Blog

A- A A+

Albanië: land in transitie – publieksdag met sprekers uit Albanië en Nederland

albanieRegelmatig komt Albanië in het nieuws en niet zelden negatief. Albanië – land van bloedwraak, armoede, massa-emigratie en maffiose criminaliteit. Dit is geen onjuist beeld maar wel een eenzijdig beeld, waarop valt af te dingen. Want Albanië is ook een land waar moslims en christenen vreedzaam samenleven en niet langs elkaar heen en een land waar activisten streven naar een open, democratische samenleving en naar verwerking van het verleden.

Tijdens deze publieksdag vragen de sprekers zich af, hoe het communistisch verleden nog doorwerkt in de huidige economische, politieke en maatschappelijke ontwikkelingen. Verder laten zij zien hoe religie, leken en religieuze leiders bij kunnen dragen tot de verwerking van het verleden en tot de opbouw van een vreedzame, democratische samenleving, die zich kan meten aan de eisen van Europese integratie. Ook staan zij stil bij de bijzondere relatie tussen christendom en islam, die misschien ook een voorbeeld kan zijn voor ons in Nederland.

Sprekers (alfabetisch)
Dhr. Luigj Mila, directeur van Justitia et Pax Albanië. Justitita et Pax is een internationaal katholiek netwerk dat zich inzet voor vrede en verzoening.
H.E. Adia Sakiqi, ambassadeur van Albanië in Nederland.
Ds. Esther Struikmans, auteur van het boek Wat is jullie geheim? Wat wij in Nederland kunnen leren van Albanezen en anderen over positief samenleven als christenen en moslims (november 2016).
H.E. Dewi van de Weerd, ambassadeur van Nederland in Albanië.

Doelgroep
Deze dag is laagdrempelig en bedoeld voor al wie interesse heeft in internationale ontwikkelingen in Europa, oecumene, interreligieuze dialoog en de publieke rol van kerk en geloof. De voertaal is Engels. Na elke lezing is er gelegenheid voor inhoudelijke vragen. De dag wordt afgesloten met een panelgesprek, waarbij de sprekers in gesprek gaan met het publiek

Plaats/Tijd
Zaterdag 4 februari 2017 | 10.30 uur t/m 15.30 uur | klooster van de Fraters van Tilburg, Gasthuisring 54, 5041 DT Tilburg | op ongeveer 5 à 10 min. loopafstand van Tilburg CS.

Deelnamekosten
€ 17,50 incl. koffie, thee en lunch. Opgeven vóór 20 januari 2017 bij Stichting Communicantes, postbus 6016, 5002 AA Tilburg, 013 5423782, mailto:communicantes@xs4all.nlommunicantes@xs4all.nl.

Voor meer informatie, lees de folder en de routebeschrijving.

Enkele links
– Interview met Luigj Mila in Ost-West (Duitstalig)
– De Albanese ambassade in Nederland
– Over het boek van Esther Struikmans: Wat is jullie geheim?
– De Nederlandse ambassade in Albanië
– BBC: Albania country profile | The country that’s famous for tolerance
– Wikipedia: Albanië | Religion in Albania
– Voor de actualiteit, zie: Facebook

Bron: Communicantes

Related Post

Er zijn geen reacties

reageer op dit bericht

VOORWAARDEN: De reactie moet betrekking hebben op de inhoud van de tekst en iets wezenlijks toevoegen aan een eventuele discussie hierover. Reageer niet met lange en/of gekopieerde teksten. Gebruik geen kwetsende teksten, scheldwoorden of andere grove taal.

recent