Het Comité 21 maart, een samenwerkingsverband van verschillende maatschappelijke organisaties, organiseert dit jaar op 22 maart een anti-racisme demonstratie op het Amsterdamse Museumplein. De organisaties die in het Comité verenigd zijn hebben een manifest opgesteld waarin vijf eisen worden gesteld, waaronder de eis dat er in de Sinterklaasoptocht dit jaar geen Zwarte Pieten mogen meelopen.
Het gaat om de volgende vijf eisen:
– Er moet een actiecampagne komen die discriminatie in het onderwijs en op de arbeidsmarkt tegengaat. Bedrijven die discrimineren moeten worden beboet.
– Alle discriminatiegronden moeten even serieus worden genomen. Naast homofobie, racisme en antisemitisme moet ook de islamofobie in Nederland in kaart worden gebracht en actief bestreden worden.
– Er moet een onafhankelijk vervolgonderzoek komen op het rapport van Amnesty International over de politie. Etnisch profileren moet stoppen.
– Dit kabinet moet de uitspraak van het Europees Comite voor Sociale Rechten opvolgen: alle vluchtelingen hebben recht op voedsel, onderdak en kleding. Geen vluchteling op straat of in de cel, laten we de mensenrechten weer respecteren!
– De Sinterklaasoptocht moet dit jaar Zwarte Piet vrij worden. In het onderwijs moet er meer aandacht komen voor het Nederlandse slavernij- en koloniale verleden.
Volgens het Comite 21 maart heeft Nederland een racismeprobleem. Het Comité verwijst daarbij naar de Zwarte Piet Niet beweging, de Nationale Ombudsman en Amnesty International. Het Comité schrijft verder:
“Racisme is geinstititutionaliseerd en voor veel Nederlanders een dagelijkse ervaring. Het aantal racistische incidenten is het afgelopen jaar gestegen. Dit kabinet wil Antilliaanse Nederlanders zelfs apart registreren. Om de aandacht af te leiden van echte problemen gebruiken media en politici moslims, vluchtelingen en Polen als zondebok. De regering lapt hierbij alle internationale afspraken aan haar laars. Deze trend beperkt zich niet tot Nederland. Door heel Europa zijn deze ideeën in opkomst. Wilders bundelt op Europees niveau zijn krachten met andere extreemrechtse en zelfs fascistische partijen. Solidariteit tussen verschillende bevolkingsgroepen is nodig om deze gevaarlijke tendens te keren.”
Het Comité 21 maart is vernoemd naar de Internationale Dag tegen Racisme en Discriminatie die ieder jaar op of rond 21 maart wordt gehouden. De dag is door de Verenigde Naties ingesteld naar aanleiding van het bloedbad in Sharpeville in Zuid-Afrika op 21 maart 1960, waarbij de politie het vuur opende op een groep mensen die demonstreerde tegen de apartheid. In heel Nederland vinden ieder jaar rond 21 maart bijeenkomsten plaats. De demonstratie op 22 maart begint om 13 uur.
Tot de organisaties die zich bij het (voornamelijk Amsterdamse) Comité 21 maart hebben aangesloten behoren o.a.: Keti Koti, Htib, Emcemo, Transnational Migrant Forum, Platform Stop racisme en Uitsluiting, Landelijk Beraad Marokkanen (LBM), Aknarij, Roet in het Eten, New Urban Collective, Slavery-on-line, Instititute for International Scientific Research, Collectief tegen islamofobie, FNV Finance, Filipino Migrant Workers en Internationale Socialisten.
