Onderwerp: politiek

A- A A+

‘De Turkse president Recep Tayyip Erdoğan reageert boos op het Nederlandse besluit om de vlucht van zijn minister Mevlüt Çavuşoğlu te stoppen. Hij vindt Nederlanders “nazi-overblijfselen” en dreigt met tegenmaatregelen.’ – Elsevier
De diplomatieke rel die in het weekend van 11 maart tussen Nederland en Turkije uitbarstte, was naar Nederlandse begrippen van ongekende omvang. De politiek van polderen, onderhandelen en neutraliteit trok een grens en wenste zich niet te laten intimideren door de campagnevoerende regering van Erdoğan.

Willem Schinkel (c) NPONa een ietwat langdradige verkiezingscampagne zijn de stemmen geteld. Mark Rutte is met zijn VVD de grootste partij gebleven, maar de PvdA kreeg een ongenadig harde afstraffing: 29 zetels verlies. In de buitenlandse media heerste vooral opluchting dat Geert Wilders met de PVV de verkiezingen niet heeft gewonnen, maar is die opluchting wel terecht? De traditioneel ‘linkse’ partijen hebben namelijk zetels verloren, rechts is gegroeid.

Onlangs betoog Jasper Klapwijk op het blog #Ikbenverbonden dat PVV-leider Geert Wilders zijn medelijden had. Op social media reageerde ik enigszins geprikkeld en er kwam een gesprek op gang over mededogen, compassie en barmhartigheid. Het zijn belangrijke waarden en sociale vaardigheden, die soms hard werk en oefening vereisen. Maar er is ook zoiets als te veel compassie.
Door: Bart Mijland
Op allerlei manieren zet ik me in voor dialoog, inter-levensbeschouwelijke relaties, bewustwording rondom racisme en discriminatie.

Laat ik maar gelijk bekennen: ik ben partijdig, want mijn stem gaat op 15 maart naar GroenLinks. Sinds mijn studententijd ben ik lid van deze partij. Soms heb ik ook kritiek, geen partij is immers perfect. En ook GroenLinks ontkomt niet aan het doen van concessies en het spelen van het politieke spel. Maar ik heb bewondering voor Jesse Klaver en zijn team. Hij durft de bestaande orde uit te dagen. Op Twitter gebruik ik zelf ook de door GroenLinks gebruikte hashtag #tijdvoorverandering. Dat spreekt me aan.

Verschillende BN’ers roepen vanaf vandaag kiezers op om bij het stemmen tijdens de Tweede Kamerverkiezingen rekening te houden met vluchtelingen. In een campagne van VluchtelingenWerk Nederland laten o.a. Dieuwertje Blok, Joris Linssen, Frenk van der Linden, Domien Verschuuren en Meester Bart hun stem horen voor vluchtelingen en roepen anderen op dat ook te doen. Sinds de stemwijzer van VluchtelingenWerk op 1 februari live is gegaan, hebben al meer dan 15.000 personen de stemwijzer op www.vluchtelingenwerk.nl/rekenopmij geraadpleegd.

Alain Verheij schreef een petitie, gericht aan politici en te ondertekenen op Petitie24.com, om duidelijk te maken wat de veel gebezigde term ‘christelijke cultuur’ behelst. Tevens geven Verheij en ondertekenaars een aanzet hoe het christendom wel en vooral hoe het niet gebruikt moet worden in verkiezingstijd en na afloop van de verkiezingsstrijd. Hieronder volgt de integrale tekst.

Door: Alain Verheij

Aan onze politici in campagnetijd. Hier een bericht terug vanuit de christelijke cultuur.

Al decennia lang weiger ik om te gaan stemmen. Velen houden mij daarom voor incorrect, maar tot nu toe is er niemand in geslaagd – zelfs mijn eigen kinderen niet – om mij over de drempel te krijgen. Misschien lukt het een lezer om mij te overtuigen? Ik zeg niet: graag, maar ik heb de wijsheid niet in pacht en ik sta open voor argumenten. In deze column mijn eigen argumenten voor de rebellie die mij drijft.
Door: Wim Jansen
Geen gebak
Het verhaal gaat dat wijlen Willem Breedveld, politiek commentator, op de dag van de verkiezingen gebak in huis haalde om ‘de democratie te vieren.

Op 15 maart 2017 zal de Nederlandse bevolking naar de stembus gaan in misschien wel de belangrijkste verkiezingen uit de afgelopen decennia. De VVD en de PvdA zijn duidelijk uitgeregeerd en de peilingen laten zien dat het mogelijk is dat de PVV van Geert Wilders de grootste partij van Nederland wordt. Thema’s als zorg, werk en onderwijs lijken te moeten concurreren met het overkoepelende vraagstuk naar de Hollandse identiteit. Wat maakt Nederland tot Nederland? Nieuwwij.