Blog

A- A A+

#StopXenofoobTelegraaf trending na artikel over ‘asielplaag’

telegraaf-asielinvasie

Een artikel van De Telegraaf gisteren met de kop ‘Kansloze asielplaag ongehinderd verder’ heeft tot een storm aan protest op sociale media geleid. De hashtag #StopXenofoobTelegraaf is voor de tweede opeenvolgende dag trending.

Twitteraars zijn verbolgen over het dehumaniserende taalgebruik van De Telegraaf, wijzen op het foute oorlogsverleden van de krant en roepen adverteerders op te stoppen met advertenties in De Telegraaf.

Het begon met een artikel in De Telegraaf over de problematiek van asielzoekers uit veilige landen als Marokko, die zich vaak eerder in een ander EU-land hebben gemeld en kansloos zijn voor een verblijfsvergunning, maar ook moeilijk het land uit te zetten zijn. Enkelen van deze groep veroorzaken overlast, onder andere in Weert. Volgens De Telegraaf zouden vorig jaar 540 van de 5000 asielzoekers door de Dienst Terugkeer en Vertrek zijn teruggestuurd naar het eerste land waar ze zich hadden gemeld.

Het woordgebruik van De Telegraaf, met asielplaag voorop, werkt veel woede en irritatie bij lezers en twitteraars. Misdaadjournalist Peter R. de Vries twittert:

peterrdevries-twitter

Muzikant, journalist en schrijver Aafke Romeijn schrijft over de ‘Aso-krant Telegraaf::

Het gebruik van het woord ‘plaag’ past in een treurige xenofobe traditie om ongewenste mensen te onmenselijken door ze te vergelijken met natuurrrampen (tsunami’s, ‘overspoelen, overstromen) parasieten of ongedierte (denk aan kakkerlakken en ‘ratten’). Een ‘klassieker’ is de nazi propagandafilm Der Ewige Jude waarin joden met een rattenplaag worden vergeleken (vanaf 16:20 m inuten).

Vergelijkingen van asielzoekers en etnische en religieuze minderheden met ongedierte en natuurrampoen zijn de afgelopen jaren steeds meer ‘normaal’ geworden. Het is de eerste keer dat er zo massaal tegen geprotesteerd wordt.

Lees meer op Republiek Allochtonië

Bron: Republiek Allochtonië

Related Post

4 reacties

 • Gied ten Berge op 9 januari 2017 om 11:26 uur

  Niet alleen een krant die voortdurend de anti-islsmatische kant kiest, maar dit getuigt ook van anti-christelijke berichtgeving. Dat moeten ook kerken hun eigen kleingelovigen goed inprenten, als die de anti-vluchtelingen kaart trekken. Er waren afgelopen wereldwijd jaar 65 miljoen toeristen en 65 miljoen vluchtelingen onderweg. De meeste Telegraaflezers en ook christen-burgers zitten komend jaar weer in het geriefelijke eerste segment. Kerkleraar Augustinus prentte zijn toehoorders in zijn preken al in, dat we allemaal vreemdelingen zijn. De vluchtelingen kwamen in zijn tijd in hun boten vanuit het geplunderde Rome in Noord-Afrika aan… Christenen horen ze te ontmoeten en ze te helpen op de Via Amoris. Toen en nu.

 • Joop Romeijn op 9 januari 2017 om 13:30 uur

  Een heel onverstandige koppeling van Gied, de uitdrukking “… ook anti-christelijk”.
  Het gaat me om de al langer in NieuwWij (en bij andere VU-mensen) bestaande tendens, te polariseren tussen christenen en andere theïsten enerzijds en ongelovigen (aka atheïsten, of hoe die zichzelf ook willen noemen) anderzijds. Lijkt me een onnodige manier van vijanden maken.

  Of de Telegraaf anti-christelijk is, weet ik niet en interesseert me eigenlijk ook niet zo. Ik vind het al zestig jaar al banaal blad.
  Wel zou ik een analyse interessant vinden, waarom de Telegraaf, tot nu toe niet honderd procent een Wilders-fan, naar deze versnelling is overgeschakeld? Is het om politiek relevant te blijven, om abonnee’s te werven, of alleen dom populisme?

 • dirk zoebl op 9 januari 2017 om 14:36 uur

  ik lees de laatste tijd aan de leestafels van de cafes die ik bezoek toch weer vaak de telegraaf, vooral de brievenrubriek. daarin staan reacties die je verder ook steeds veel aan de tap van bars en cafes hoort, al zo’n 40 jaar voor mij, die zijn bijna altijd zo ongeveer het tegendeel van die in de rubriek in de nrc/handelsblad, bijv. allemaal voor zwarte piet, en in de nrc (“kwaliteitskrant, voor de “hoogopgeleide”) tegen. het verschil met vroeger, toen die onderbuik alleen zijn weg vond in bar en op voetbalveld, is dat die tegenwoordig soms ook gewoon in de media, de krant en de politiek geuit worden, en dat politici , zoals Pechtold laatst bij Pauw bijv., daar ook een willig oor aan verlenen, en zo onnozel zijn te denken dat ze ze met argumenten kunnen pareren. het zijn uiteraard ook de stemmers op Wilders, ze hebben nu de macht, de macht van de zelden gehoorde, maar o zo aanwezige stemmer.

 • Kees op 9 januari 2017 om 14:58 uur

  De woordkeus had iets subtieler gemogen, maar probleem blijft dat er nogal wat kansloze “asielzoekers” binnenkomen uit Noord Afrika, die hier snel de criminaliteit in duiken. Vorig jaar hebben in Keulen kunnen zien wat het resultaat is. En als de burgemeester van Weert dit soort “asielzoekers” niet kan opsluiten in het AZC, dan hebben we inderdaad een plaag van criminaliteit.

reageer op dit bericht

VOORWAARDEN: De reactie moet betrekking hebben op de inhoud van de tekst en iets wezenlijks toevoegen aan een eventuele discussie hierover. Reageer niet met lange en/of gekopieerde teksten. Gebruik geen kwetsende teksten, scheldwoorden of andere grove taal.

recent