Onderwerp: media

A- A A+

Het was met recht een malle media moslimweek. Maar er zat geen woord Arabisch bij. De traditionele en nieuwe media waren verwikkeld in een Links-Rechts beeldenstrijd die nog het meeste leek op de aloude existentiële strijd tussen katholieken en protestanten. Inzet: de waarheid over moslims. Sla een gemiddelde krant open en er is altijd wel iets te lezen over de islam en moslims. Ik wil daar iets van zeggen.
Door: Enis Odaci
Eerst even een bloemlezing van de belangrijkste islam gerelateerde nieuwsberichten. De Protestantse Kerk Nederland heeft een nieuwe scriba, René de Reuver.

Een artikel van De Telegraaf gisteren met de kop ‘Kansloze asielplaag ongehinderd verder’ heeft tot een storm aan protest op sociale media geleid. De hashtag #StopXenofoobTelegraaf is voor de tweede opeenvolgende dag trending.
Twitteraars zijn verbolgen over het dehumaniserende taalgebruik van De Telegraaf, wijzen op het foute oorlogsverleden van de krant en roepen adverteerders op te stoppen met advertenties in De Telegraaf.

Op nrc.nl werd op 4 januari een ‘fact check’ gepubliceerd die nagaat of enkele uitspraken van socioloog Ruud Koopmans in een interview met het Algemeen Dagblad wel kloppen. Zijn uitspraken impliceerden immers dat enorme aantallen moslims, 50 miljoen (!), geweld accepteren. Het NRC-artikel tracht de feitelijkheid van deze stelling na te gaan door te grasduinen in een aantal onderzoeken en komt tot de conclusie dat deze bewering van Koopmans waar is.

Tijs van den Brink is een bekend gezicht in christelijk Nederland. Met zijn programma’s op radio en televisie laat hij regelmatig zijn religieuze overtuiging zien en horen. Samen met EO-collega Andries Knevel vormde hij met het debatprogramma Knevel & Van den Brink het levensbeschouwelijke alternatief op Pauw & Witteman. Van den Brink ergerde zich onlangs aan zijn collega Jeroen Pauw, toen deze tijdens een uitzending riep dat religie altijd leidt tot geweld.

Tijs van den Brink, Paul Visser en Alain Verheij klommen in de digitale pen om hun beklag te doen over Jeroen Pauw. Voor de zoveelste keer schopte deze overtuigd atheïst tegen de schenen aan van gelovigen. Ditmaal waren het vooral de christenen die zich in hun religieuze kuif gepikt voelden. Als echte apostelen van Jezus schreven deze mannen een klaagbrief aan televisiegod Jeroen. Pauw is de kwaadste niet en besloot de mannen uit te nodigen voor een goed gesprek. Tijs kennen we allemaal van zijn programma ‘De Tafel van Tijs’.

Jeroen Pauw, kap eens met het bashen van religie!

Beste Jeroen,
Zoals wel vaker, keek ik gisteren naar jouw programma. Het ging onder meer over de banden die bestuursleden van een moskee in Amsterdam Noord zouden hebben met geradicaliseerde jihadisten. Dit is een zorgwekkend fenomeen en dus is het goed en belangrijk dat je hier aandacht aan besteedt. Naast jou zaten Hero Brinkman (politie Amsterdam, voorheen PVV Tweede Kamerlid), die eigenlijk niets mocht zeggen van zijn aanwezige advocaat, en Wissam Feriani van Islamic Empowerment.

Fotograaf: Michel Schnater
Afgelopen juni ontving Sinan Can de Journalist voor de Vrede-prijs voor zijn documentaires Bloedbloeders (2015) en De Arabische Storm (2016). Met zijn documentaires wil hij verdieping bieden die hij in de reguliere journalistiek mist
Door: Nadine Huiskes
In Bloedbroeders gaan de Turks-Nederlandse Sinan en de Armeens-Nederlandse musicalster Ara Halici op onderzoek uit naar hun familiegeschiedenissen in het licht van de Armeense genocide. De Arabische Storm neemt de kijker mee in wat nog rest van de droom die bekend werd als de Arabische Lente.

Marleen Stelling (links) met de eerste gast Janneke Stegeman
Het programma Het Vermoeden keert vanaf 11 september terug op de televisie, nu onder de vlag van de EO en met een nieuw gezicht: journalist en theoloog Marleen Stelling (25). En, zo blijkt, met een vernieuwd format… 
Door: Elze Sietzema-Riemer
Wie is Marleen Stelling?
“Ja, als ik dat zou weten… (lacht). Ik ben theoloog, radiopresentator en presenteer vanaf zondag 11 september het zondagochtend televisieprogramma Het Vermoeden. Ik kom uit een Nederlands hervormd nest en woon nu in Utrecht.