Christien Crouwel schrijft onder meer over Elsa uit Noorwegen en Pamela uit Australië die sinds drie maanden vrijwilligers zijn bij EAPPI, het oecumenische begeleidingsprogramma in Palestina en Israël dat opgezet is door de Wereldraad van Kerken. Doel van het programma is om de interactie tussen de Palestijnse bevolking en het Israëlische leger te monitoren, met name bij de zogeheten checkpoints, de controlepunten tussen Israëlisch en Palestijns gebied, waar dagelijks duizenden Palestijnen langs moeten als ze zich op Israëlisch grondgebied willen begeven.

Crouwel: “Dit is de laatste week dat Elsa en Pamela hier zijn. Dan loopt hun verblijfsvergunning af. Maar afgezien daarvan is het ook goed het stokje over te mogen geven aan anderen, vertelt Elsa. Want het werk is emotioneel zwaar en het is hard nodig weer even op adem te komen. Er zijn nauwelijks dagen voorbij gegaan waarbij ze geen getuige was van verregaande intimidatie van de Palestijnse bevolking door Israëlische soldaten.”

Ook wordt een bezoek gebracht aan Tent of Nations, een boerderij op een heuveltop bij Bethlehem. De grond is al generaties lang in bezit en gebruik van de Palestijns-christelijke familie Nassar. Toch wordt het eigendomsrecht van de familie Nassar door de Israëlische overheid betwist, wat leidt tot een langdurende intimidatie en procedure.

Franciscaner pater Roland Putman doet verslag van een ontmoeting met de Palestijnse Autoriteit en aansluitend de gesprekken met de Nederlandse EAPPI-waarnemers Julia en Liesbeth, samen met Toine van Teeffelen van het Arab Educational Institute. “Soms wordt een huis twee maal achter elkaar binnengevallen. Een bewoner reageerde na zo’n tweede inval laconiek dat ze gelukkig de kapotte lampen van de eerste inval nog niet vervangen had…. Toine reageert hierop door te vertellen dat één van zijn programma’s het samen zingen op scholen is. Zingen helpt om traumatische ervaringen te verwerken.”

René de Reuver doet verslag van een bezoek aan onder meer het Palestijnse Wi’am Center. “Wi’am is het Arabische woord voor Agapè. In 1994 heeft dr. Zoughbi Zoughbi het centrum opgericht omdat hij zich niet wilde neerleggen bij achterstelling, ongelijkheid en uitzichtloosheid. Via allerlei sociale programma’s zet men zich in voor met name kinderen en vrouwen. Daarnaast geeft men internationaal stem aan het onrecht dat in en rondom Bethlehem gaande is. De verhalen die worden verteld zijn schrijnend. De verontwaardiging begrijp ik. Hoe zou ik zijn, als ik structureel minderwaardig word behandeld? Om in deze context vanuit Wi’am je in te blijven zetten voor vrede, duurzame ontwikkeling, empowerment raakt me. Woorden van liefde en weerstand krijgen hier handen en voeten.”

Precies in de week van het solidariteitsbezoek houdt de Kairos-beweging – die zich al jaren inzet voor de Palestijnse zaak – haar dertiende internationale conferentie in Bethlehem. “Uiteraard werden wij dus uitgenodigd een deel van de conferentie bij te wonen,” schrijft Kees Nieuwerth. “Meer dan honderd deelnemers uit Palestina, vele Europese landen, de Verenigde Staten, Canada, Zuid-Afrika en zelfs Japan namen hieraan deel. Namens de delegatie bracht Geert een groet van de Raad over.”

Het laatste bezoek van de delegatie is aan YMCA East Jerusalem in Beit Sahour. Nidal AbuZuluf, programma-directeur, ontvangt de delegatie in zijn kantoor om een presentatie te geven van het olijfbomenprogramma.

“De Nederlandse tak van YMCA is met 25.000 tot 30.000 bomen per jaar een van de grootste donoren,” schrijft Geert van Dartel in zijn blog. “Het olijfbomenprogramma is meer dan liefdadigheid en ook meer dan een economische investering in de Palestijnse landbouw. De Palestijnse regio’s B en C vallen onder de militaire wetgeving. Een van de bepalingen is dat braakliggend land toevalt aan de staat. Een extra hindernis voor Palestijnen is dat zij vaak niet of nauwelijks hun land kunnen bereiken. Het olijfbomenprogramma voorkomt dat het land braak komt te liggen en daarmee confiscatie.”

“Het olijfbomenprogramma wordt internationaal gesteund door ongeveer 35 organisaties en door 170.000 particulieren. Dit is een belangrijke steun voor Palestina. Van oktober tot eind november helpen vrijwilligers uit binnen- en buitenland mee met het binnenhalen van de oogst. De vrijwilligers overnachten in hotels of bij mensen thuis, wat voor velen een bijzondere ervaring is.”

In dit bericht staan enkele indrukken van het solidariteitsbezoek vanuit de Raad van Kerken in Nederland aan het Heilige Land in november 2022. Op een speciale themapagina op de website van de Raad zijn alle blogs te lezen.

Lees ook

Afbeelding HEADER

Het alledaagse leven in Hebron onder militaire bezetting

Ervaringen van deelnemer EAPPI op de bezette Westelijke Jordaanoever

Logo_Personen

Redactie Nieuw Wij

Heeft u ook een nieuwstip? Of wilt u zelf publiceren? Laat het ons weten via de contactpagina.
Profiel-pagina
Al één reactie — praat mee.