Het Comité organiseert op 19 februari om 19.30 uur een mobilisatiebijeenkomst bij de HTIB. Meer informatie via: comite21maart@gmail.com
Bron: Republiekallochtonië.nl
Omdat het voor kan komen dat zwarte piet misbruikt wordt om anderen te pesten moet zwarte piet verdwijnen. Dat is dus geen argument, dat is een drogreden, met het verdwijnen van zwarte piet, verdwijnen de pesters niet. Het aanpakken van zwarte piet is op die manier niet meer dan een doekje voor het bloeden. De pesters moeten aangepakt worden, niet de excuses die door pesters gebruikt worden gebruikt worden om anderen te pesten. Als sommige mensen zwarte piet gebruiken om anderen te discrimineren, is niet zwarte piet daar schuld aan maar de mensen die een abstract begrip als zwarte piet daarvoor misbruiken. Er wordt gezegd zwart heeft in het Nederlands een negatieve connotatie, moet het woord/begrip zwart dan ook niet meteen in de ban worden gedaan? Want ook daarmee kunnen mensen gepest worden. Waarom zien mensen wel in dat dit bij het begrip zwart niet kan, maar denken diezelfde mensen wel dat met het verbannen van het begrip zwarte piet de bestrijding van racisme gebaat zou zijn. De argumentatie dat zwarte piet voor onbewuste raciale indoctrinatie bij kinderen zou zorgen wil ik nog geeneens serieus in overweging nemen, dat is werkelijk de debiliteit ten top gezien de vooraanstaande heldenrol die zwarte piet tegenwoordig inneemt.
Er wordt wel gezegd dat de frase “Al ben ik zwart als roet/ Ik bedoel het toch goed” duidelijk racistisch is omdat men er blijkbaar vanuit gaat dat donkere mensen geen goede bedoelingen hebben, maar die zinsnede duidt er juist op dat men daar NIET vanuit moet gaan en is dus juist anti-racistisch. Daarnaast vervult pieterman een soort boeman rol (bogeyman zie wikipedia), dit is een mythische archetypische figuur die overal ter wereld voorkomt en gebruikt wordt om kinderen angst voor het kwade bij te brengen, zo moet je maar eens de Afrikaanse figuur Tokoloshe opzoeken en hoe die eruit ziet, die moet ook verboden worden omdat het een racistische karikatuur is? Omdat in de moderne opvoeding men de overtuiging hanteert dat men kinderen geen angst moet aanpraten is de boeman rol van zwarte Piet omgevormd tot een een heldenrol; zwarte Piet is een voorbeeld geworden van hoe je je juist wel dient te gedragen.
Er is nooit een excuus voor racistische uitlatingen. Er is nooit een excuus om mensen nodeloos pijn te doen. Zwarte piet afschaffen verandert daar niks aan. Mensen die zich racistisch willen uitlaten gebruiken dan nog steeds zwarte piet of iets anders om hun racistische gevoelens te uiten. Zwarte Piet afschaffen is alleen maar symbool politiek. Dat blackface weinig (want het wordt door kunstenaars nog steeds gebrukt, al was het maar als protest tegen het blackface protest) meer gebruikt wordt in de VS is vooral te danken aan de heftige rassenrellen die zich in de VS hebben voorgedaan EN met het feit dat in de VS zelf ook slaven aan het werk zijn geweest. In Nederland (dat kleine landje aan de noordzee) zijn ook slaven aan het werk geweest maar dat zijn voornamelijk blanke mensen geweest. Zwarte piet heeft inherent niets met slavernij te maken, zijn geschiedenis gaat duizenden jaren terug in de historie, niet als het plaatje waaronder hij nu bekend is, maar wel als archetype. Blackface in de VS was vaak ook geen uiting van racisme, kijk bv. naar Oliver Hardy en Stan Laurel in de film ‘Pardon Us’. Maar omdat de slavernij in de VS VEEL gevoeliger lag (en nog steeds ligt) dan in Nederland, heeft men daar uit symbool politieke redenen blackface in de ban gedaan. Symbolen aanpakken heeft geen enkele zin, een echte racist zul je daar nooit mee veranderen. Het symbool zwarte piet staat niet voor racisme, maar voor een heel mooi kinderfeest. Dat er een klein groepje drammers is (veelal uit links extremistische hoek) die beweerd dat zwarte piet racisme is, maakt het nog niet tot een waarheid. Dit zwarte pieten protest wakkert alleen maar haat en verdeeldheid aan. Laat je daar niet voor lenen!
