Onderwerp: kunst

A- A A+

De filosoof Antoon Van den Braembussche werd bekend vanwege zijn Denken over kunst uit 1994 (vierde herziene druk 2007). Dat boek is een handboek en inleiding in de kunstfilosofie. Zijn recent verschenen boek De stilte en het onuitsprekelijke heeft een heel ander karakter. Kunst speelt ook daarin een grote rol, maar toch zou ik het boek eerder als een spiritueel of mystiek werk karakteriseren.
Door: Taede Smedes
Uitgangspunt van het boek is dat onze huidige tijd enerzijds gekarakteriseerd kan worden als onderhevig aan een uitroeiing van de stilte.

Houten pijpje, Meester van Sir John Fastolf, ca. 1440-1450, Utrecht, Museum Catharijneconvent, foto: Marco Sweering
Hoe kan een tentoonstelling over de Koran, Tanach en Bijbel bijdragen aan een samenleving waarin levensbeschouwelijke verschillen minder spanningen teweegbrengen? Dit is een van de vragen waarop u antwoord kunt vinden in de veelzijdige tentoonstelling Heilig Schrift – Tanach, Bijbel, Koran in museum Catharijneconvent in Utrecht.
Door: Cora Westerink
De meeste mensen kennen de Bijbel en weten dat dit religieuze boek verbonden is met het christendom.

Van 16 september tot 12 oktober is de stadsbrede tentoonstelling (N)ergens thuis van het Platform Kerk en Kunst in Zwolle te bezoeken. Het centrale punt van de expositie en omringende activiteiten is de Grote Kerk. Naast werk van Nederlandse professionele kunstenaars wordt er ook kunst van vluchtelingen getoond. Het Stedelijk Museum neemt een aantal van de kunstwerken op in haar tentoonstelling van dit najaar.
Door: Marianne van Waterschoot
Ergens thuis. Een thuis is meer dan een dak boven je hoofd. Het is een basisbehoefte, een plaats waar je kunt rusten.

Wie ziet ons nog?

Ze zit monumentaal, als een Boeddha gehuld in stilte, en kijkt je aan. Dan draait ze langzaam het hoofd naar beneden en kijkt naar haar baby die tevreden aan de borst ligt, waarna ze even kalm het hoofd weer opheft en ons aankijkt. Door de enorme glazen wand achter haar is de moderne skyline van Londen te zien, met wolkenkrabbers en rusteloos zoemend verkeer.
Door: Jean-Jacques Suurmond
Ze heet Lola en was lid van de kerk in Californië waar ik pastor was. Haar optreden is het eerste luik, getiteld ‘Mother Mary’, van een installatie van de bekende videokunstenaar Bill Viola.

In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, draagt het gezamenlijk van kunst genieten of zelf kunst maken, niet zomaar bij aan de sociale cohesie binnen een gemeenschap. Gezamenlijk muziek maken bijvoorbeeld, of een theaterproject opzetten, blijkt vooral bestaande verbanden te versterken. Alleen het genieten van ‘uitdagende’ cultuur verlaagt daadwerkelijk drempels tussen mensen die elkaar anders niet zouden hebben ‘gevonden’.

Foto: Geert de Jong
Arent Weevers (Ede, 1958) is (3D)mediakunstenaar en exposeert regelmatig in binnen- en buitenland. Hij is bovendien studentenpredikant op Saxion Hogeschool Deventer en predikant bij het Bijzonder Pastoraat Vrijzinnige Protestanten in Hengelo. Hij wordt in één adem genoemd met internationale grootheden als de Duitse regisseur Wim Wenders (van o.a. de 3D film Pina uit 2011) en de Amerikaanse videokunstenaar Bill Viola.