“Voor de bewust levende mens die daadwerkelijk inhoud wil geven aan begrippen als duurzaamheid, gemeenschapszin, spiritualiteit, creativiteit, ecologie en maatschappelijke verantwoordelijkheid”, staat er op de website van de woon-werkgemeenschap ECOlonie, tegenwoordig ook wel ecovillage genoemd.

ECOlonie is in 1989 is opgericht door een tiental mensen, vooral Nederlanders en Duitsers, die zeer begaan waren met het milieu. Zij gaven er de naam Europees Ecologisch Centrum Ecolonie aan. Zij kochten in dat jaar het 7 hectare grote terrein met gebouwen dat bekend staat onder de naam Thietry. Het deed van 1945 tot en met 1985 dienst als kindervakantiekolonie voor de kinderen van mijnwerkers.

Geboorteproces

Vanaf dat moment wordt op de website de ontwikkeling van Ecolonie in grote lijnen omschreven aan de hand van de vergelijking met een geboorteproces. Na de conceptie (het aankopen) volgde een negenjarige ‘zwangerschapsperiode’. In 1998 werd ‘het kind Ecolonie’ als het ware geboren en volgde er een 12-jarige periode waarin dit kind gekleed en gevoed werd. Haar bestaansrecht werd in deze periode verzekerd, mede dankzij de inzet in die jaren van duizenden vrijwilligers (we noemen ze tijdelijke participanten) en de financiële bijdragen (leningen en giften) uit diverse bronnen. Was er in 1989 bij aankoop 7 hectare land met gebouwen, in 2012 had Ecolonie de beschikking over 40 hectare land (bos, weiland, meren) inclusief gebouwen, waaronder de geitenboerderij. Sinds 2016 heeft een bevriend echtpaar 25 hectare hooiland verpacht aan de gemeenschap.

Tweerichtingsverkeer

Vanaf 2012 werd gaandeweg duidelijker dat Ecolonie materieel steeds meer bestaansrecht had. Het leek zich te ontwikkelen tot een plek die dienstbaar is aan iedereen die in ‘geestelijke, sociale en materiële zin’ iets wil leren. Eenrichtingsverkeer (dienstbaarheid van het individu ten behoeve van de ontwikkeling van het geheel) veranderde steeds meer in een tweerichtingsverkeer. Meer en meer kan Ecolonie dan ook beschouwd worden als een oefenplek voor diegenen die ambachtelijke vaardigheden willen leren.

De visie van ECOlonie wordt samengevat in drie hoofdthema’s: spiritualiteit (mystiek), creativiteit (kunst) en natuur (duurzaamheidsdenken). Deze thema’s zijn de basis voor verschillende werkvormen (projecten) zoals we die nu kennen: de groentetuin, de kruidentuin, het gastenverblijf, het kunstatelier, de winkel, het bereiden van voedsel (de keuken, de bakkerij, de inmakerij, de kaasmakerij) de boerderij, renovatie en nieuwbouw, terreinbeheer, Oikos (onder anderen oliën / remedies, webshop), imkerij, het Eigentijds Festival, het Eigentijds Zomercollege (workshops en cursussen) en de coördinatie (onder anderen publiciteit, programmering, werkverdeling).

"Fantastische plek"

1002workshops
Workshop van Ecolonie

Nog niet zo heel lang geleden brachten Jasja Nottelman (49) en Harry Veenstra (50) hun vakantie door in ECOlonie. Ze kwamen de gemeenschap via internet op het spoor en vertellen: “Ecolonie is een camping met een geheel vrijblijvend programma-aanbod. Je kunt, als je wilt, meewerken in de tuinen, meedoen aan gezamenlijke maaltijden of meedoen aan workshops. Maar je kunt ook gewoon kamperen zonder verder ergens bij betrokken te zijn of te worden. Wij waren gewone campinggasten en hebben prima vakantie gehouden. Het is een fantastische plek die we zeker zouden aanraden aan vrienden.”

Het grootste verschil met Taizé of Iona noemen Jasja en Harry de totaal andere achtergrond: “Ecolonie is niet christelijk, maar meer spiritueel en dat is zo breed als maar kan; meer new age, in alle verschijningsvormen. En ECOlonie zet vooral in op duurzaamheid.”

Sinds 1 februari 2021 ontvangt ECOlonie weer gasten, binnen de mogelijkheden die er met betrekking tot de corona-maatregelen zijn. Er wordt alles aan gedaan om te zorgen dat het veilig is voor iedereen om op het terrein te verblijven. Ervaren docenten geven deze zomer tal van cursussen en workshops over onderwerpen op onder andere het gebied van yoga, klank, meditatie, massage, beweging, natuur en creativiteit. Workshops duren meestal een dagdeel. Je kunt je er ter plaatse voor inschrijven. Voor meer verdieping worden er meerdaagse cursussen aangeboden

Activiteiten die het hele jaar door worden aangeboden zijn:
– Wandel- en fietsroutes
– Informatie-uitwisseling over de visie van ECOlonie
– Ecologisch tuinieren
– Informatie-uitwisseling over de geitenboerderij en kaasmakerij

Dit artikel verscheen onlangs in Vredesspiraal, het magazine van Kerk en Vrede.

U kunt gratis verder lezen

Klik deze melding weg via het kruisje. Maar goede artikelen schrijven kost geld. Steun daarom onze schrijvers en word al vanaf € 5 per maand Vriend/in van Nieuw Wij.

Ik lees eerst het artikel verder.
LeenvdHerik_Vredesspiraal

Leen van den Herik

Leen van den Herik (1952) is emeritus theologisch uitgever (onder meer Narratio) en nog steeds actief op gebieden als vredeswerk, …
Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin het gesprek.