Blog

A- A A+

Heb jij hét vernieuwende idee dat bewustwording over anti-zwart racisme vergroot?

internatDe Verenigde Naties hebben de jaren 2015 tot 2024 – met steun van Nederland – uitgeroepen tot het Decennium voor Mensen van Afrikaanse Afkomst. Het kabinet wil deze jaren inzetten om de aanpak van racisme te versterken en de positie van mensen van Afrikaanse afkomst verbeteren. Met de Decade Innovation Award willen de organisatoren de doelen van het Decennium een stevige impuls geven. Ze zijn daarom op zoek naar hét vernieuwende idee dat bewustwording over anti-zwart racisme vergroot en vooroordelen tegengaat. Daarbij gaat het om beantwoording van vragen als: hoe versterk je kennis over uitsluiting en discriminatie? Hoe besteden we aandacht aan het erfgoed en de culturen van mensen van Afrikaanse herkomst? En hoe bevorderen we de aandacht voor de slavernij-, koloniale- en de migratiegeschiedenis? Er zijn twee prijzen van elk € 12.500,- te winnen: een juryprijs en een publieksprijs. Reageren kan tot en met morgen. Een gesprek met een van de coördinatoren, Olaf Stomp.

Door: Greco Idema

En… al wat inzendingen ontvangen? Zo ja, wat is je eerste indruk?
“We zitten nu op 34 inzendingen. Heel divers voor wat betreft ideeën. Van boeken, spelletjes tot evenementen en mentoringprojecten en nog veel meer.”

Da’s al een mooi aantal. Organisaties kunnen nog een paar dagen reageren. Wat zou je willen zeggen tegen de organisaties die twijfelen over wel/niet meedoen?
“Dat ligt er aan waar die twijfel uit bestaat. Mensen kunnen contact met ons opnemen (zie website) over de voorwaarden voor inzending via info@decadeinnovationaward.nl.”

Waar zal de jury vooral op letten?
“Ik kan nog niets verklappen over wat de jury gaat doen. Maar ik raad inzenders aan goed naar de voorwaarden te kijken (die ook op de site staan). Om er een paar te noemen:

Inhoudelijk
– Het idee gaat in op de vraag hoe je met communicatie verbinding tot stand brengt in de samenleving.
– Het idee gaat over positieve beeldvorming rond mensen van Afrikaanse afkomst.
– Dit zet mensen aan het denken over racisme.
– Het idee besteedt aandacht aan het Decennium en de doelen ervan: erkenning, rechtvaardigheid en ontwikkeling.

 Praktisch
– De activiteiten zijn gericht op Nederland.
– De activiteiten zijn aansprekend voor een zo groot mogelijk publiek, inclusief jongeren.
– Het idee moet in 2017 uitgevoerd kunnen worden.
– Het idee moet realiseerbaar zijn voor het te winnen bedrag van € 12.500,-”

Wanneer wordt de uitslag bekend gemaakt?
“Er komt eerst een moment dat we de genomineerden bekend gaan maken, dat zal eind februari zijn. Dat biedt hen de gelegenheid om stemmen te werven voor de publieksprijs. De publieksprijs gaat op basis van stemmen. De jury kiest de juryprijs. De uitreiking zal eind maart/begin april zijn. De precieze datum is nog niet bekend.”

Greco Idema is hoofdredacteur van Nieuwwij.nl

1 reactie

  • dirk den boer op 13 februari 2017 om 17:51 uur

    Wat ik me wel eens afvraag: stel er was nooit slavernij geweest, nooit verkoop van slaven van Afrikaanse stamhoofden aan opkopers op hun schepen naar de West die werknemers op hun plantages zochten, wat had je dan gehad?? Dan waren al die mensen gewoon daar gebleven, op hun grondje, op hun landje, lekker een beetje cassavemeelkoekjes maken en eten, eigenlijk best lekker en gezellig misschien, geen gezeik, maar als er al eens ooit Afroamericans naar dat Gana of Togo teruggaan, is het altijd een groot misverstand, en zijn ze zo weer terug!!! Hahaha!

reageer op dit bericht

VOORWAARDEN: De reactie moet betrekking hebben op de inhoud van de tekst en iets wezenlijks toevoegen aan een eventuele discussie hierover. Reageer niet met lange en/of gekopieerde teksten. Gebruik geen kwetsende teksten, scheldwoorden of andere grove taal.

recent