Onderwerp: onderwijs

A- A A+
Wat een mooie start van het jaar 2017 voor Wij leert!

Wat een mooie start van het jaar 2017 voor Wij leert, het educatieve zusje van Nieuwwij.nl. Trainingen voor docenten, workshops en projectdagen voor studenten en leerlingen, alles is in de eerste paar weken van het jaar al gepasseerd.
Wij leert helpt docenten het ingewikkelde gesprek over gevoelige actuele thema’s te voeren. Jongeren worden in contact gebracht met mensen die ‘anders’ zijn: vluchtelingen, migranten, mensen met een andere huidskleur of een ander geloof. Ze gaan met hen in gesprek over wie ze zelf zijn en hoe ze naar de ander kijken.

Hoe houden we de lessen godsdienst en levensbeschouwing aantrekkelijk voor leerlingen? Het is een vraag die veel docenten zich stellen. De Franciscaanse Beweging heeft het initiatief genomen een app en onderwijsprogramma voor in het voortgezet onderwijs te ontwikkelen. De ontwikkelingsfase is, na een succesvolle crowdfunding, bijna afgelopen. Op 15 februari is er in Den Bosch een studiemiddag met de naam ‘Helden, heiligen en iconen’.
Het hele project draagt de naam ‘Helden, heiligen en iconen’ de app die onderdeel is van het lespakket heet ‘Frans’ en is bijna klaar voor gebruik.

Dirk van de Glind (1959) is docent levensbeschouwelijke vorming in Apeldoorn. Vele jaren heeft hij “rond mogen kijken in de schatkamers van de menselijke geest en veel moois mogen verzamelen”. Hij vindt het “heerlijk om daar van uit te delen”, en dus verscheen eerder dit jaar bij uitgeverij Van Warven zijn boek Lieve Mens, Wéés wat je Bent! Een boek om langzaam te lezen. Een gesprek over zijn werk als docent levensbeschouwelijke vorming en zijn boek.
Door: Greco Idema
Je bent docent levensbeschouwelijke vorming.

Hoe maken we geloofswaarden aantrekkelijk voor de jongere generatie? De Franciscaanse Beweging heeft het initiatief genomen een app en onderwijsprogramma voor het middelbaar onderwijs te ontwikkelen dat aansluit bij de belevingswereld van jongeren.
‘’Ook zij verdienen een betrokken en vredelievende wereld, en ook zij zijn daar zelf verantwoordelijk voor. De eerste stap in het ontwikkelen van die wereld is het creëren van bewustwording en het zorgen voor betrokkenheid. Dat kan alleen als je aansluit bij hun wereld. Daarom neemt de Franciscaanse Beweging dit initiatief.

Vandaag is de eerste trainersopleiding van W!J leert begonnen. Achttien mensen met heel diverse achtergronden zullen de komende maanden in zeven opleidingsdagen aan de slag gaan met de methodieken van W!J leert. Eerst als deelnemer en later ook als trainer. Wat gaan ze eigenlijk doen? En met welk doel voor ogen? We vragen het aan Agnes van der Sluijs, trainer van de groep en programmamanager van W!J leert.

 
Minister Edith Schippers hoopt dat haar kind straks nog een eigen mening mag hebben. Ze zei dat onlangs naar aanleiding van Erdogan-aanhangers die een journalist beletten verslag te doen. Dergelijk gedrag is aan de orde van de dag. Het recht op vrije meningsuiting staat op het spel. Het is ‘My way or the highway’.
Door: Marcel Roomans
Deze houding van onverdraagzaamheid is over de hele wereld  groeiende. Zij blokkeert elke discussie en leidt slechts tot meer agressie, tenzij kinderen geleerd wordt te praten én te luisteren.

Wat is je heilig in het levensbeschouwelijk onderwijs? Op dinsdag 17 en woensdag 18 januari 2017 organiseert de Tilburg School of Catholic Theology en Fontys Hogeschool Theologie Levensbeschouwing een tweedaags congres in Utrecht met als thema ‘Orthodoxie versus Fundamentalisme; wat is je heilig in het levensbeschouwelijk onderwijs?’ Schoolleiders en docenten uit het VO worden hiervoor nadrukkelijk uitgenodigd.

Foto: Enis Odaci
Ruim 2 maanden geleden begon op het crowfundingplatform Geloofinjeproject een actie om – binnen 90 dagen – maar liefst 11.000 euro in te zamelen voor de “allereerste Nederlandstalige koranuitleg voor kinderen”. Afgelopen dinsdag, met nog 19 dagen te gaan, stond er reeds 11.075 euro op de teller. Een gesprek met de auteur van dit boek, Abdulwahid van Bommel.
Door: Dominique Kok
U moet in feeststemming zijn…
“Het hele proces van crowdfunding is iets onwerkelijks voor mij. En dat wil ik graag zo laten.