“Tegenwoordig heeft iedereen zijn eigen verhaal. We denken bijna allemaal verschillend hoe we de wereld kunnen verbeteren. Omdat dit gefragmenteerd wereldbeeld niet helemaal bevredigt, zijn veel mensen vandaag ook weer op zoek naar gemeenschappelijke waarden die richting geven.”

De auteur was jarenlang betrokken bij de Raad voor Levensbeschouwing en Religie in Nijmegen die de dialoog bevordert tussen leden van verschillende geloofsgemeenschappen. Hamburger laat de redactie van Nieuw Wij weten: “Wat ons scheidt zijn de dogma’s en de rituelen – dus de uiterlijkheden – maar de kernideeën van alle wereldgodsdiensten zijn hetzelfde.”

“Ieder jaar organiseerden we in januari een Verhalendag,” vertelt hij. “Voorgangers uit de diverse geloofsgemeenschappen in Nijmegen vertelden de ‘grote verhalen’ uit de Bijbel, de Koran, de Bhagavat Gita en de boeddhistische traditie. Daar kwamen ook veel jongeren op af. Het was een groot feest! Ik zag hoe ze met aandacht luisterden en ook allerlei vragen stelden. Ik ben die verhalen gaan opschrijven en zo is dit boek ontstaan.”

C Hamburger 844×1200

“Ik heb vierendertig ‘grote verhalen’ verzameld uit de Heilige Boeken en tradities zes wereldgodsdiensten: het Hindoeïsme, het Jodendom, het Boeddhisme, het Christendom, de Islam en het Bahá’í-geloof. Profeten zijn vredestichters. Ze zijn het toonbeeld van naastenliefde, wijsheid en moed. Ze werden echter vervolgd omdat de gevestigde orde Hun leringen niet kon aanvaarden.”

Hamburger hoopt dat deze verhalenbundel opnieuw belangstelling wekt voor de kracht van religie en spiritualiteit. “Een schat aan wijsheden ligt verborgen in de Heilige Boeken en de tradities van alle wereldgodsdiensten, die we opnieuw moeten ontdekken. Er ligt momenteel in onze samenleving een te grote nadruk op het verdienen van geld. Het vergt teveel van onze energie. Daarom moet het streven naar materiële welvaart weer in balans komen met het ontwikkelen van spiritualiteit.”

Verhalen uit de hemel. Charles Hamburger. Uitgeverij van Warven, 2021. Paperback, 200 pagina’s. ISBN 9789493175600. Bestel het boek via de website van Bazarow.

Logo_Personen

Redactie Nieuw Wij

Heeft u ook een nieuwstip? Of wilt u zelf publiceren? Laat het ons weten via de contactpagina.
Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin het gesprek.