Rubriek: Nieuwwij Community

A- A A+

In de ‘Nieuwwij Community’, een nieuw onderdeel op Nieuwwij.nl, kunnen bezoekers van Nieuwwij.nl hun eigen teksten (opinie-teksten, interviews, etc.) laten plaatsen via info@nieuwwij.nl. De redactie van Nieuwwij.nl hoeft het niet met de inhoud van de artikelen eens te zijn. Discriminerende en/of racistische teksten worden niet geplaatst.

 

Suriname en dat vertrouwde gevoel van djugudjugu

Andwele Illes keerde deze zomer na twintig jaar terug naar Suriname. Vorige week vertelde hij waarom hij besloot om ons land te verlaten. Vandaag het tweede en laatste deel. ‘Ik probeer me niet te mengen in de discussie over wie nu wel of niet een Surinamer is.’
Door: Andwele Dwight Illes

Mijn terugkeer naar Suriname was niet onder de beste omstandigheden. Mijn vader was herstellende van een operatie en zou een paar dagen later een herseninfarct krijgen. Ondertussen startte ik met mijn nieuwe baan als apotheker.

Religie en homoseksualiteit zijn niet altijd een gelukkige combinatie geweest. In vrijwel alle religies is homoseksualiteit iets wat ofwel zondig, ofwel verboden, ofwel beide is. Zo ook binnen de islam. De algemeen geaccepteerde visie binnen de mainstream islam is dat homoseksualiteit een zonde is. Deze visie werd enige tijd geleden nog eens geëtaleerd door de politiek leider van de op de islam geïnspireerde Rotterdamse partij NIDA, Nourdin El Ouali, in een interview met NRC Handelsblad waarin hij expliciet stelde homoseksualiteit als een zonde te zien.

Terug naar El Dorado, Vaderland, Suriname

Andwele Illes woonde de afgelopen twintig jaar in Nederland. Deze zomer besloot hij terug te gaan naar zijn geboorteland Suriname. “Ik kreeg steeds meer het gevoel ik me thuisvoelde in een land waar ik niet overal gezien zou worden als iemand die daar ook thuishoort.” Vandaag: deel één van een tweeluik.
Door: Andwele Dwight Illes
Mijn naam is Andwele Illes. Ik ben geboren in Paramaribo. Het Suriname waarin ik opgroeide was er een waarin mijn ouders druk waren hun maatschappelijke CV op te bouwen en waar wij, mijn broers, zus en ik, opgroeiden in een middenstandsmilieu.

Het dagboek van Carina

Binnenkort verschijnt de film ‘Madımak Carina’nın Günlüğü’. In deze film worden de gebeurtenissen rondom een brandaanslag door Turkse islamistische fascisten vanuit het perspectief verteld van een Nederlandse studente Carina Thuijs. Zij kwam om het leven tijdens de aanslag in 1993.
Door: Ismail Selvi
Op 2 juli 1993 waren Turkse intellectuelen, muzikanten en toneelspelers bijeengekomen op een alevitisch cultureel festival in het Madımak Hotel in Sivas. Een stad in de binnenlanden van Turkije waarvan de naam synoniem is geworden met de brandaanslag.

Echte helden zijn mensen als Tula en Anton de Kom

Op 8 februari 2015 werd er een videoreeks gemaakt over onder andere het Nederlandse slavernijverleden in Suriname en Curaçao. Deze reeks is gemaakt als reactie op de film ‘Michiel de Ruyter’. Volgens de maker Roland van Reenen was dit nodig. “Aangezien het Nederlandse onderwijs systematisch deze oorlogsmisdadigers als helden wegzet, moeten we het onderwijs zelf ter hand nemen.”
Door: Max de Ploeg
Naar aanleiding van deze film werd ook de pagina: Michiel de Rover opgezet en werd tevens een demonstratie georganiseerd.

In een recent interview over politiek, religie en de rechtsstaat, met hemzelf en de Utrechtse hoogleraar en ChristenUnie-politica Beatrice de Graaf, in NRC Handelsblad, doet de politiek leider van de op de islam geïnspireerde Rotterdamse partij NIDA, Nourdin El Ouali, een uitspraak over homoseksualiteit die illustreert wat er fout gaat met betrekking tot de acceptatie van LHBT in religieuze hoek. Het gevolg van uitspraken als deze, en de opvattingen die aan dergelijke uitspraken ten grondslag liggen, is dat in sommige kringen de acceptatie van homoseksualiteit nog maar moeizaam op gang komt.

We moeten toe naar nieuwe natievorming

Onze hedendaagse Nederlandse samenleving wordt gekenmerkt door een groeiende diversiteit. Dit is in sommige opzichten zeker een verrijking. Maar er zit ook een schaduwzijde aan.
Door: Gert Jan Geling
Te grote diversiteit leidt tot erosie van de sociale cohesie, wat weer afname van onderlinge solidariteit teweeg brengt. Onderlinge solidariteit tussen burgers kwam lange tijd voort uit het gevoel te behoren tot een natie. Dit gevoel verdwijnt in de Nederlandse samenleving steeds meer. Om hier in verandering in te brengen zullen we toe moeten naar nieuwe natievorming in Nederland.

Nabestaanden Srebrenica nog altijd boos op Nederland

Wat betreft de nabestaanden had minister Bert Koenders van Buitenlandse zaken weg mogen blijven tijdens de herdenking op de begraafplaats van Potocari in Srebrenica afgelopen zaterdag. Zij zijn twintig jaar na de genocide nog altijd boos op Nederland. Koenders zegt niet die indruk te hebben en spreekt van een constructief gesprek met de nabestaanden.
Door: Pieter Bliek
Zaterdag 11 juli was het precies twintig jaar geleden dat de veilig verklaarde moslimenclave Srebrenica in het oosten van Bosnië-Herzegovina werd ingenomen door het Bosnisch-Servische leger van generaal Ratko Mladic.