Rubriek: Nieuws

A- A A+

De grote kerken krijgen in 2018 geen adreswijzigingen van de gemeenten door als hun leden verhuizen. Het past niet meer in onze samenleving om zo met het lidmaatschap van een kerk en de zorg voor mensen om te gaan. Het is geen verrassing, maar in 2018 wordt het een chaos in de administratie van veel kerken in Nederland, vooral die van de Roomst-katholieke Kerk (RKK) en de Protestantse Kerk in Nederland (PKN).
Door: Wies Houweling en Johan de Wit
Kerken maken bezwaar tegen deze ontkoppeling van de basisadministratie van de gemeente aan de kerkelijke administratie.

Thomas Merton (1915-1968) was een belangrijke katholieke theoloog, dichter, auteur en sociaal activist. Hij was trappist en monnik in de Abbey of Our Lady of Gethsemani (abdij van Onze-Lieve-Vrouw van Gethsemani) bij Bardstown in Kentucky (Verenigde Staten). Als voorstander van de interreligieuze dialoog trad hij in dialoog met vooraanstaande vertegenwoordigers van andere religies, waaronder de Dalai Lama, Abraham J. Heschel en D.T. Suzuki.

In Rot op met je religie wonen een jood, een moslim, twee christenen en twee atheïsten met elkaar in één huis. Jan is evangelisch, Sheila is joods, Safeer is moslim, Dineke is hervormd-christelijk en Bryan en Floris zijn atheïst. Alle zes hebben ze een zeer uitgesproken mening over religie. Twee weken lang trekken ze samen op en gaan ze de confrontatie aan met elkaars diepste overtuigingen. We zien wat de impact van geloof is op het dagelijks leven. Daarbij loopt de spanning op.

Peter R. de Vries zal tijdens het Diner Pensant van Platform INS op 30 januari a.s. ‘INSpirator’ zijn. Dat maakte Saniye Calkin, directrice van Platform INS, zojuist bekend in een e-nieuwsbrief.
Verder wordt in deze nieuwsbrief vermeld: “Vanuit INS zetten wij ons in voor de kunst van het samenleven. En juist aan dát samenleven lijkt het steeds meer te ontbreken.

Diagne Souleymane Bachir © DR
Een boek schrijven met een positief beeld over de relatie tussen islam en filosofie is dubbel tegen de stroom in varen. Aan de ene kant is er de heersende Westerse liberale visie, die stelt dat filosofie op zijn zachtst gezegd op gespannen voet staat met religie. Filosofie heeft zich sinds de Verlichting geëmancipeerd van religie en is daarvan de grote criticus, of op zijn minst het redelijke alternatief geworden. Bij de islam komt daar vaak nog een schepje bovenop.

Voor Arabische mannen moet je oppassen in Keulen. Of was het voor Duitsers? De bussen opblazende, zijn vrouw onderdrukkende man-met-baard? Fuck dat. ‘DÉ moslimman’ bestaat natuurlijk helemaal niet. Maar waarom wordt hetzelfde plaatje en verhaal in de media en door bang gemaakte mensen dan telkens herhaald? Welke invloed hebben commercie en kunst(-fotografie) op ons idee van mannelijkheid en de islam? Tijdens de editie De Man & Andere Helden #1: De ‘moslimman’ in beeld zoomen Stichting Nieuwe Helden en Tolhuistuin in op de beeldvorming van de moslimman.

Herman van Rompuy
In ‘In Vrijheid Verbonden’ hebben vertegenwoordigers van verschillende religies en levensbeschouwingen de handen ineen geslagen om zich gezamenlijk te presenteren en zich samen sterk te maken voor de democratie. Er zijn vertegenwoordigers vanuit het jodendom, het christendom, de islam, het hindoeïsme, het boeddhisme en het humanisme.

De eerste presentatie van In Vrijheid Verbonden was bij het zilveren regeringsjubileum van koningin Beatrix in 2005. Sindsdien houdt In Vrijheid Verbonden tweejaarlijks een bijeenkomst met Hare Koninklijke Hoogheid prinses Beatrix.

Vrijdagavond 20 januari zullen COC Amsterdam en Trans United de resultaten presenteren van een unieke pilot, namelijk een pilot naar biculturele transgenders. De resultaten zullen in de vorm van een onderzoeksverslag worden gepresenteerd.
De pilot valt onder het project Empowerment van biculturele transgenders in Amsterdam. Het project wordt uitgevoerd onder de vlaggen van COC Amsterdam en Trans United. COC Amsterdam zet zich in voor LHBT’s (lesbisch, homo, bi, transgender) in Amsterdam. Trans United zorgt voor de zichtbaarheid en empowerment van biculturele transgenders.