Rubriek: W!j Adviseert

A- A A+

dialogica


W!J Adviseert


In ons land gebeurt er veel op het gebied van de interculturele en interreligieuze dialoog en de ontmoeting tussen verschillende leefwerelden. W!J adviseert wil initiatieven ondersteunen door middel van training, coaching en advies. Ons doel daarbij is om de projecten en activiteiten die dat nodig hebben, naar een hoger plan te brengen.

In de dialoog zijn verschillende stadia te onderscheiden:

1. Kennismaking en bewustwording van wat bindt;
2. Het voorzichtig onderzoeken van verschillen;
3. Het gesprek over wat knelt en wringt wat betreft opvattingen en levenswijze, mogelijk ook een fase van conflict;
4. Het ondanks de verschillen voor elkaar opkomen;
5. Met elkaar een visie vormen op een ‘nieuw wij’, waarin maatschappelijke verantwoordelijkheid wordt genomen.

Veel initiatieven lopen het risico vast te lopen in de eerste stadia, omdat men simpelweg de handvatten niet heeft om door een fase van wrijving en mogelijk ook conflict te komen. Ook is er vaak een sterke focus op ‘het positieve’, terwijl W!J ervan overtuigd is dat ook de lastige kanten van het samenleven benoemd dienen te worden. Alleen dan kun je met elkaar een nieuw wij vormen waar daadwerkelijk vanuit de verschillen verbinding kan worden gemaakt.

Wilt u weten wat W!J adviseert voor uw project of initiatief kan betekenen? Mail a.vandersluijs@nieuwwij.nl of bel naar 06 14623035.

Video: Keti Koti 24-uurs dialoogestafette

Afgelopen dinsdag en woensdag werd aan de voet van het Nationaal monument slavernijverleden in het Amsterdamse Oosterpark een Keti Koti dialoog-estafette georganiseerd door Stichting Keti Koti Dialoog Tafel. Nieuwwij.nl was een van de samenwerkingspartners. Een etmaal lang gingen 24 zwart/wit-duo’s, uit de wereld van cultuur, religie en samenleving, drie kwartier met elkaar in gesprek. Er kwamen kwesties aan de orde die in brede zin met zwart en niet zwart-zijn te maken hebben: dagelijkse dingen, thuis, op het werk, kinderen, vooroordelen, machtsongelijkheid en zwart/wit-denken.