Onderwerp: islam

A- A A+

Begin volgende week verschijnt bij uitgeverij Amsterdam University Press (AUP) De Koran uitgelegd van de Franse islamoloog van Marokkaanse afkomst Rachid Benzine. Voor moslims is de Koran een heilig boek, het boek van de Openbaring van God. Velen hebben er een mening over, maar wie kent dit voor moslims heilige boek nu echt? Benzine werpt een nieuw licht op de vaak onvoldoende begrepen Koran, zelfs door moslims zelf. Journaliste Najet Boulafdal ging in gesprek met de man die het kaf van het koren scheidt.

Afgelopen vrijdag was moskee Essalam even het centrum van de verkiezingsdebatten in Nederland. De Rotterdamse koepelorganisatie SPIOR had het initiatief genomen voor het Nationale Islamdebat waar meer dan 350 bezoekers op af kwamen. Het debat werd mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van Stichting Democratie & Media. Het publiek bleek redelijk divers. Veel jongeren, maar ook ouderen, mannen en vrouwen van diverse afkomst. En ik heb ook nog de nodige mensen gesproken die geen moslim waren. Het was een van de meer diverse publieken die ik tijdens de verkiezingsdebatten heb gezien.

Op 16 maart organiseert The Hague Peace Projects het debat ‘Muslims represent!’ in Utrecht. Tijdens dit evenement spreken verschillende Nederlandse moslims met elkaar. The Hague Peace Projects biedt een platform voor het diverse geluid onder diaspora, die de verbinding opzoeken, en zo wil men nu ook een platform bieden aan de diverse moslimgemeenschap in Nederland. Nieuwwij.nl is mediapartner voor deze bijeenkomst.
Islamofobie is in de laatste jaren sterk toegenomen, zowel islamofobe incidenten als islamofobe berichtgeving.

Nadia Moussaid (c) Enis Odaci/Nieuwwij
Het gaat goed met Nadia Moussaid. De 32-jarige presentatrice van het succesvolle NTR-programma De Nieuwe Maan heeft vaste grond onder haar voeten, zowel privé als in haar werk. Achter de vastigheid schuilt een uitgesproken vrouw, die goed in de gaten heeft wat er in de wereld verbeterd kan en moét worden. Moussaid is dochter van een Marokkaanse vader en Nederlandse moeder. Ze heeft daardoor een unieke kijk op multicultureel Nederland.

Het aandeel jongeren van 15 tot 25 jaar dat zegt tot een kerkelijke gezindte of levensbeschouwelijke groepering te behoren is gedaald van 49 procent in 2010 naar 41 procent vijf jaar later. Onder jongvolwassenen (18 tot 25 jaar) is deze daling het sterkst. Van alle jongeren zijn het met 56 procent vooral de protestantse jongeren die regelmatig een religieuze bijeenkomst bezoeken. Van de islamitische jongeren bezoekt 36 procent regelmatig een moskee. Dit meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).In 2015 zeggen vier op de tien jongvolwassenen godsdienstig te zijn.

Khalid Benhaddou
“Is dit nu de islam?” vraagt Khalid Benhaddou zich af in zijn onlangs verschenen gelijknamige boek. De jonge Gentse imam en Hoofd De-radicalisering België weet met zijn welbespraaktheid en hippe uitstraling alle clichés over imams te doorbreken. In dit manifest rekent hij op erudiete wijze af met hardnekkige vooroordelen over islam en imams. Hij trakteert de lezer op vele scherpzinnige inzichten en hij doet verrassende voorstellen over de plaats van de islam in het Westen.

Socioloog Ruud Koopmans staat deze week nog maar eens met een stuk op AD.nl. Hij verdedigt er zijn eerdere stellingen en probeert er de stevige discussies over zijn bedenkelijke interpretaties en fragmentair feitengebruik te counteren. Het reageert terug met bedenkelijke stellingen en weinig verifieerbare gegevens, want zonder referenties. Verschillende elementen uit zijn betoog vragen daardoor opnieuw om een check van zijn ‘facts’, maar laat ik het voor deze keer houden op dit ene aspect: het goedkeuren van zelfmoordaanslagen.