Onderwerp: mensenrechten

A- A A+

Op vrijdag 27 januari a.s. wordt in Doorn al weer de 35ste Geruchtdag georganiseerd door Op Goed Gerucht, een “vernieuwingsbeweging van protestantse theologen die midden in de samenleving staan”. Thema van deze dag is: ‘Hete Hangijzers’. Wat voor rol speel je als kerk/predikant/theoloog als er ‘hete hangijzers’ aan de orde zijn, en hoe voorkom je dat je je vingers brandt? Een gesprek met René van der Rijst, voorzitter van de Stuurgroep van Op Goed Gerucht en mede-organisator van deze Geruchtdag.

Ernst Hirsch Ballin bij de presentatie van de Konya Criteria, zeven adviezen van Mevlana Rumi, 10 februari 2010, in het Perscentrum Nieuwspoort, Den Haag
Abdulwahid van Bommel schrijft voor Nieuwwij de serie ‘tel je zegeningen’. In een wereld waarin lelijkheid maar al te vaak alle aandacht krijgt, brengt Van Bommel personen, verhalen en gebeurtenissen tot leven, waarbij het mooie en het hoopgevende een prominente plek krijgt. In deel 1 een beschouwing op het leven van vader Jacques Mourad. In deel 2 analyseert  Van Bommel het werk van de Iraans-Duitse schrijver Navid Kermani.

Mariënburg organiseert op 29 oktober a.s. een grote Reli-bazaar over ‘de toekomst van geloven’. Deze dag zullen vooral workshops worden aangeboden, waaronder de workshop van Geesje Werkman, medewerker diaconaat bij Kerk in Actie, over ‘de grenzen van de vluchtelingenopvang’. Een gesprek over diaconie, onrecht, grenzen en mogelijkheden.

Van 16 september tot 12 oktober is de stadsbrede tentoonstelling (N)ergens thuis van het Platform Kerk en Kunst in Zwolle te bezoeken. Het centrale punt van de expositie en omringende activiteiten is de Grote Kerk. Naast werk van Nederlandse professionele kunstenaars wordt er ook kunst van vluchtelingen getoond. Het Stedelijk Museum neemt een aantal van de kunstwerken op in haar tentoonstelling van dit najaar.
Door: Marianne van Waterschoot
Ergens thuis. Een thuis is meer dan een dak boven je hoofd. Het is een basisbehoefte, een plaats waar je kunt rusten.

Terwijl ik dit schrijf, zit ik nog te shaken van het bericht dat, in een referendum, de bevolking van Colombia het vredesakkoord dat de Colombiaanse regering met de FARC (Fuerzas Armadas Revolucionarias Colombianas) sloot, heeft afgewezen.
Door: Kathleen Ferrier
Ik zit te shaken, allereerst vanwege datgene waar deze gewapende revolutionaire strijdkrachten voor stonden.

Zelf kwam hij als politiek vluchteling naar Nederland, zestien jaar geleden, en nu behandelt Aram Hasan als psychiater getraumatiseerde vluchtelingen. Met zijn Coteam reist hij rond om gespecialiseerde hulp te verlenen. “Dit vraagt speciale kennis, flexibiliteit en creativiteit,” zegt Hasan. Want als je vluchtelingen volgens de standaard procedure behandelt, ja, dan is het vaak trekken aan een dood paard. Vrijdag 16 september a.s. is hij een van de sprekers tijdens het NVRG congres 2016 over ‘Insluiting en uitsluiting’.

Links op de foto Prosper, rechts Darlington
Na bijna 15 jaar wil de IND Assenaren Darlington en Prosper Isaacs uitzetten naar Sierra Leone. Predikant Bert Altena vindt dat dit niet kan en begon samen met anderen een actie. Darlington woont inmiddels bij hem in. Een gesprek over frustratie, ergernis, acties en hoop.
Door: Greco Idema
Wat is er nu precies aan de hand met de broers Prosper en Darlington Isaacs?
“Prosper en Darlington Isaacs zijn bijna 15 jaar geleden naar Nederland gekomen. Ze komen uit Sierra Leone waar op dat moment een bloedige burgeroorlog woedde.

A few weeks ago I met with rabbi Lee Bycel, an inspirational American Jewish leader and human rights activist. He made a trip to Germany and the Netherlands to see the impact of the refugee crisis with his own eyes and talk to those involved. I introduced him to Mohammed, a 22 year old young Syrian refugee, with Palestinian ancestors, who is a student and founded his own NGO. He builds bridges of understanding between the Dutch population and Syrian refugees while breaking the walls of intolerance and prejudice. The dynamics between them was heartwarming.