Uitgebreid zou het twintigjarig bestaan van URI gevierd worden in Nederland met een afwisselend programma als onderdeel van een festival rond Vrijheid, Vrede en Vriendschap. “Helaas moesten we ons evenement uitstellen tot nader order als gevolg van de coronavirus,” zegt Morgana Sythove van de Nederlandse werkgroep.
“Onze bedoeling was om sprekers, muzikanten, kunstenaars en gelijkgestemde organisaties uit te nodigen om te komen en hun verhalen en hun ervaringen te delen in deze steeds verdeelde wereld. Ons doel was niet om te laten zien nhoe verdeeld we zijn, maar juist hoe verschillend we zijn.”
Keynote spreker zou Jos Douma zijn, die in juli 2019 door het ministerie van Buitenlandse Zaken is benoemd tot special gezant voor religie en levensovertuiging. Eerder zei Douma in een interview dat hij zich richt op “het bevorderen van de vrijheid van godsdienst en levensovertuiging in het buitenland. Bovendien, moedig ik mijn collega’s van het ministerie van Buitenlandse Zaken om meer aandacht te besteden aan religie als positieve inspiratiebron van mensen en bevolkingsgroepen.”
Vertegenwoordigers van URI Nederland hadden eerderdeelgenomen aan een denktank van het Ministerie van Buitenlandse Zaken over vrijheid van godsdienst en levensovertuiging. Een van de aanbevelingen uit deze ontmoetingen resulteerde in een motie die werd gepresenteerd aan de Tweede Kamer en leidde tot het aanstellen van de speciaal gezant voor religie en levensovertuiging. “We waren positief verrast dat de motie werd aangenomen en Jos Douma werd benoemd. We wilden hem daarom graag laten zien hoe uitgebreid URI en partnerorganisaties werken in Nederland en in het buitenland voor vrijheid van religie en levensovertuiging.”
Een van de belangrijkste partnerorganisaties in Nederland is ‘Charter for Compassion’ ofwel ‘Handvest voor Compassie Nederland’. Morgana Sythove van URI Nederland: “Op dit moment werken we samen aan de invoering van Den Haag als een compassievolle stad en op 3 februari 2020 is besproken hoe dit kan worden bereikt. Gerthe Lamers, voorzitter van de Nederlandse tak van Charter for Compassion schreef: “Het principe van compassie of mededogen ligt ten grondslag aan alle religieuze, ethische en spirituele tradities; keer op keer roept het ons op om iedereen te behandelen zoals jezelf behandeld wilt worden.”
“Een van de dingen die we proberen te bevorderen is ook werken vanuit een intergenerationeel perspectief. Openstaan voor de ideeën en inzichten van zowel jong als oud kan ons helpen om het grotere plaatje te zien en biedt antwoorden op grote vragen.”
Verder zou pedagoog en theoloog dr. Francien van Overbeeke van stichting trialoog spreken. Doel van deze stichting is om de dialoog en trialoog tussen de Abrahamitische religies – het jodendom, het christendom en de islam – te stimuleren, gericht op vrede in de wereld, die afhankelijk is van vrede tussen religies.
Interview
Een van de meest effectieve manieren om mensen samen te brengen is muziek, benadrukt Morgana Sythove. Muzikanten uit verschillende landen, culturen en religies zouden optreden. Al met al zou het een interessant programma zijn geweest, dat mogelijk later alsnog plaatsvindt. Lees hier het (Engelstalige) artikel van Morgana Sythove op de website van URI.
Eerder dit jaar was Salman Ezzammoury van URI Nederland in San Francisco en hij bezocht het URI Global Office. Daar interviewde hij Alice Swett, URI-directeur Global Programs. Het gesprek is als video vastgelegd en hieronder te bekijken.