Onderwerp: politiek

A- A A+

Wie de mainstream media volgt zal veel artikelen lezen over migratie, cultuur en religie. De aanstaande verkiezingen lijken hierop in te haken: de Nederlandse identiteit, onze manier van leven, en de plek van de islam in het Westen zullen zeer waarschijnlijk belangrijke thema’s worden. Het gaat niet alleen maar om werk, onderwijs en zorg, maar vooral over de vraag of het populisme een meerderheidsbeweging zal worden. Filosoof Mihai Martoiu Ticu is een opvallende stem in het maatschappelijk debat. Hij plaatst het opkomend populisme in een groter kader.

In de aanloop naar de verkiezingen zijn integratie, racisme en discriminatie belangrijke thema’s. Geen enkele partij kan om het ‘islamdebat’ heen. Nieuw zijn politieke partijen zoals NIDA en DENK, minderheden die zich organiseren buiten gevestigde partijen. Joden, lang de belangrijkste minderheid in Nederland, deden dat niet. Zij sloten zich aan bij bestaande partijen. Vandaag de dag moeten alle politieke partijen bepalen hoe zich te verhouden tot etnische en religieuze minderheden.

Verbind de verschillen. Het is het motto van Nieuwwij.nl maar niet alleen van ons. Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid organiseert vorige maand een evenement over verbinding in de samenleving, een samenleving die divers is. Nieuwwij.nl was uiteraard ook aanwezig. Met W!J-leert, de offline tak van Nieuwwij.nl, werden twee inspiratiesessies geven. Vice-premier Lodewijk Asscher is minister van dit ministerie. Nieuwwij.nl gaat met hem in gesprek over het verbinden van verschillen.  
Door: Chantal Suissa-Runne
Verbinding in de samenleving is voor u een belangrijk thema.

“Geert Wilders heeft de facto al gewonnen”

De tweede rechtszaak tegen Geert Wilders zit er op. Wat het vonnis van de rechter ook zal zijn, de vrijheid van meningsuiting zal in het vervolg getoetst kunnen worden aan nieuwe jurisprudentie, zoals dat zo mooi heet. Interessant is de vraag welke nieuwe maatschappelijke en politieke lijnen worden getrokken na vrijspraak danwel veroordeling. Merijn Oudenampsen volgt deze rechtszaak met interesse. Hij doet als promovendus onderzoek bij de Universiteit van Tilburg naar de ideeën achter de opkomst van rechts in de Nederlandse politiek, in de periode na Fortuyn.

Sinds vorige week woensdag, de dag waarop ik en met mij veel andere Nederlanders verbijsterd wakker werden met het nieuws dat Donald Trump de nieuwe president van de Verenigde Staten wordt, zit de vraag in mijn hoofd, mijn maag en mijn hart: hoe gaan we – in Godsnaam – voorkomen dat we op een slechte dag in maart 2017 wakker worden met een zelfde ervaring van afgrijzen, omdat de grootste partij van Nederland de PVV is en Wilders een goede kans maakt om MP van Nederland te worden?
Door: Chantal Tieleman
Op de verkiezingen in de VS worden allerlei analyses losgelaten over hoe dat hee