Blog

A- A A+

Wat vind jij van… Geert Wilders?

Enis-profiel-breed

“Wat vind jij van Geert Wilders?”
Ach, mijn ziel. De dag die je wist dat zou komen. Of in beter Nederlands: de dag waarvan je wist dat die zou komen. Geert Wilders is dan eindelijk geïnterviewd door journalist Rick Nieman! Rick Nieman zou “de man van 140 tekens” eindelijk eens het vuur na aan de schenen leggen. De wallen van Rick verraden een grondige voorbereiding. Deze man had duidelijk weinig geslapen. Maar één conclusie mogelijk: Wilders zou eindelijk met zijn billen bloot moeten. Harde noten zouden worden gekraakt – tot de dood erop volgt!

Door: Enis Odaci

“Wat vind jij van Geert Wilders?”
Ach, Rick Nieman. De meeste dromen zijn bedrog. Maar als Rick wakker wordt met Geert tegenover zich, dan droomt hij nog. Journalistiek is niet meer wat het ooit was. Wakker Nederland, gelieerd aan De Telegraaf, interviewt de man die zij het liefst het land zien besturen. Dus toog Rick samen met zijn team naar het sjieke Haagse hotel Des Indes. In de ‘Sigar Lounge’ zat het liefdeskoppel tegenover elkaar. Presidentiële setting, gesprek op niveau. “Dag Geert, dag meneer Wilders,” zei Rick bij binnenkomst van el-presidente. Nou, kom maar op met de eerste linkse hoek. Rick Nieman: “mensen hebben mij benaderd met de vraag of we allerlei afspraken hebben moeten maken, vragen die we niet mogen stellen. Voor de duidelijkheid, dat is niet zo.” En Wilders antwoordde: “en mensen hebben mij verteld dat wie door Rick Nieman geïnterviewd wordt geen afspraken kán maken!” Inderdaad, dat was een vrij ‘spontane’ voorbereiding.

“Wat vind jij van Geert Wilders?”
Ach, Boze Burger. Hoe fijn is het om op Geert Wilders te gaan stemmen omdat u zich zorgen maakt om de zorg, de stijgende woonlasten en de werkloosheid. U wordt niet gehoord door de elite, de linkse gutmenschen. Wacht eens even. U, Boze Burger, bent helemaal geen gemarginaliseerd persoon. U bent ook hoogopgeleid, u bent ook seculier, u bent ook christen en u bent ook welvarend. U bent ook lid van de SP, GroenLinks, PvdA, en alle partijen aan de rechtse kant. U komt voor in alle lagen van de samenleving. Stemt u op Wilders, dan gebeurt dat weloverwogen. U heeft, als ik heel eerlijk ben, vooral een probleem met delen. Macht delen, welvaart delen, ruimte delen. Maar ik ben geen Centraal Planbureau en zeker geen Maurice de Hond. Ik heb er geen cijfers bij.

rick-nieman

“Wat vind jij van Geert Wilders?”
Ach, Mark Rutte. De kans dat de VVD met Geert Wilders gaat regeren is nul, zei u nog niet zo lang geleden. Maar Wilders is gekke Henkie niet. Bij Rick Nieman zei hij de Koran te gedogen. Geen invallen thuis, maar staat dat verbod wel of niet? Hoe dan ook, een van de probleempunten van de VVD is al genuanceerd. De kans op een VVD-PVV-coalitie is al 25%. Dan het moskeeverbod. Daarvan zei Wilders dat het vooral langs de weg van vergunningen moet worden georganiseerd. Aangezien VVD’ers handig zijn met besluiten in gevoelige dossiers, moet dat wel te organiseren zijn. Dus de kans is al 50% dat u met Wilders gaat regeren. En hoe zat dat ook alweer met verantwoordelijkheid nemen voor de toekomst van Nederland? Juist! U heeft bijna vijf jaar geregeerd met uw ideologische vijand, de PvdA. Met uw ideologische vriend Wilders moet dat dus zéker lukken. Kans op regeren: 75%. Het enige dat nog moet gebeuren is oud zeer uitpraten. Ik heb wel een goed voorstel. Bij Hotel Des Indes kunt u een sigaartje roken met Geert. Ik weet zeker dat Rick Nieman u beide zal kunnen souffleren met ‘spontaan’ voorbereide vragen. Kans op regeren: 100%.

