“Anders dan de meeste Molukkers in Nederland ben ik geboren en getogen in Ambon-stad. Mijn moeder, zussen en broer wonen nog in de wijk Belakang Soya, waar ik jaarlijks naartoe ga. Mijn vader is vorig jaar overleden. Vlak voor de corona-epidemie uitbrak kon ik gelukkig zijn begrafenis nog bijwonen.

Mijn vader was ambtenaar bij de gemeente Ambon. Hij was een hele handvaardige man, want hij kon timmeren, schilderen, metselen en deed zelf altijd alle voorkomende klussen in en rond ons huis. Ik zag al vroeg dat je mooie dingen met je handen kan doen. Maar ik moest wel eerst de middelbare school in Ambon doorlopen.

Als jongetje van elf schepte ik zand in zakken dat door regenwater was meegenomen en verkocht die zakken aan mensen die cement wilden maken. Mijn vader wilde dat ik net als mijn zussen en broer ging studeren, maar dat was niet aan mij besteed. Snel rijk worden, dat wel. Daarom zocht ik na mijn schooljaren het avontuur in Jakarta. Daar begon ik als debt collector en bouwde een netwerk op van zelfstandig ondernemers en hoge functionarissen. Vanuit deze kring van relaties bemachtigde ik een kantoor op Ambon om vis te kunnen gaan exporteren. Voor het snelle geld begon ik daar meteen ook met de verkoop van brandstof.

Valdo-pattimahu_staand
Beeld door: Ed Leatemia

In 1999 brak op Ambon de gruwelijke geloofsoorlog uit. Onder moslims en christenen vielen duizenden slachtoffers. Met mijn broer streed ik mee waardoor we veel wreedheden hebben aanschouwd. Getraumatiseerd keerde ik terug naar Jakarta; ik was alles kwijt en berooid.

In 2001 vertrok ik naar Nederland, waar ik na veel omzwervingen in april 2006 met Sandra Resiona ben getrouwd. Het lukte niet snel werk te vinden, maar in mijn kerk (Fullgospel Mission Church) raakte ik geïnspireerd door een gastspreker die adviseerde om met mijn handen te gaan werken. Jezus was immers ook timmerman. Dit was zowel een zelfbevestiging als een eyeopener waardoor ik me aangespoord voelde zelfstandig iets te starten. Met een tas gereedschap op de fiets begon ik in opdracht van particulieren hun tuinhekken, dakbedekking en noem het maar op te repareren.

Op een dag vroeg ik Sandra een advertentie als schilder/behanger op Marktplaats voor me te zetten. Al snel kwam de eerste opdracht binnen en al werkend steeds meer. Jakin Schilder- en Onderhoudsbedrijf is nu formeel een feit. Sindsdien heb ik mooie klussen mogen uitvoeren. Een voorlopig hoogtepunt is dat ik mee mocht werken aan het tv-programma De Grote Tuinverbouwing. Ik neem ook onderhoudsprojecten in het vastgoed aan. Als ik voor een ander een zegen kan zijn, dan ben ik geslaagd.”

Naam: Valdo Martino Pattimahu, 1e generatie. Geboortedatum: 26-04-1975. Namen 1e generatie: n.v.t. Kampong van afkomst: Kilang. Woonplaats: ‘s Gravendeel

Ed-LeatemiabyCarolienSikkenk-kopie-1170×680

Ed Leatemia

Fotograaf

Ed Leatemia is fotograaf en woont in Rotterdam. Van hem verscheen onlangs het boek ROLE MODELS, 70 Molukse succesverhalen. Daarin deelt hij …
Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin het gesprek.