“Voor dit project wilden we heel voorzichtig te werk gaan en respectvol omgaan met de vrouwen en hun verhalen. Inheemse mensen worden in de wetenschap vaak gezien als dingen om te bestuderen of in de culturele sector als token behandeld, dus we wilden prioriteit geven aan de verbinding en niet alleen in een houding van ‘komen om te halen’,” zo merkt Mia Tengco op, als fotograaf betrokken bij de expositie: “We kwamen met nederigheid en waardering.”

Chihiro en Mia, wat kunnen mensen van de expo verwachten?

“Allereerst nodigen we mensen uit om Inheemse vrouwen te zien in een setting waar ze kunnen dromen in Nederland,” zegt Chihiro. “De Amerikaanse koloniale droom heeft ons bestaan uitgewist, van een militaire genocide tot een administratieve genocide. Hoe ontwaken we uit de nachtmerrie? Met welke droom en welke visie voor herstel worden we wakker? De verhalen hierover kun je terugvinden in het magazine dat we speciaal publiceren. De publicatie zorgt dat de verhalen in het Nederlands worden ontsloten. Online, via een QR-code, zijn de interviews in het Engels te lezen.”

En Mia vult aan: “Mensen kunnen in elk portret heel verschillende en subtiele emoties verwachten en we hopen dat de kijkers het rustiger aan kunnen doen en de tijd kunnen nemen om bij elk portret ook te gaan voelen wat er verteld wordt.”

Wat hopen jullie te bereiken met deze expositie?

Mia: “Ik hoop dat dit project de ruimte vergroot om meer Inheemse verhalen te vertellen en te horen. Door hun dromen te delen, zullen deze Inheemse vrouwen anderen inspireren hetzelfde te doen. Dat er meer gesprekken gevoerd kunnen worden en acties ondernomen kunnen worden om deze dromen waar te maken.”

Chihiro: “Ik hoop dat het een verbindende en verdiepende ervaring biedt voor de negen vrouwen: Maabena (Twi, Ghana), Itandehui (Zapotec/Mixtec, Mexicaans), Mulise (Zaza /koerdisch), Yacqueline (mixed Inheems Colombiaans geadopteerd), Fadjar (Papoea /West Papua), Renijune (Igorot/Filipijnen), Nai(Palestijns), Jeike (mixed Arawak Nederlands) en Sherlien (mixed Karinya Afro Surinaams). Dat ze mooie reacties krijgen en dat hun dromen meer gesocialiseerd worden.

Mia_220830_4910
Eén van de negen vrouwen in gesprek met Chihiro Geuzebroek Beeld door: Mia Tengco

Is er nog iets anders wat jullie kwijt willen?

Mia: “Dit project kwam tot stand samen met de dekoloniale stichting Aralez en maakt deel uit van een groot programma Indigenous Liberation. Mocht je er op 12 oktober niet bij kunnen zijn in Amsterdam, dan is er nog een maand de mogelijkheid om de foto’s te zien in de bar van Pakhuis de Zwijger.”

En Chihiro besluit: “Volg Aralez op instagram of de website kalender! Ik hoop dat je erbij bent op 12 oktober en dat de droom van ons eigen Inheemse kenniscentrum in Nederland snel uitkomt, zodat we nog meer mooie projecten kunnen realiseren.”

Logo_Personen

Redactie Nieuw Wij

Heeft u ook een nieuwstip? Of wilt u zelf publiceren? Laat het ons weten via de contactpagina.
Profiel-pagina
Al één reactie — praat mee.