Deze hedendaagse vertaling is voorzien van een inleiding en toelichting. “Ook in de westerse literatuur duikt de naam van Ghazali geregeld op: bij filosofen als Bertrand Russell en Nicholas Taleb en in de boeken van Salman Rushdie en Dan Brown. Daar wordt hij eensgezind aangewezen als een strenge dogmaticus,” zegt Gerko Tepelman, één van de auteurs. “Wie was deze Ghazali en waar komt zijn reputatie vandaan? Kan het echt zo zijn dat hij het einde van het vrije denken in de islam inluidde?”
In Verlost van onzin komt Ghazali zelf aan het woord. Het boek daagt de lezer uit om zelf te oordelen. Ghazali zet zichzelf neer als een twijfelende zoeker, allesbehalve de dogmatische betweter zoals hij zo vaak wordt geportretteerd.
Ghazali is volgens Tempelman de denker die orthodoxe én liberale Nederlandse moslims aanspreekt. “Zo organiseert Mili Görüs in oktober een Ghazali-maand naar aanleiding van de publicatie van ons boek. Tegelijk is Ghazali dé denker die de ongebonden spiritualiteit van jonge moslims vandaag inspireert.”
Hoe Ghazali in het Westen vaak wordt voorgesteld, representeert volgens Tempelman “de verknipte houding ten opzichte van het islamitische denken”. Binnen de islam is hij geroemd en in het westerse denken ziet men hem – ten onrechte – als een gevaarlijke dogmaticus. “De belangrijkste islamitische denker, die Thomas Aquino en vele anderen zwaar beïnvloedde, komt in de Nederlands filosofische canon, die overigens zwaar ter discussie staat, praktisch niet voor.”
Auteur Cornelis van Lit is arabist en filosoof en werkt aan de Universiteit Utrecht. Auteur Gerko Tempelman doceert islamitische filosofie aan onder meer de ISVW en HOVO. Op 20 september is de boeklancering in de Openbare Bibliotheek Amsterdam en op 6 oktober een bijeenkomst in Spui25.