Ik heb het al mijn Antilliaanse en Surinaamse vrienden en kennissen voorgelegd en allemaal reageren ze met belachelijk en diep triest op het zwarte piet is racisme standpunt van Gario c.s. Ze zijn het er ook allemaal mee eens dat racisme bestaat, ook in Nederland, dat ze dit soms ook zelf zo ervaren hebben, maar dat het totaal van de pot gerukt is om dit aan het fenomeen zwarte piet te koppelen. Wat dit protest van Gario et. al. voornamelijk bereikt is kwaad bloed zetten tussen mensen. Dom, dom, dom.
Maar dit mag natuurlijk ook niet. Deze geestelijk vrije Antillianen en Surinamers worden dedain weggezet als Oom Tom’s, in plaats van ze te accepteren als de volwassen zelfstandige mensen die ze zijn, vrij van vooroordeel op basis van huidskleur. Dát is het pijnpunt, de zwarte piet is racisme roepers hebben zich nog steeds niet vrij kunnen maken van hun eigen vooroordelen aangaande “de” blanken en zijn zelf degenen die nog bevrijd moeten worden. De ban op zwarte piet zal hen niet bevrijden maar zal hun obsessie enkel op andere zogenaamde raciale wantoestanden laten richten.
Iedereen is uiteindelijk verantwoordelijk voor wat hij/zij zelf uitvreet. Maar de onverzoenlijke stellingname van Gario c.s. PLUS dat het verbonden wordt met iets wat ieder normaal denkend mens als uiterst verwerpelijk beschouwt en met geen mogelijkheid kan verbinden met de eigen belevenis, kan niet anders dan polariserend werken. De geschiedenis staat bol van de voorbeelden van dit soort demagogie. Oorlogen, geweld orgies (zoals in Ruanda) berusten vaak ook (deels) op dit soort polariserende haat preken. Haat preken want er wordt geen ruimte gelaten voor compromis. Piet IS racisme en niet anders. Nou wel, dus, het is heel anders er is veel meer bij piet aan de hand en ja het uiterlijk vertoond stereotypische negroïde kenmerken. Maar of dat ook allemaal vanuit opzettelijk racistisch gedachtegoed is ontstaan? Neen, absoluut niet. als je je verdiept in Schenk (welke alleen maar aan een bepaald beeld van piet heeft bijgedragen en welke zeker niet de figuur zwarte piet zelg als oorspronkelijk en losstaand geheel verzonnen heeft) komt er ook niet het beeld naar voren van een rassenhater, eerder van een sociaal bewogen mens.
Wie was Jan Schenkman die volgens de anti zwarte piet lobby het Sinterklaas feest zijn huidige gezicht gaf? Was dit een racist? Wat was de De Maatschappij tot Nut van ’t Algemeen waar hij prominent lid van was. Wat daaruit naar voren komt was een man die humanist was en die geloofde dat door opvoeding en scholing een betere samenleving zou ontstaan. Schenkman voerde in zijn boekje over Sinterklaas een moor op die de hulp is van Sinterklaas. Als we de prenten in dat boekje bekijken zien we bijvoorbeeld Sinterklaas op zijn paard op het dak vergezeld van deze moor die ook trots te paard zit. Wie was die moor en waar kwam hij vandaan. Schenkman was onderwijzer en dus bekend met kinderen en hun beleving, bekend met kinderliedjes, gedichten en verhalen. Veel mensen hebben wel eens gehoord van het kinderliedje moriaantje zo zwart als roet. Een lied wat nu (maar ook eerder) net als zwarte piet (ontstaan uit de moor van Schenkman) verbonden wordt met discriminatie en racisme. Deze verbinding is echter een leugen dat blijkt uit de oorspronkelijke tekst die in 1844 (voor Schenkman zijn boek over Sinterklaas schreef) uitgegeven werd:
Citaat:
Die Geschichte von den schwarzen Buben
De geschiedenis van de zwarte Jongens
Heinrich Hoffman 1844, (1809-1894)
Een moriaan, zoo zwart als roet,
Ging eenmaal wand’len zonder hoed;
De zon: die scheen hem op zijn bol:
Daarom nam hij een parasol.
