Onderwerp: racisme

A- A A+

Rabbijn Awraham Soetendorp
Afgelopen maandag was het Martin Luther King Day. Deze Amerikaanse feestdag ter ere van de Amerikaanse dominee valt jaarlijks op de derde maandag van januari, rond de tijd van Kings geboortedag, op 15 januari. Rabbijn Awraham Soetendorp schreef naar aanleiding van deze dag onderstaand artikel.
Door: Rabbijn Awraham Soetendorp
Wij, leden van ‘Clergy and Laymen Concerned about Vietnam’, trokken met Martin Luther King op naar de militaire begraafplaats Arlington, in Washington DC.

De Zuid-Afrikaanse dominee Mpho Tutu is in Nederland geen onbekende. Ze trouwde afgelopen jaar met VU-hoogleraar Marceline van Furth en is de dochter van Nobelprijswinnaar en bisschop Desmond Tutu. Hoewel het homohuwelijk in Zuid-Afrika tien jaar geleden al is ingevoerd, is de Zuid-Afrikaanse Anglicaanse kerk nog niet zo ver. Mpho Tutu heeft een hoge prijs betaald voor haar liefde, want ze moest haar priesterschap opgeven.

Sunny Bergman: “Wit is ook een kleur” (recensie)

Racisme beheerst dit jaar het maatschappelijke debat. In haar nieuwste documentaire Wit is ook een kleur ontrafelt Sunny Bergman op gewaagde wijze waarom zo veel witte mensen boos, verongelijkt of ongemakkelijk reageren nu de vanzelfsprekendheid van de dominante witte blik steeds meer ter discussie komt te staan. Hierbij richt Bergman de blik ook op zichzelf en de witte ‘elite’, een verzamelnaam voor witte mensen, die het morele gelijk aan hun zijde denken te hebben. Hoe problematisch is wit zijn nu? Op 8 december was Nieuwwij.

Aansluitend bij het motto van Nieuwwij – verbindt de verschillen – wordt er met enige regelmaat aandacht besteed aan de onderwerpen racisme en discriminatie. Na incidentele bijdragen van gastbloggers en redactieleden, en de Dutch Racism-serie, is er behoefte aan een nieuwe reeks rondom het onderwerp racisme. Onder de witte redactieleden van Nieuwwij leven hierover verschillende visies en ervaringen. Om daar iets van bloot te leggen gaan twee van hen met elkaar in gesprek. Tanja van Hummel schreef afgelopen woensdag de vijfde brief van de serie. Vandaag gaat Bart Mijland verder.

Aansluitend bij het motto van Nieuwwij – verbindt de verschillen – wordt er met enige regelmaat aandacht besteed aan de onderwerpen racisme en discriminatie. Na incidentele bijdragen van gastbloggers en redactieleden, en de Dutch Racism-serie, is er behoefte aan een nieuwe reeks rondom het onderwerp racisme. Onder de witte redactieleden van Nieuwwij leven hierover verschillende visies en ervaringen. Om daar iets van bloot te leggen gaan twee van hen met elkaar in gesprek. Bart Mijland eindigde met Het Kleurrijke Wonderland. Vandaag gaat Tanja verder.

Aansluitend bij het motto van Nieuwwij – verbindt de verschillen – wordt er met enige regelmaat aandacht besteed aan de onderwerpen racisme en discriminatie. Na incidentele bijdragen van gastbloggers en redactieleden, en de Dutch Racism-serie, is er behoefte aan een nieuwe reeks rondom het onderwerp racisme. Onder de witte redactieleden van Nieuwwij leven hierover verschillende visies en ervaringen. Om daar iets van bloot te leggen gaan twee van hen met elkaar in gesprek. Tanja van Hummel schreef eerder deze week de derde brief: Bye, Bye, wonderland. Get real. Bart Mijland reageert.

(c) Linda Zwart
Gisteren herinnerde ik me ineens de eerste brainstormsessie die ik ooit organiseerde. Ik moet bekennen: het was een grandioos fiasco. Voor ik het in de gaten had, zaten alle deelnemers elkaars ideeën af te branden. Wat tijdens de brainstormsessies die ik daarvoor als deelnemer meemaakte wel gebeurde, gebeurde nu niet: geen versnelling, geen gezamenlijke denkkracht, geen creativiteit, geen passie en geen enthousiasme. In plaats daarvan viel het stil.

Op 12 december a.s. organiseert het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid de conferentie Learn, Participate & Connect: Decade for People of African Descent in het Postillion Convention Centre in Amsterdam. Deze conferentie zal in het teken staan van kennis delen, versterking van de eigen kracht, samenwerking en verbinding. Een van de sprekers is Anthony Grimes. Grimes is pastor en oprichter van de Denver Freedom Riders. Hij staat in de traditie van Malcolm X en Martin Luther King en probeert in Denver en Ferguson te werken aan de emancipatie van zwarte jongeren.