Rubriek: Video

A- A A+
“Bruggen slaan betekent voor mij zoeken naar gezamenlijke kwetsbaarheid”

Afgelopen zaterdag vond in de Janskerk te Utrecht het kick-off evenement plaats van het project Borders & Bridges. Dit is een landelijk project voor en door studenten waarin grensgebieden op allerlei vlak verkend worden en gezocht wordt naar verbindingen.

Herman IJzerman in gesprek met een buurtbewoner
Een fascinerend verhaal. Herman IJzerman belandt eind jaren zeventig als wijkpastor in de Rotterdamse wijk Middelland. De stad is drastisch aan het veranderen, oude inwoners trekken weg, nieuwe komen binnen. Hij realiseert zich dat de tijd van het oude evangeliseren voorbij is, dat er een nieuw tijdperk is aangebroken, ook in de bejegening van de niet-christelijke medeburger. Bovendien ziet hij dat de nieuwe bewoners in de eerste plaats kampen met praktische problemen: taal, huizen, werk, opvoeding en drugs.

Nieuwwij-kerstvideo van 2016: hier word je echt blij van!

Sinds een jaar bouwen wij aan een stadscoalitie in Leidschendam-Voorburg. Het doel is om de burgers van de stad in contact te brengen met de ‘nieuwe buren’: migranten die de afgelopen jaren in de gemeente zijn komen wonen. De verbindingen zijn talrijk. “Het voelt alsof we samen een tapijt knopen”, zegt Shervin Nekuee, een Iraanse socioloog die dertig jaar geleden naar Nederland kwam. “Onze steden bestaan uit mooie doch losse draden. ‘Living apart together’ is de norm. Maar de gemeenschap kan samen zoveel meer”, zegt sociaal-psychologe Esseline van de Sande.

Fragment uit onderstaande video
Vorig jaar juli werd op Nieuwwij.nl een interview geplaatst met Inge Bosscha over haar website ‘Ik ben een afvallige’. Dit is een website over de gevolgen van het verlaten van een kerk of religieuze gemeenschap. Het interview werd vele duizenden keren gelezen.
Inmiddels heeft Inge Bosscha een andere website, Dogma-vrij. Met deze website probeert ze “taboedoorbrekend, openhartig, respectvol en (zelf)kritisch bij te dragen aan meer begrip tussen gelovigen en niet (meer) gelovigen en aan inspiratie voor verbindende gesprekken”.

Maar liefst 60 procent van de volwassenen in Nederland met een niet-westerse achtergrond voelt zich eenzaam, blijkt uit onderzoek. Bij autochtone Nederlanders is dit ruim 35 procent. Hoe komt het dat dit percentage zo hoog en het verschil zo groot is? Het Kennisplatform Integratie & Samenleving publiceerde eerder dit jaar een onderzoek waarin antwoorden op deze vragen worden gegeven als ook handvaten voor beleid om de eenzaamheid bij migrantenouderen te verminderen.
O.a.

Keti Koti

Vijf jaar geleden werd het concept de Keti Koti Verzoenings Tafel tot leven geroepen. De meesten zijn wel bekend met het jaarlijks terugkerend festival ter nagedachtenis van de slavernij: Keti Koti. De term verwijst naar de ketens die met de afschaffing van de slavernij zijn verbroken. Het initiatief de Keti Koti Verzoenings Tafel breidt dit concept uit tot een moment van bezinning en reflectie over de symbolische ketens die vandaag de dag nog bestaan in onze samenleving.

“Als ik Allahoe akbar hoorde, dacht ik: waar is de bom?”

Eerder deze week werd in Amsterdam het Grote Vooroordelen Diner georganiseerd, speciaal voor studenten in Amsterdam en omgeving. Tijdens dit diner, dat werd georganiseerd door NEWConnective in samenwerking met o.a. Nieuwwij.nl, spraken de deelnemers over vooroordelen, verschillen en gelijkenissen. Het Diner viel in de islamitische vastenmaand Ramadan.
Een goed moment om samen met moslims en mensen van verschillende achtergronden onder een heerlijke iftarmaaltijd in gesprek te gaan met en over elkaar om elkaar beter te leren kennen.

Bron: Nieuwwij.

Video: Sikhs openen een nieuw huis voor God

De Sikh-gemeenschap opende onlangs een eigen gurudwara in Den Haag. De nieuwe gurudwara ‘Siri Guru Singh Sabha’ moet er o.a. voor gaan zorgen dat gelovige Sikhs zichtbaarder worden in Nederland.
De leden van de hechte Sikh-gemeenschap hebben er lang naar toegeleefd om een eigen heiligdom te hebben waar ze religieuze riten kunnen uitvoeren en preken kunnen houden. Dienstverlening (seva) staat centraal in het Sikh-geloof en het tempelgebouw zorgt ervoor dat Sikhs zich ook dienstbaar kunnen opstellen naar de Nederlandse gemeenschap toe.