“Wat vind jij van Geert Wilders?”
Ach, moslims. Hoe gaat het met plan B? Of plan C? Vakantiehuisje misschien opknappen? Een nieuwe taal leren, zoals het Engels? Premier Justin Trudeau van Canada is een toffe peer lees ik via de sociale media. En als dat allemaal niet lukt: gewoon op 16 maart bekeren tot het christendom! Nee, plan A is beter: gewoon lekker Nederlander in Nederland blijven

“Maar serieus, wat vind jij nu van Geert Wilders?”
Ik? Ik zal Wilders blijven volgen. Vanwege mijn werk als publicist, vanwege mijn islamitische achtergrond en vanwege mijn fingerspitzengefühl.

Als publicist moet je al het nieuws volgen, ook nieuws waar je moe van wordt. Daarbij is het altijd de vraag in hoeverre je wel objectief verslag kunt doen van zaken die jou direct raken. Daarbij speelt de volgende overweging: het gaat de laatste jaren in de media vooral óver moslims. Dus hoog tijd voor een gesprek met moslims, zeker moslims die ook de mediapen hanteren.

Als moslim ben ik gefascineerd door het effect van het ‘mediadebat’ op de moslimgemeenschap. Er is nog geen enkele theologische hervorming doorgevoerd dankzij het mediadebat. Er is geen enkele vrouw, homo, afvallige bevrijd dankzij het mediadebat over de islam. Integendeel, moslims worden er op een hoop gegooid en collectief ‘bestudeerd’. Samenwerken mét moslims? Dat zou een zeer goed idee zijn.

En dan mijn fingerspitzengefühl. Die heb ik al in tal van publicaties met een kwinkslag opgeschreven. Maar we moeten nu vooral Goede Vragen stellen. We hebben te maken met politici die zonder enige nuance over islam en moslims oordelen omdat het-hen-niet-raakt. Alles wat over islam en moslims wordt gezegd en geschreven raakt het gros van de Nederlandse bevolking niet. Onverschilligheid ligt op de loer. Het is een bevoorrechte positie van niet-moslims. Het gaat namelijk altijd over iemand die je zelf niet bent. En mijn fingerspitzengefühl zegt dan: dan zullen ook heel weinig mensen opstaan die zeggen: tot hier en niet verder. Dus wat ik van Geert Wilders vind? De vraag is: wat vindt u van uzelf?

Enis Odaci is eindredacteur van Nieuwwij.nl

 

Related Post

12 reacties

 • Joop Romeijn op 12 februari 2017 om 16:59 uur

  Als ik het goed begrijp hoef ik van Enis niet de vraag te beantwoorden wat ik van Wilders vind.
  In plaats daarvan moet ik zeggen wat ik van mezelf vind. Waarschijnlijk niet veel soeps want ik zit in een bevoorrechte positie als niet-moslim en ik ga trouwens waarschijnlijk niet zeggen “tot hier en niet verder”
  Ik weet niet of de islam ook het erfzonde- concept kent maar hier word ik toch weer met zo’ n gevoel opgezadeld. De vraag is of het helpt zoiets te zeggen; wordt de PVV er door tegengehouden? Komt er een hard cordon sanitair? Gaan mensen dan maar geen PVV stemmen als ik dat roep?
  Ik heb een heel armoedige reactie: Wilders is een natuurverschijnsel waarvan ik hoop dat het over gaat maar her ergste vrees.

  Enis stelt trouwens nog een ander thema azn de orde: het mediadebat over de islam
  Een debat dat niet over de islam gaat maar over het debat.
  Sta me toe een abstractieniveau hoger te gaan met de vraag: beinvloedt het mediadebat over onderwerp X dit onderwerp? Bv een debat over het niveau van het voetbal in Nederland, gaan daar 11 jongens beter door voetballen? Nauwelijks toch?

  Leuk wordt het allemaal niet.
  Vooral niet omdat wat hier ‘media’ heet, in feite betekent: media+politici. Die hebben een grote tekortkoming gemeen: ze kunnen hun mond niet houden.

 • Mustafa op 12 februari 2017 om 18:19 uur

  Ik hoop niet dat mijn mening over hem er ooit toe doet. Zoiets zei ik eerder al op dezelfde vraag.

  Geert Wilders is een man met een missie.
  Ooit dacht ik dat “Suicide by Muslim” zijn missie was, maar dan had hij inmiddels wel begrepen dat dat niet lukt. Verkeerde keuze. Later dacht ik dat hij zich wil verantwoorden voor het niet hebben van een sociaal leven. Drastisch en effectief. Bijkomend voordeel is het clubje om hen heen. Beveiligingsmensen drinken ook koffie. Misschien kaarten ze om de tijd door te komen. De missie krijgt voorrang op alles. Zelfs de waarheid wordt eraan opgeofferd. Hij liegt veel en weet dat zelf ook. Daarom vertrouw ik ook niet meer wat hij er zelf over zegt. Misschien is het wat anders. Dat kan. Ik weet het niet. Het zou prettiger zijn als hij zijn probleem zelf oplost. Wat het ook is.

