Onderwerp: politiek

A- A A+

Laat ik maar gelijk bekennen: ik ben partijdig, want mijn stem gaat op 15 maart naar GroenLinks. Sinds mijn studententijd ben ik lid van deze partij. Soms heb ik ook kritiek, geen partij is immers perfect. En ook GroenLinks ontkomt niet aan het doen van concessies en het spelen van het politieke spel. Maar ik heb bewondering voor Jesse Klaver en zijn team. Hij durft de bestaande orde uit te dagen. Op Twitter gebruik ik zelf ook de door GroenLinks gebruikte hashtag #tijdvoorverandering. Dat spreekt me aan.

Verschillende BN’ers roepen vanaf vandaag kiezers op om bij het stemmen tijdens de Tweede Kamerverkiezingen rekening te houden met vluchtelingen. In een campagne van VluchtelingenWerk Nederland laten o.a. Dieuwertje Blok, Joris Linssen, Frenk van der Linden, Domien Verschuuren en Meester Bart hun stem horen voor vluchtelingen en roepen anderen op dat ook te doen. Sinds de stemwijzer van VluchtelingenWerk op 1 februari live is gegaan, hebben al meer dan 15.000 personen de stemwijzer op www.vluchtelingenwerk.nl/rekenopmij geraadpleegd.

Alain Verheij schreef een petitie, gericht aan politici en te ondertekenen op Petitie24.com, om duidelijk te maken wat de veel gebezigde term ‘christelijke cultuur’ behelst. Tevens geven Verheij en ondertekenaars een aanzet hoe het christendom wel en vooral hoe het niet gebruikt moet worden in verkiezingstijd en na afloop van de verkiezingsstrijd. Hieronder volgt de integrale tekst.

Door: Alain Verheij

Aan onze politici in campagnetijd. Hier een bericht terug vanuit de christelijke cultuur.

Al decennia lang weiger ik om te gaan stemmen. Velen houden mij daarom voor incorrect, maar tot nu toe is er niemand in geslaagd – zelfs mijn eigen kinderen niet – om mij over de drempel te krijgen. Misschien lukt het een lezer om mij te overtuigen? Ik zeg niet: graag, maar ik heb de wijsheid niet in pacht en ik sta open voor argumenten. In deze column mijn eigen argumenten voor de rebellie die mij drijft.
Door: Wim Jansen
Geen gebak
Het verhaal gaat dat wijlen Willem Breedveld, politiek commentator, op de dag van de verkiezingen gebak in huis haalde om ‘de democratie te vieren.

Op 15 maart 2017 zal de Nederlandse bevolking naar de stembus gaan in misschien wel de belangrijkste verkiezingen uit de afgelopen decennia. De VVD en de PvdA zijn duidelijk uitgeregeerd en de peilingen laten zien dat het mogelijk is dat de PVV van Geert Wilders de grootste partij van Nederland wordt. Thema’s als zorg, werk en onderwijs lijken te moeten concurreren met het overkoepelende vraagstuk naar de Hollandse identiteit. Wat maakt Nederland tot Nederland? Nieuwwij.

Jaren waren er nodig om tot een inhoudelijk zinvolle ontmoeting te komen tussen de religieuze achterban van de Staatkundig Gereformeerde Partij, de SGP, en mijzelf als Jood.
Door: Lody B. van de Kamp
Wat ooit in de jaren tachtig begon als een stroef gesprek in een pastorie ergens op de Veluwe, eindigde jaren later in een tweetal studiedagen. Op die dagen dachten wij als gesprekspartners dat we het verleden, dat als een dikke scheidsmuur tussen de Joodse gemeenschap en de wordingsgeschiedenis van deze politieke partij stond, achter ons te kunnen laten.

Oh, lieve mensen, ik schaam me helemaal kapot. Kees van der Staaij heeft in december een primeurtje aan de Evangelische Omroep beloofd. Een manifest tegen de islam, wat leuk zeg! De Tafel van Tijs zegde gratis zendtijd toe en wachtte geduldig tot het moment daar was om het xenofobe vod de wereld in te braken.
Door: Alain Verheij
Guilt by association
Ik schaam me kapot, ook al weet ik natuurlijk ook wel dat elke religie honderd gezichten heeft. Dat ik me als christen niet hoef te verantwoorden voor de wetsvoorstellen van medegelovigen als Kees van der Staaij. Of Mike Pence.

Op 15 maart 2017 zal de Nederlandse bevolking naar de stembus gaan in misschien wel de belangrijkste verkiezingen uit de afgelopen decennia. De VVD en de PvdA zijn duidelijk uitgeregeerd en de peilingen laten zien dat het mogelijk is dat de PVV van Geert Wilders de grootste partij van Nederland wordt. Het past in een internationale trend, zie de uitverkiezing van Donald Trump als president van de VS, waarbij populisten pleiten voor het exclusieve nationale belang en bijbehorende cultuur.