Onderwerp: mensenrechten

A- A A+

Verschillende BN’ers roepen vanaf vandaag kiezers op om bij het stemmen tijdens de Tweede Kamerverkiezingen rekening te houden met vluchtelingen. In een campagne van VluchtelingenWerk Nederland laten o.a. Dieuwertje Blok, Joris Linssen, Frenk van der Linden, Domien Verschuuren en Meester Bart hun stem horen voor vluchtelingen en roepen anderen op dat ook te doen. Sinds de stemwijzer van VluchtelingenWerk op 1 februari live is gegaan, hebben al meer dan 15.000 personen de stemwijzer op www.vluchtelingenwerk.nl/rekenopmij geraadpleegd.

“Mijn primaire reden om een film te willen maken komt voort uit verontwaardiging”, zegt regisseur Ben Sombogaart die eerder films als Knielen op een bed violen, de oscargenomineerde De Tweeling en De Storm maakte. Momenteel zit hij in de voorbereidende fase van zijn nieuwe rolprent over de vluchtelingenproblematiek. “Toen ik het boek Rafaël, gebaseerd op een waargebeurd verhaal, las werd ik zo boos over de misstanden dat ik direct ermee aan de slag wilde om deze aan de kaak te stellen”.

René Rouwette: “Iedereen denkt dat het hier allemaal zo goed geregeld is”

In Nederland bestaat geen brede, maatschappelijke burgerrechtenorganisatie zoals de American Civil Liberties Union en Liberty UK. Politici bekommeren zich vooral om mensenrechten in verre landen. Problemen rondom burgerrechten, sociale rechtvaardigheid en gelijke kansen dichtbij huis worden te vaak genegeerd, gerelativeerd of vergeten. Kompass is een nieuwe belangenbehartiger voor burgerrechten, sociale rechtvaardigheid en gelijke kansen binnen Nederland.

Op vrijdag 27 januari a.s. wordt in Doorn al weer de 35ste Geruchtdag georganiseerd door Op Goed Gerucht, een “vernieuwingsbeweging van protestantse theologen die midden in de samenleving staan”. Thema van deze dag is: ‘Hete Hangijzers’. Wat voor rol speel je als kerk/predikant/theoloog als er ‘hete hangijzers’ aan de orde zijn, en hoe voorkom je dat je je vingers brandt? Een gesprek met René van der Rijst, voorzitter van de Stuurgroep van Op Goed Gerucht en mede-organisator van deze Geruchtdag.

Ernst Hirsch Ballin bij de presentatie van de Konya Criteria, zeven adviezen van Mevlana Rumi, 10 februari 2010, in het Perscentrum Nieuwspoort, Den Haag
Abdulwahid van Bommel schrijft voor Nieuwwij de serie ‘tel je zegeningen’. In een wereld waarin lelijkheid maar al te vaak alle aandacht krijgt, brengt Van Bommel personen, verhalen en gebeurtenissen tot leven, waarbij het mooie en het hoopgevende een prominente plek krijgt. In deel 1 een beschouwing op het leven van vader Jacques Mourad. In deel 2 analyseert  Van Bommel het werk van de Iraans-Duitse schrijver Navid Kermani.

Mariënburg organiseert op 29 oktober a.s. een grote Reli-bazaar over ‘de toekomst van geloven’. Deze dag zullen vooral workshops worden aangeboden, waaronder de workshop van Geesje Werkman, medewerker diaconaat bij Kerk in Actie, over ‘de grenzen van de vluchtelingenopvang’. Een gesprek over diaconie, onrecht, grenzen en mogelijkheden.

Van 16 september tot 12 oktober is de stadsbrede tentoonstelling (N)ergens thuis van het Platform Kerk en Kunst in Zwolle te bezoeken. Het centrale punt van de expositie en omringende activiteiten is de Grote Kerk. Naast werk van Nederlandse professionele kunstenaars wordt er ook kunst van vluchtelingen getoond. Het Stedelijk Museum neemt een aantal van de kunstwerken op in haar tentoonstelling van dit najaar.
Door: Marianne van Waterschoot
Ergens thuis. Een thuis is meer dan een dak boven je hoofd. Het is een basisbehoefte, een plaats waar je kunt rusten.

Terwijl ik dit schrijf, zit ik nog te shaken van het bericht dat, in een referendum, de bevolking van Colombia het vredesakkoord dat de Colombiaanse regering met de FARC (Fuerzas Armadas Revolucionarias Colombianas) sloot, heeft afgewezen.
Door: Kathleen Ferrier
Ik zit te shaken, allereerst vanwege datgene waar deze gewapende revolutionaire strijdkrachten voor stonden.