Daar kwam ook Frits naar dezen kant:
En hield een vlagje in de hand;
Toen kwam de kleine Jan ter stee:
Die bracht een lekk’re kraak’ling mee;
En eind’lijk kwam de kleine Klaas:
Dat was een regte hoepelbaas.
Het drietal jongens lachte luid
Het hoedenlooze moortje uit,
En spotte met zijn zwarte huid.
Daar kwam de groote Niklaas aan:
Die had een inktpot voor zich staan:
Zoo groot: ja grooter dan de maan.
Hij sprak: “komt kind’ren, hoort mij aan,
“En laat dien moor met vrede gaan!
“Het is zijn schuld toch waarlijk niet:
“Dat hij zoo zwart als steenkool ziet.”
Maar kleine Frits en Jan en Klaas,
Die hoorden niet naar Nikolaas;
De jongens spotten lustig door
Met onzen armen zwarten moor.
Toen werd de groote Niklaas kwaad;
Gij kunt het zien op deze plaat;
Hij pakte fluks de jongens op.
En smeet ze toen. hals over kop,
In de inktpot neer, in ’t zwarte sop
Eerst hoepel-Klaas, toen kraak’ling-Jan,
En eind’lijk ook de vlaggeman;
Die stelde vrees’lijk zich te weer :
En riep om hulp wel twintig keer.
Maar toch moest Frits, de schreeuwersbaas,
Ook in den pot van Nikolaas
Hier gaan ze, zwarter nog dan roet:
En dan het moortje zonder hoed
In ’t zonlicht stapt de brave moor
De zwart-geverwde knapen voor.
’t Was enkel door hun stout gespot:
Dat zij geraakten in den pot;
Dus: lieve Kind’ren! spot toch niet,
Als gij iets vreemds aan and’ren ziet
Hier worden de groote Nikolaas en zijn moor opgevoerd als strijders tegen discriminatie en racisme. Voor straf worden spotters en haters van de anders gekleurde mens, zelf zwart gemaakt om zo zelf de spot te ondergaan die ze anderen aandoen. Dit is de Nikolaas en de moor waar Schenkman als kenner van kinderliedjes en -poëzie zijn boek over Sinterklaas liet handelen. We zien dus dat we aan het huidige beeld van Zwarte Piet als kinderheld een rol kunnen toevoegen en wel die van de hulp van Sinterklaas in hun gezamelijke strijd tegen discriminatie en racisme. Dit is goed nieuws voor zowel de pro’s als contra’s omdat hun verschillen hiermee wegvallen en we allemaal gezamelijk het Sinterklaas feest kunnen omarmen als een feest voor kinderen en volwassenen tegen discriminatie en racisme, een Sinterklaas en Zwarte Piet die tonen dat het niet de kleur is die er toe doet maar de intentie waarmee je je medemensen tegemoet treedt. Ga uit van het goede tot het slechte aangetoond is. Ga niet als eerste uit van het slechte want daarmee komen we nimmer tot elkaar.
Ten tijde dat Jan Schenkman zijn boekje over Sinterklaas schreef brengt verder onderzoek tot het licht dat ene H.C. Focke een vrijgemaakte creoolse slaaf, waarschijnlijk schrijver van Njoe-jaari-singi Voe Cesaari en auteur van het eerste gedrukte Neger-Engelsch Woordenboek (1955), ook een actief lid was van de Maatschappij tot nut van ’t Algemeen. Ook weer iets dat er op wijst dat Jan Schenkman actief verbonden is geweest aan abolitionistische activiteiten. Het is een gotspe dat juist zoiemand er nu van wordt beschuldigd een racistisch figuur in het leven te hebben geroepen.