Wat vind jij van Geert Wilders?

Ach, Rick Nieman. De meeste dromen zijn bedrog. Maar als Rick wakker wordt met Geert tegenover zich, dan droomt hij nog. Journalistiek is niet meer wat het ooit was. Wakker Nederland, gelieerd aan De Telegraaf, interviewt de man die zij het liefst het land zien besturen. Dus toog Rick samen met zijn team naar het sjieke Haagse hotel Des Indes. In de ‘Sigar Lounge’ zat het liefdeskoppel tegenover elkaar. Presidentiële setting, gesprek op niveau. “Dag Geert, dag meneer Wilders,” zei Rick bij binnenkomst van el-presidente. Nou, kom maar op met de eerste linkse hoek. Rick Nieman: “mensen hebben mij benaderd met de vraag of we allerlei afspraken hebben moeten maken, vragen die we niet mogen stellen. Voor de duidelijkheid, dat is niet zo.” En Wilders antwoordde: “en mensen hebben mij verteld dat wie door Rick Nieman geïnterviewd wordt geen afspraken kán maken!” Inderdaad, dat was een vrij ‘spontane’ voorbereiding.

Wat vind jij van Geert Wilders?

Ach, Boze Burger. Hoe fijn is het om op Geert Wilders te gaan stemmen omdat u zich zorgen maakt om de zorg, de stijgende woonlasten en de werkloosheid. U wordt niet gehoord door de elite, de linkse gutmenschen. Wacht eens even. U, Boze Burger, bent helemaal geen gemarginaliseerd persoon. U bent ook hoogopgeleid, u bent ook seculier, u bent ook christen en u bent ook welvarend. U bent ook lid van de SP, GroenLinks, PvdA, en alle partijen aan de rechtse kant. U komt voor in alle lagen van de samenleving. Stemt u op Wilders, dan gebeurt dat weloverwogen. U heeft, als ik heel eerlijk ben, vooral een probleem met delen. Macht delen, welvaart delen, ruimte delen. Maar ik ben geen Centraal Planbureau en zeker geen Maurice de Hond. Ik heb er geen cijfers bij.

Rick-Nieman1
Rick Nieman Beeld door: NPO/WNL

Wat vind jij van Geert Wilders?

Ach, Mark Rutte. De kans dat de VVD met Geert Wilders gaat regeren is nul, zei u nog niet zo lang geleden. Maar Wilders is gekke Henkie niet. Bij Rick Nieman zei hij de Koran te gedogen. Geen invallen thuis, maar staat dat verbod wel of niet? Hoe dan ook, een van de probleempunten van de VVD is al genuanceerd. De kans op een VVD-PVV-coalitie is al 25%. Dan het moskeeverbod. Daarvan zei Wilders dat het vooral langs de weg van vergunningen moet worden georganiseerd. Aangezien VVD’ers handig zijn met besluiten in gevoelige dossiers, moet dat wel te organiseren zijn. Dus de kans is al 50% dat u met Wilders gaat regeren. En hoe zat dat ook alweer met verantwoordelijkheid nemen voor de toekomst van Nederland? Juist! U heeft bijna vijf jaar geregeerd met uw ideologische vijand, de PvdA. Met uw ideologische vriend Wilders moet dat dus zéker lukken. Kans op regeren: 75%. Het enige dat nog moet gebeuren is oud zeer uitpraten. Ik heb wel een goed voorstel. Bij Hotel Des Indes kunt u een sigaartje roken met Geert. Ik weet zeker dat Rick Nieman u beide zal kunnen souffleren met ‘spontaan’ voorbereide vragen. Kans op regeren: 100%.

Wat vind jij van Geert Wilders?

Ach, moslims. Hoe gaat het met plan B? Of plan C? Vakantiehuisje misschien opknappen? Een nieuwe taal leren, zoals het Engels? Premier Justin Trudeau van Canada is een toffe peer lees ik via de sociale media. En als dat allemaal niet lukt: gewoon op 16 maart bekeren tot het christendom! Nee, plan A is beter: gewoon lekker Nederlander in Nederland blijven

Maar serieus, wat vind jij nu van Geert Wilders?

Ik? Ik zal Wilders blijven volgen. Vanwege mijn werk als publicist, vanwege mijn islamitische achtergrond en vanwege mijn fingerspitzengefühl.

Als publicist moet je al het nieuws volgen, ook nieuws waar je moe van wordt. Daarbij is het altijd de vraag in hoeverre je wel objectief verslag kunt doen van zaken die jou direct raken. Daarbij speelt de volgende overweging: het gaat de laatste jaren in de media vooral óver moslims. Dus hoog tijd voor een gesprek met moslims, zeker moslims die ook de mediapen hanteren.

Als moslim ben ik gefascineerd door het effect van het ‘mediadebat’ op de moslimgemeenschap. Er is nog geen enkele theologische hervorming doorgevoerd dankzij het mediadebat. Er is geen enkele vrouw, homo, afvallige bevrijd dankzij het mediadebat over de islam. Integendeel, moslims worden er op een hoop gegooid en collectief ‘bestudeerd’. Samenwerken mét moslims? Dat zou een zeer goed idee zijn.

En dan mijn fingerspitzengefühl. Die heb ik al in tal van publicaties met een kwinkslag opgeschreven. Maar we moeten nu vooral Goede Vragen stellen. We hebben te maken met politici die zonder enige nuance over islam en moslims oordelen omdat het-hen-niet-raakt. Alles wat over islam en moslims wordt gezegd en geschreven raakt het gros van de Nederlandse bevolking niet. Onverschilligheid ligt op de loer. Het is een bevoorrechte positie van niet-moslims. Het gaat namelijk altijd over iemand die je zelf niet bent. En mijn fingerspitzengefühl zegt dan: dan zullen ook heel weinig mensen opstaan die zeggen: tot hier en niet verder. Dus wat ik van Geert Wilders vind? De vraag is: wat vindt u van uzelf?

Enis-DNW (2)

Enis Odaci

Eindredacteur van Nieuw Wij

Enis Odaci is voorzitter van Stichting Humanislam, een denktank voor islamitisch humanisme dat hij mede naar aanleiding van het …
Profiel-pagina
Al 11 reacties — praat mee.