Onderwerp: rituelen

A- A A+

Ongeveer zes op de tien uitvaarten in Nederland zijn tegenwoordig crematies en dat zullen er in de toekomst alleen nog maar meer worden. Dit betekent dat we steeds vaker voor de keuze worden gesteld wat te doen met de as van de overledene. Vanwege de Nederlandse wetgeving hebben we tenminste vier weken de tijd om de knoop door te hakken. Op Nieuwwij.nl een top-10 van de meest favoriete en opmerkelijke keuzemogelijkheden.
Door: Simone Snakenborg
1. Verstrooien op een apart veldje bij het crematorium of de begraafplaats
Een wat saaie numero één, helaas.

© Adriana Helena
Op donderdag 26 januari a.s. wordt het boek Dood. Wegwijs in de Nederlandse uitvaartcultuur gepresenteerd in Nijmegen. Dit boek vertelt aan de hand van actuele thema’s over de menselijke ervaring en omgang met de dood, en brengt in beeld welke ontwikkelingen zich in Nederland voordoen. Een gesprek met de auteurs, Claudia Venhorst en Brenda Mathijssen. 
Door: Greco Idema
Ik ken jullie vooral via facebook. Daar zie ik zeer regelmatig foto’s van begraafplaatsen en activiteiten over de dood geplaatst worden door jullie.

Op donderdag 15 december organiseerde de Funeraire Academie samen met de Tilburg School of Humanities en het Meertens Instituut KNAW een symposium rond levensverhalen. Ongeveer tweehonderd geïnteresseerden uit de uitvaartzorg en andere werkvelden waren erbij.
Door: Simone Snakenborg

Op het symposium stonden levensverhalen rond levenseinde, uitvaart- en rouwrituelen centraal, althans dat was wat de organisatoren vooraf als verwachting hadden meegegeven. We zouden ons verdiepen in de persoonlijke, maatschappelijke en rituele betekenissen van ‘life stories’.

Deze zomer vertelde ik mijn zoon over Sinterklaas. Over dat hij echt heeft bestaan, lang geleden, en dat mensen hem zo bijzonder vonden, dat ze hem heilig verklaarden en dat ze ieder jaar net doen alsof hij nog in leven is.
Door: Leontien Dekker
Na afloop vroeg ik me af of het wel tot hem doorgedrongen was. De afgelopen weken, op weg naar 5 december, waren niet anders dan vorig jaar. Hij was nog net zo enthousiast en ‘gelovig’. Soms peilde ik zijn emoties en op een keer vroeg ik op de man af of hij nog weleens dacht aan wat ik deze zomer aan hem had verteld.

Na een terugreis van 32 uur uit Irak stapte ik donderdag 24 november op de ICE International op het station van Frankfurt om dit verhaal op te schrijven. Die terugreis had me van het veiligste gebied in Irak, dat alsnog een ‘oranje’ zone is, door ‘rood’ gebied naar de luchthaven van Bagdad gebracht. Vanwege de vele veiligheidscontroles duurde het vier uur duurde om de laatste twee kilometer tot Baghdad International Airport te passeren. Vervolgens vlogen we over Da’esh-gebied om na een tussenstop in Erbil door te vliegen naar de veilige thuishaven Europa.

In Spui 25, op woensdag middag 16 november, gaven vier sprekers in kort bestek hun leeservaringen met het nieuwe boek van Taede Smedes, God, Iets of Niets, en het door Manuela Kalsky en André van der Braak geredigeerde boek Tussen Waarheid en Wijsheid. Beide boeken peilen de stand van zaken in de witte, christelijke geloofswereld van nu, in het Nederland van nu, tijdens de voortgaande leegloop van katholieke en protestantse kerken.

© Simone Snakenborg
Vanuit zijn expertisegebied muziek, religie en rituelen houdt Martin Hoondert, universitair docent aan het Departement Cultuur Studies aan Tilburg University, zich onder meer bezig met de werking van hedendaagse rituelen. Simone Snakenborg gaat met hem in gesprek over de kracht van het ritueel als verbinder tussen culturen en religies.
Door: Simone Snakenborg
Wat is volgens jou ‘het recept voor’ een succesvol multicultureel ritueel?
“Wat is een multicultureel ritueel? Ik vraag me af of zo’n ritueel kan bestaan.

© Robbert van Lanschot – Er liepen ook tienduizenden kinderen mee, soms meer dan vijfhonderd kilometer.
Ruim twee weken geleden reisde Robbert van Lanschot naar Irak om mee te doen aan de Arbaeen-pelgrimage. In een interview op Nieuwwij.nl gaf hij aan: “Dit wordt een van de meest onvergetelijke dingen die ik ooit heb gedaan. Maar ik weet niet of het ook in spirituele zin voor mij een rijke ervaring wordt. Ik ga er niet van uit dat ik nu allerlei fraaie contemplatieve momentjes aan elkaar ga rijgen.” Gisteren keerde Van Lanschot terug uit Irak.