Rubriek: Onderzoek

A- A A+

Op nrc.nl werd op 4 januari een ‘fact check’ gepubliceerd die nagaat of enkele uitspraken van socioloog Ruud Koopmans in een interview met het Algemeen Dagblad wel kloppen. Zijn uitspraken impliceerden immers dat enorme aantallen moslims, 50 miljoen (!), geweld accepteren. Het NRC-artikel tracht de feitelijkheid van deze stelling na te gaan door te grasduinen in een aantal onderzoeken en komt tot de conclusie dat deze bewering van Koopmans waar is.

Aansluitend bij het motto van Nieuwwij – verbindt de verschillen – wordt er met enige regelmaat aandacht besteed aan de onderwerpen racisme en discriminatie. Na incidentele bijdragen van gastbloggers en redactieleden, en de Dutch Racism-serie, komen we met een nieuwe reeks rondom racisme. Deze reeks begint met een briefwisseling tussen twee Nieuwwij-ers met verschillende visies en ervaringen. Dit witte perspectief is één van de perspectieven die we gaan verkennen. Tanja van Hummel schreef de eerste aanzet: Ben ik wit? Bart Mijland reageerde met Het witte wonderland.

Aansluitend bij het motto van Nieuwwij – verbindt de verschillen – wordt er met enige regelmaat aandacht besteed aan de onderwerpen racisme en discriminatie. Na incidentele bijdragen van gastbloggers en redactieleden, en de Dutch Racism-serie, is er behoefte aan een nieuwe reeks rondom het onderwerp racisme. Binnen de redactie van Nieuwwij.nl leven verschillende visies op en ervaringen met dit thema. Voor de een is het vertrouwd terrein, voor de ander onwennig en een ver-van-mijn-bed-show. Ook hier is het dus noodzakelijk om verbindingen te blijven leggen.

‘Waarheid en religie. Het is een gevaarlijke combinatie.’ Van hieruit vertrekt Tussen waarheid en wijsheid, de nieuwste uitgave van het Dominicaans Studiecentrum voor Theologie en Samenleving. De oud-katholieke aartsbisschop van Utrecht, Joris Vercammen, sprak bij de presentatie van dit boek een lovende reactie uit. Zijn bijdrage geven wij hieronder integraal weer.
Waarheid vinden. Wijsheid ontvangen. Gelovig leven
Door: Dr. Joris Vercammen
Waarheid en religie. Het is een gevaarlijke combinatie. Dit is het vertrekpunt van de bundel Tussen waarheid en wijsheid.

“Wat moet je daar nou?” Als het niet letterlijk werd gezegd, spraken de ogen wel boekdelen. Een atheïstische humanisticus die als onderzoeker aan het werk ging bij het Dominicaans Studiecentrum voor Theologie en Samenleving (DSTS), dat was vreemd. Bij het DSTS hebben ze echter nooit een punt gemaakt van ‘vreemde eenden’. Boeddhistische filosofen en islamologen zijn er net zulk vanzelfsprekende medewerkers als theologen en godsdienstwetenschappers. Een humanisticus past er dan ook zeker bij en ik blik met plezier terug op mijn tijdelijke aanstelling bij het DSTS.

Toegegeven, ik had nog nooit van het ‘Dominicaans Studiecentrum voor Theologie en Samenleving’ gehoord toen ik op de functie van onderzoeker solliciteerde. Dat was eind 2014, als ik me niet vergis. Ik kende Manuela Kalsky en André van der Braak van naam, maar had eigenlijk geen idee wat het DSTS deed. De beschrijving op de website klonk echter erg aantrekkelijk. En toen ik tijdens het sollicitatiegesprek met het idee voor een boek aankwam, en er vervolgens zo enthousiast op gereageerd werd, was ik eigenlijk een beetje overdonderd.

In het kader van het 800-jarig bestaan van de dominicanen organiseert het DSTS drie bijeenkomsten in het Dominicanenklooster in Huissen. Deze bijeenkomsten gaan over prominente dominicanen die veel hebben betekend voor de ontmoeting met andere culturen en tradities. Op 23 april spreekt Jorge Castillo over Bartholomé de Las Casas, en zijn ontmoeting met de indianen. Op 4 juni spreekt André van der Braak over de Japanse pater Vincent Shigeto Oshida en zijn inspanningen voor de interreligieuze dialoog tussen zen en het dominicaanse gedachtegoed.

Bedreigt onderwijs vanuit een religieuze richting onze verbondenheid in de samenleving? “Ja”, zegt Carel Verhoef. Religieuze scholen vormen een risico voor de sociale integratie van kinderen, omdat ze religieuze verschillen benadrukken. Ik geef hem geen gelijk. Religie in het onderwijs is juist hard nodig.
Door: Matthias Kaljouw
Verhoef staat niet alleen in zijn standpunt. Ook auteurs als Paul Cliteur en Floris van den Berg zien onderwijs vanuit religieuze tradities als een bedreiging.