 • Mw.R.A Eijkelboom op 13 februari 2017 om 00:10 uur

  Ik heb net een mail aan de Kamervoorzitter gestuurd, dat Geert Wilders als politicus, mensen tegen elkaar uitspeelt en ze tegen elkaar opzet, met zijn houding en uitspraken!
  Deze man hoort niet meer thuis in de Kamer, want hij beschadigd daarmee onze samenleving! Een aantal jaren geleden vroeg eens een journalist aan Wilders waar deze haat tegen moslims en hun religie vandaan komt? Daar wilde hij geen antwoord op geven.

 • Joop Romeijn op 13 februari 2017 om 08:45 uur

  U heeft uw mail verkeerd geadresseerd, mevr. Eijkelboom. Hij moet naar de paar miljoen(?) mensen die overwegen de PVV te gaan stemmen.
  Een oproep aan de Tweede Kamer hem uit de Kamer te verwijderen is een oproep tot een staatsgreep. En dat kan dus niet en moeten we niet willen

 • Bouchra op 13 februari 2017 om 09:26 uur

  Nee, ik stem niet op de PVV. Daarvoor is de partij w.m.b. te ondemocratisch. Toch vind ik Geert Wilders een man met een missie die mag zeggen wat hij wil, mits hij dan maar binnen de wettelijke kaders blijft. En hij heeft in een bepaald (belangrijk) opzicht gelijk. Wij (oude en nieuwe Nederlanders) zullen ons moeten afvragen of we door willen gaan met de open grenzen. Niet voor nu, maar voor later. Het antwoord op die vraag zal een beleid moeten zijn, dat enerzijds erop gericht is om Nederland als verzorgingsstaat en rechtsstaat te behouden of niet. In mijn opinie, kunnen we zeker in de toekomst niet doorgaan met het openhouden van de grenzen..

  En voor wat betreft de Islam. Het beeld dat wij moslims Nederlanders van de Islam geven is divers en zeker niet eenduidig. Ikzelf erger me altijd aan de so called geleerden die dingen roepen die zeker niet bij “mijn islam” behoren. Zoals dat het normaal is dat je je vrouw slaat.. of dat alle ongelovigen en/of homofielen dood moeten. Moslims praten niet graag over dit soort uitingen. Ze doen dat af door ze onbespreekbaar te maken en weg te kijken.

  Wij zijn blijbaar niet in staat om “de gemiddelde Nederlander” een goed beeld te geven van ons geloof. Ik snap dat die Nederlander de islam niet begrijpt en vind dat onze verantwoordelijkheid.

  Geert Wilders is zo’n Nederlander, die juist van dat vertekende beeld, wat wij zelf oproepen, gebruik maakt.

 • Abdu'r-Rahman op 13 februari 2017 om 11:01 uur

  Misschien is het erger hoe anderen, inclusief de politiek, omgaan met een man die in z’n eentje zo veel mogelijk effect wil bereiken in al z’n monomanie. Dat hij deskundigen huurt om geraffineerder zaken te misinterpreteren, en werkt aan een klimaat dat discriminatie in de hand werkt tot op corporate level, of dat hij vrijwel letterlijk tot terrorisme aanzet, zijn vooral kwalijke zaken vanwege de ruimte die hij krijgt hiervoor en wegens gebrek aan effectieve oppositie. Iets weerhoudt mensen die in posities verkeren om dat enigzins te temperen, en dat is misschien wel het meest zorgelijke. Als hij een bom weet te leggen onder enkele internationale betrekkingen zonder zelf een van de verantwoordelijke beleidsmakers te zijn, kan dat niet aan hem alleen worden toegeschreven. Het is niet Wilders die Nederlandse bedrijven heeft laten uitsluiten van internationale contracten. De verantwoordelijke politici en de onderhandelaars, die dat in hun portefeuille hadden, stonden niet machteloos toe te kijken. Het is hun wijze van afhandeling die er uiteindelijk toe geleid heeft. Daar was Wilders niet bij en dat was klaarblijkelijk ook niet nodig. Daar is, gewillig of niet, medewerking voor nodig van de verantwoordelijken, mensen die staan voor de belangen van de zakenman en de burger. In de media hebben wassen zij hun handen in onschuld en wijzen daarbij op andere overheden en op Wilders, maar hoe zij de zaken presenteren reflecteert niet hoe zij ze behandelen. Dat is veel zorgwekkender dan die ene persoon, zoals we hem uit de media kennen. De algemene veronderstelling gaat er toch van uit, dat de Nederlandse politiek voldoende systemen heeft om zulks af kunnen vangen, als (on)gewenst. Dat zou geen probleem hoeven zijn.
  Ik maak me geen zorgen om Wilders.

