder denkkader plaatsen. Vandaag maken we kennis met filosoof en feminist Heidi Dorudi. Haar jonge levensjaren in Iran, Oostenrijk, Frankrijk en Duitsland gaven haar een uniek inkijkje in de menselijke geest. Het gezin was altijd onderweg vanwege enerzijds de vlucht voor de toenmalige machthebbers en anderzijds het gevoel van ontworteling.

Sun van Dijk
Nederlanders kiezen binnenkort een nieuw parlement. Nieuwwij interviewt in de aanloop naar 15 maart meer en minder bekende kleurrijke kandidaat-Kamerleden. Eerder werden Brigitte Sins (Artikel 1) en Achraf Bouali (D66) geportretteerd. Ditmaal is het de beurt aan Sun Yoon van Dijk van de Socialistische Partij. Zij is zelfstandig ondernemer, moeder en al jaren actief in de Rotterdamse politiek. Van Dijk staat nu, net onder partijvoorzitter Ron Meyer, op plaats 23 van de SP-kandidatenlijst.

Nadia Moussaid (c) Enis Odaci/Nieuwwij
Het gaat goed met Nadia Moussaid. De 32-jarige presentatrice van het succesvolle NTR-programma De Nieuwe Maan heeft vaste grond onder haar voeten, zowel privé als in haar werk. Achter de vastigheid schuilt een uitgesproken vrouw, die goed in de gaten heeft wat er in de wereld verbeterd kan en moét worden. Moussaid is dochter van een Marokkaanse vader en Nederlandse moeder. Ze heeft daardoor een unieke kijk op multicultureel Nederland.

Zet kerkdeur wagenwijd open voor jongeren

Loop op een zondagochtend een kerk binnen en je ziet grijze koppen. Je ziet lege plekken. En wat je niet ziet zijn dertigers, twintigers en tieners. “Hoe krijgen we ze binnen?” vragen kerkgemeenten zich af. “Begin met een andere vraag”, zegt Alfard Menninga, adviseur jeugd bij de Protestantse Kerk Amsterdam. “Heb je jongeren echt op je netvlies staan? Beschouw je jonge mensen ook als mensen?” Pas als je de relatie met jongeren hebt opgebouwd, kun je de deur van het kerkgebouw zo ver open zetten dat ze over de drempel durven te stappen. Zet die deur wagenwijd open.

TK2017: Leer kalm doorworstelen in de samenleving

‘Powered by Jane’. In zilverkleurige letters staat dit op de paarse muur achter Jane Kuldip-Singh (47). Jane zelf zit op een grote zwarte bureaustoel die niet zou misstaan in een directeurskamer. Een powervrouw puur sang? “Dat zeggen ze, maar zelf geloof ik er niet in. Maar als meerdere mensen zeggen dat ik een powervrouw ben, moet ik daar iets mee doen. Vanuit mijn emoties ben ik ‘Powered by Jane’ gestart. We lachen allemaal, maar achter dat masker zit boosheid en verdriet. Ik wil door die emoties heen de verhalen van de mensen leren kennen.

TK2017: “Vrouwen geven kracht en dat zonder wapens”

Nederlanders kiezen binnenkort een nieuw parlement. Nieuwwij interviewt in de aanloop naar 15 maart meer en minder bekende kleurrijke kandidaat-Kamerleden. In deel 1 spraken we met Achraf Bouali (D66). Ditmaal is de beurt aan Brigitte Sins. Zij staat hoog op de lijst van Artikel 1. Sins werkte eerder als journaliste in Indonesië en Curaçao, en adviseerde overheden in Somalië en Zuid-Soedan. Ze spreekt over haar internationale ervaring, waardering voor vrouwen, verbinding en beschrijft het mooiste dat een migrant kan horen.

De Verenigde Naties hebben de jaren 2015 tot 2024 – met steun van Nederland – uitgeroepen tot het Decennium voor Mensen van Afrikaanse Afkomst. Het kabinet wil deze jaren inzetten om de aanpak van racisme te versterken en de positie van mensen van Afrikaanse afkomst verbeteren. Met de Decade Innovation Award willen de organisatoren de doelen van het Decennium een stevige impuls geven. Ze zijn daarom op zoek naar hét vernieuwende idee dat bewustwording over anti-zwart racisme vergroot en vooroordelen tegengaat.

Nederland kiest binnenkort een nieuw parlement. Nieuwwij interviewt in de aanloop naar 15 maart meer en minder bekende kleurrijke kandidaat-Kamerleden. We trappen af met Achraf Bouali, de nummer 16 op de lijst van D66. Volgens de laatste peilingen maakt hij een reële kans om in de Tweede Kamer te belanden. Bouali werd geboren in Marokko, groeide op in Brabant en werkte als Nederlands diplomaat in Cuba, Rusland en Afghanistan. Ook zette hij zich in voor LHBT-rechten bij de Europese Unie en mensenrechten bij de Verenigde Naties. Een gesprek met een bevlogen man van de wereld.