Rubriek: Nieuws

A- A A+

Het eerste grote lijsttrekkersdebat is achter de rug. De voormannen van de grootste politieke partijen mochten in de studio van NPO Radio 1 aanschuiven om voor nationaal publiek de degens te kruisen. Voormánnen, schrijf ik bewust, omdat Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren niet uitgenodigd was. Ze kreeg eerder op de dag ‘ter compensatie’ een interview. Thieme paste als 10e lijsttrekker waarschijnlijk net niet in het 3×3 format dat de NPO had bedacht. Drie debatten met elk drie lijsttrekkers.

Daoud Nassar in ‘Het Vermoeden’
‘Goodness is stronger than evil, love is stronger than hate, light is stronger than darkness and life is stronger than death’
Daoud Nassar is mensenrechtenactivist en Palestijns christen (1970), bekend van Tent of Nations op de West Bank nabij Bethlehem. Deze maand was hij een paar dagen in Nederland en interviewde Marleen Stelling hem voor Het Vermoeden. Deze uitzending is a.s. zondag te zien op NPO2 om 11.30 uur.

In mei verschijnt het boek Positieve identiteitsontwikkeling bij moslimjongeren. Tool- en handboek voor de eerste lijn bij uitgeverij Garant.
Islam, migratie, diversiteit, radicalisering zijn dagelijkse thema’s in de maatschappelijke debatten die de samenleving polariseren en voor vertwijfeling zorgen. Met ook een grote impact op het eerstelijnswerk. Leerkrachten, vormingswerkers, hulpverleners, jeugdbegeleiders en vele andere betrokkenen, zoals politiemensen, weten, ondanks hun ‘goede wil’, niet altijd goed hoe ze met moslimjongeren moeten omgaan.

De Vereniging van Docenten Levensbeschouwing en Godsdienst (VDLG) organiseert op 9 maart a.s. in Utrecht – voor leden en niet-leden – een studiedag met als thema ‘Operatie Schone Lei’. Belangstellenden zijn van harte welkom!
Over het thema
Een lei is een dunbladig donkergrijs gesteente. Vroeger gebruikte men ook in het onderwijs een lei om op te schrijven. De lei kon steeds opnieuw worden schoongemaakt en herschreven. Vandaar ook de uitdrukking ‘een schone lei’: verder gaan zonder de tekortkomingen van vroeger te laten meewegen.

Het aandeel jongeren van 15 tot 25 jaar dat zegt tot een kerkelijke gezindte of levensbeschouwelijke groepering te behoren is gedaald van 49 procent in 2010 naar 41 procent vijf jaar later. Onder jongvolwassenen (18 tot 25 jaar) is deze daling het sterkst. Van alle jongeren zijn het met 56 procent vooral de protestantse jongeren die regelmatig een religieuze bijeenkomst bezoeken. Van de islamitische jongeren bezoekt 36 procent regelmatig een moskee. Dit meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).In 2015 zeggen vier op de tien jongvolwassenen godsdienstig te zijn.

Past (de) islam in Nederland? Is er plaats voor moslims in dit land? Mogen moslims zijn wie ze zijn? Of moeten moslims eens ophouden met hun slachtofferrol? 
SPIOR organiseert het eerste nationale islamdebat in de grootste moskee van Nederland. In de aanloop naar de verkiezingen van 15 maart worden politieke partijen uitgenodigd om kleur te bekennen op hun visie over de islam in Nederland. Yassin Elforkani treedt op als debatleider. Debatteer ook mee op 10 maart!
Praktische informatie:
Datum: vrijdag 10 maart 2017
Aanvang: 19.00 uur (inloop 18.

Verschillende BN’ers roepen vanaf vandaag kiezers op om bij het stemmen tijdens de Tweede Kamerverkiezingen rekening te houden met vluchtelingen. In een campagne van VluchtelingenWerk Nederland laten o.a. Dieuwertje Blok, Joris Linssen, Frenk van der Linden, Domien Verschuuren en Meester Bart hun stem horen voor vluchtelingen en roepen anderen op dat ook te doen. Sinds de stemwijzer van VluchtelingenWerk op 1 februari live is gegaan, hebben al meer dan 15.000 personen de stemwijzer op www.vluchtelingenwerk.nl/rekenopmij geraadpleegd.

Thomas Merton (1915-1968) was een belangrijke katholieke theoloog, dichter, auteur en sociaal activist. Hij was trappist en monnik in de Abbey of Our Lady of Gethsemani (abdij van Onze-Lieve-Vrouw van Gethsemani) bij Bardstown in Kentucky (Verenigde Staten). Als voorstander van de interreligieuze dialoog trad hij in dialoog met vooraanstaande vertegenwoordigers van andere religies, waaronder de Dalai Lama, Abraham J. Heschel en D.T. Suzuki.