 • dirk den boer op 13 februari 2017 om 11:13 uur

  Ik vond dat Wilders gisteren zijn woordje goed deed, zijn boodschap duidelijk bracht, ik vrees dat er heel wat mensen achteraan gaan en dat het hem weer de nodige extra stemmen oplevert. Het gaat hem natuurlijk ook niet om de islam en de koran, maar om de levensstijl en het “normaal” van Rutte en hem (en zoveel andere NLers die zich niet langer senang voelen in hun woonwijken, wijken waar de schrijvers en reageerders hier juist niet hoeven te wonen). Ik ben idd bang dat heel wat Marokkanen ook op hem stemmen, die denken, wij zitten hier relatief goed, niet nog meer van onze landgenoten hierheen, want hoe gaat het dan met het onderwijs voor onze kinders? En veel kans op doorbreken van het glazen plafond is er dan ook niet meer! Ik kan het mis hebben natuurlijk, maar dat dacht ik zo tijdens het interview gisteren.

 • Mw.R.A Eijkelboom op 13 februari 2017 om 12:22 uur

  Beste Joop Romeijn, blijkbaar begrijpt u mij niet helemaal. Ik zal het uitleggen. Wilders heeft net als als die andere Parlementariërs de eed op de Nederlandse Grondwet Artikel 1 afgelegd. In zijn functie als Volksvertegenwoordiger heeft Wilders al jaren ongestoord discriminerende uitspraken kunnen doen over Marokkaanse-Nederlanders, moslim-Nederlanders en vluchtelingen en hij beschadigd daarmee onze samenleving! Onze samenleving die gegrondvest is in Artikel1, het uitgangspunt van Mensenrechten. Wilders lapt dit al jaren aan zijn laars en overtreedt dit uitgangspunt. Wilders speelt mensen tegen elkaar uit en zet ze tegen elkaar op met zijn houding en uitspraken. Wilders pleegt meineed en dat is strafbaarfeit.

  Je hebt toch ook gehoord hoe hij denkt over de Nederlandse rechters?

 • Mw.R.A Eijkelboom op 13 februari 2017 om 17:05 uur

  Het probleem met Geert Wilders is, dat hij nooit heeft willen accepteren, dat hij géén VVD-woordvoerder Buitenlandse Zaken werd, want dat was Hans van Baalen. Ik weet dat hij er van alles heeft gedaan om dat van Van Baalen af te pakken en dit mislukte.
  Zijn hele gedrag heeft allemaal te maken met zijn familiegeschiedenis. De haat van Wilders ligt bij het feit dat Nederland haar voormalige kolonie Nederlands-Indië kwijt is geraakt en die komt nooit weer terug!

 • dirk den boer op 13 februari 2017 om 17:31 uur

  Maar mevrouw Eijkelboom toch, in de politiek kom je echt niet ver met persoonlijke frustratie ,hoor!!!! Als het niet aanslaat bij enkele 100.000-en wordt het niets, en bij Wilders slaat het dus wel degelijk aan, bij meer dan een miljoen, bij de Surinamers is het de tweede partij, kan ik me helemaal voorstellen trouwens. Het ligt er maar helemaal aan waar je woont, U woont niet in een achterstandswijk!!! (Of????)

 • Mw.R.A Eijkelboom op 13 februari 2017 om 22:14 uur

  Maar Dirk Den Boer toch, ik geef een stukje geschiedenis weer waar de
  frustraties van de heer Wilders vandaan komt. Omdat Wilders zijn zin niet kreeg en ook vanwege zijn anti-islam standpunten is hij uit de VVD gezet. Toen hij voor zichzelf begon, kon bij hem alle remmen los, zie het resultaat.

 • Mw.R.A Eijkelboom op 16 februari 2017 om 12:24 uur

  De Nederlandse Orde van Advocaten heeft de verkiezingsprogramma’s 2017 doorgelicht op plannen die gevolgen hebben voor de rechtstaat en dan komt rechts er niet goed van af.
  Hun onderzoek wijst uit, dat de voorstellen van PVV, VVD, SGP, VNL en het CDA de grondwettelijke vrijheden van burgers aantasten.

  Het Parlement moet zich schamen.

reageer op dit bericht

VOORWAARDEN: De reactie moet betrekking hebben op de inhoud van de tekst en iets wezenlijks toevoegen aan een eventuele discussie hierover. Reageer niet met lange en/of gekopieerde teksten. Gebruik geen kwetsende teksten, scheldwoorden of andere grove taal.

recent