Het uitzicht over de velden rondom het dorp is weids en maakt dat je als vanzelf rustiger wordt. Het leven in Visvliet vertraagt en dat heeft een weldadige uitwerking op je geest. De School is een voormalige basisschool die tot 2013 nog vol in bedrijf was. Nadat er een aantal jaren een ICT-bedrijf was gevestigd, hebben Harry Veenstra en Jasja Nottelman de school eind 2020 gekocht om er een plek van rust én ontmoeting van te maken. De voormalige kleuterklas is geschikt voor creatieve workshops, retraites en is nu een keer per week de praktijkruimte van een psychologe.

Visvlietse beleving

0701Deschool

Jasja: “In het voorjaar kregen we een berichtje van iemand die graag samen met nog twee vriendinnen en haar vriendin die vijftig werd, een retraite wilde aanbieden. De vraag was of wij die retraite wilden verzorgen. Dat was een mooie vraag. Het resulteerde erin dat we begin september de vier vrouwen ontvingen met een uitgebreide lunch met allerlei streekproducten en tomaten en aardbeien uit eigen tuin. Na de lunch volgde een workshop waarin de vrouwen met elkaar in gesprek gingen. Een gesprek over hoe het leven tot nu toe was gegaan en hoe ze elkaar daarin ondersteund en geïnspireerd hadden. Als creatieve verwerking ontstond een gezamenlijk kunstwerk, een mooie herinnering aan de intensieve middag. ’s Avonds gingen ze uit eten in een restaurant niet ver van het dorp en ze overnachtten in het Heirhuys, de Bed & Breakfast in Visvliet. De volgende dag pikten ze de culturele dag in het dorp mee en zo ervoeren ze met z’n vieren in ruim 24 uur de Visvlietse beleving.”

Jasja noemt deze vorm exemplarisch voor hoe ze als pleisterplaats willen werken: samen met wat er in het dorp voor handen is: “We hebben als De School iets inhoudelijks te bieden aan mensen die zich willen bezighouden met zingeving en levensbeschouwing. En het kan heel mooi zijn als dat hand in hand gaat met een activiteit of een voorziening in het dorp. De omgeving biedt rust en stilte, maar tegelijk is ons motto: vol van dagelijks leven. In en rond De School is altijd wel wat te doen, we zijn het schoolplein steeds meer aan het vergroenen, de moestuin vraagt onderhoud en koken met de groente uit de tuin levert elke keer weer verrassende recepten op.”

Dit artikel is overgenomen uit Vredesspiraal. Kijk voor meer informatie over De School in Visvliet op de website: deschoolvisvliet.nl.

LeenvdHerik_Vredesspiraal

Leen van den Herik

Leen van den Herik (1952) is emeritus theologisch uitgever (onder meer Narratio) en nog steeds actief op gebieden als vredeswerk, …
Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin het gesprek.