Blog

A- A A+

Het Grote Gala van de Media 2017: Populisme! Media, wat nu?

mediagOp maandagavond 6 maart 2016 vindt Het Grote Gala van de Media plaats in Stadsschouwburg Amsterdam. Het centrale thema van deze zevende editie is populisme. Sylvana Simons houdt in haar keynote speech de media een spiegel voor: wat schrijven zij over populisme, hoe reageren zij op populistische politici en wat kan en moét beter? Honderden journalisten, studenten journalistiek, lezers, luisteraars en kijkers komen bijeen voor een avond met debatten, voordrachten, tips & tricks. Ook lieten we onderzoek doen naar de diversiteit in een aantal van Nederlands bekendste talkshows. De resultaten worden tijdens Het Grote Gala van de Media gepresenteerd.

Populistische partijen lijken Europa te veroveren, populistische en populaire sites doen hun best om gecompliceerde onderwerpen zoveel mogelijk in oneliners samen te vatten, zo spannend mogelijk te presenteren en zo vlot mogelijk te laten consumeren. Wat doen de media? De social media, de nieuwe media, de klassieke media? En wat kunnen zij leren van elkaar? Wat is de samenhang tussen populisme en de beeldvorming in de media? Hoe kijken journalisten in ons omringende landen naar de manier waarop het hier toegaat? En – met de verkiezingen voor de deur – hoe gaat de politiek om met die media?

Omdat de discussie over minderheden, discriminatie en racisme een prominent facet van ‘populisme’ is, hebben we bureau Motivaction gevraagd onderzoek te doen naar de diversiteit in een aantal van de bekende talkshows: De Wereld Draait Door, Jinek, Pauw en RTL Late Night. Hoeveel vertegenwoordigers van de verschillende minderheden zijn daar nou eigenlijk te zien in een bepaalde periode? En voor welke onderwerpen zijn ze uitgenodigd? De resultaten van dat onderzoek worden in de loop van de avond bekend gemaakt.

Met o.a. Sylvana Simons, voormalig presentator en leider van de nieuwe politiek partij Artikel 1, Tofik Dibi, voormalig politicus GroenLinks, tot 2012 lid van de Tweede Kamer, Avinash Bhikie politiek verslaggever Nu.nl, Hulya Cigdem, journalist en auteur De Importbruid, Danny Ghosen, journalist NTR, Ghieslaine Guardiola, performer en presentator BNN-Vara en BIND, Aldith Hunkar, multi-media journalist, Diana Matroos, journalist BNR en RTL, Simone Weimans, journalist en presentator NOS Journaal en Rocky Tuhuteru, oud-presentator Langs de Lijn en lid van de Raad voor Cultuur.

Het Grote Interviewgala is een initiatief van Frénk van der Linden en Freddy van Thijn in samenwerking met Stadsschouwburg Amsterdam en wordt mede mogelijk gemaakt door:Stichting Democratie & media, KRO/NCRV, Nederlandse Vereniging van Journalisten.

Bron: SSBA

2 reacties

 • Joop Romeijn op 17 februari 2017 om 14:20 uur

  Ik begrijp er niets van:
  ” Sylvana Simons houdt in haar keynote speech de media een spiegel voor: wat schrijven zij over populisme, hoe reageren zij op populistische politici en wat kan en moét beter?”
  Wie z’n/haar keynote speech, of wordt maiden speech bedoeld?
  Sylvana behoort toch zelf ook tot de media en behoort toch zelf ook tot de politici, dus wat spiegel?

  Of behoort ze niet tot de POPULISTISCHE politici en wordt hier het onderscheid tussen linkse en rechtse populisten losgelaten?

  Het antwoord op de vraag “wat kan en moet beter?” wil ik hier nog een keer geven, daar is zo’n bijeenkomst niet voor nodig:
  de politici en de media moeten leren vaker hun mond te houden.

 • Stijn op 6 maart 2017 om 18:41 uur

  Erg bijzonder. Sylvana Simons is bij uitstek een populistisch politica die verdeeldheid zaait. Ik sla deze even over.

reageer op dit bericht

VOORWAARDEN: De reactie moet betrekking hebben op de inhoud van de tekst en iets wezenlijks toevoegen aan een eventuele discussie hierover. Reageer niet met lange en/of gekopieerde teksten. Gebruik geen kwetsende teksten, scheldwoorden of andere grove taal.

recent