Onderwerp: recensie

A- A A+

Khalid Benhaddou
“Is dit nu de islam?” vraagt Khalid Benhaddou zich af in zijn onlangs verschenen gelijknamige boek. De jonge Gentse imam en Hoofd De-radicalisering België weet met zijn welbespraaktheid en hippe uitstraling alle clichés over imams te doorbreken. In dit manifest rekent hij op erudiete wijze af met hardnekkige vooroordelen over islam en imams. Hij trakteert de lezer op vele scherpzinnige inzichten en hij doet verrassende voorstellen over de plaats van de islam in het Westen.

Diagne Souleymane Bachir © DR
Een boek schrijven met een positief beeld over de relatie tussen islam en filosofie is dubbel tegen de stroom in varen. Aan de ene kant is er de heersende Westerse liberale visie, die stelt dat filosofie op zijn zachtst gezegd op gespannen voet staat met religie. Filosofie heeft zich sinds de Verlichting geëmancipeerd van religie en is daarvan de grote criticus, of op zijn minst het redelijke alternatief geworden. Bij de islam komt daar vaak nog een schepje bovenop.

In 2007 rijdt een jonge, onervaren chauffeur in Istanbul de taxi aan waarin de Turks-Nederlandse Funda Müjde zit. Ze houdt er een dwarslaesie aan over en wordt levenslang veroordeeld tot een rolstoel. Na enkele weken in het ziekenhuis en meerdere operaties, begint een lange revalidatieperiode, waarin Müjde niet alleen de beperkingen van haar nieuwe lichaam moet leren kennen, maar zichzelf ook geconfronteerd ziet met de gevolgen voor haar carrière. Ze schreef er een openhartig boek over.

Sunny Bergman: “Wit is ook een kleur” (recensie)

Racisme beheerst dit jaar het maatschappelijke debat. In haar nieuwste documentaire Wit is ook een kleur ontrafelt Sunny Bergman op gewaagde wijze waarom zo veel witte mensen boos, verongelijkt of ongemakkelijk reageren nu de vanzelfsprekendheid van de dominante witte blik steeds meer ter discussie komt te staan. Hierbij richt Bergman de blik ook op zichzelf en de witte ‘elite’, een verzamelnaam voor witte mensen, die het morele gelijk aan hun zijde denken te hebben. Hoe problematisch is wit zijn nu? Op 8 december was Nieuwwij.

De dominicanen vieren feest. Met een dominicanenbiertje en een pop-up klooster in de binnenstad van Zwolle delen ze hun feestvreugde met ons allen. Ze hebben het hart op de tong. Dat hebben ze al 800 jaar; het is hun levenswijze. Dominicanen zijn verkondigers en ze verkondigen overal, van de kroeg, waar Dominicus de Guzman, de stichter, begon, tot de kerk. Het Tijdschrift voor Geestelijk Leven (TGL), een tweemaandelijks tijdschrift voor spiritualiteit in Nederland en Vlaanderen, gaat dit keer volledig over 800 jaar dominicaanse verkondiging.