De Garden of Peace bevindt zich op het Green Island, midden in Floriade. Wanneer je de tuin nadert vallen meteen de grote roze bloemen op, een kunstwerk dat symbool staat voor hoe mensen misschien een ander uiterlijk kunnen hebben, maar toch samen een toekomst kunnen bouwen. De symfonie aan bloemen en planten in de tuin is een weerspiegeling van de diversiteit van mensen op de wereld. Een wandeling door de tuin laat je inzien dat de diversiteit een enorme bron van inspiratie kan vormen, elke kleurrijke bloem complimenteert de omringende bloemen en planten.

De Garden of Peace maakt deel uit van de Floriade 2022. Jammer genoeg kreeg de Floriade in het begin slechte recensies, waardoor ik wat sceptisch was voorafgaand aan mijn bezoek. Dat was niet nodig, integendeel: ik was onder de indruk van het park. De diverse paviljoens zijn met veel zorg en aandacht gebouwd en omringd door prachtige bloemen, bomen en planten. Natuur en cultuur komen samen in de livemuziek en diverse authentieke eettentjes vanuit verschillende culturen. Hier en daar werd er nog aan het park gewerkt en toen ik erdoorheen liep trof ik zo nu en dan groepen hoveniers die bloemperken aanlegden. Bijna alle kavels zijn inmiddels tot in de puntjes verzorgd.

Het thema van Floriade 2022 is ‘Growing Green Cities’, en staat in het teken van duurzaamheid. Toch vroeg ik mij af of een tijdelijke tentoonstelling op deze enorme schaal wel duurzaam kan zijn. Floriade dient uiteindelijk recreatieve doeleinden en daarmee is het park ingericht op het behagen van toeristen. Dat is begrijpelijk, maar niet erg duurzaam. De duizenden toeristen die in grote touringcars, auto’s en misschien wel vliegtuigen afreizen naar Almere om de enorme vlakte aan bewerkte en bebouwde grond te bewonderen dragen niet bij aan een ‘groenere’ aarde. Al mag natuurlijk niet vergeten worden dat het park het doel heeft een breed publiek te inspireren groener te leven, bouwen en tuinieren.

De Garden of Peace bestaat uit verschillende onderdelen. De Natuurapotheek, een gedeelte van de tuin gewijd aan geneeskundige bloemen en planten, laat bij uitstek zien hoe ook een samenwerking van mens en natuur tot oplossingen leidt. In de kern van de tuin, de Golden Wall, vind je wijsheden uit de geschiedenis, in de vorm van geciteerde uitspraken van allerlei historische én moderne figuren.

Hierdoorheen lopen is rustgevend en verrijkend. Door de muur waan je je in een vredige omgeving met een kabbelend fonteintje. Op de muur staan inspirerende spreuken over menselijkheid, vrede, eenheid en diversiteit. Al lezend ontdek je hoe deze wijsheden te koppelen zijn aan de ideale opvoeding en opleiding van kinderen, zoals dat op de School van Vrede tot uitvoering wordt gebracht.

Floriade-2022_opening-garden_of_peace
De ceremoniële opening van de Garden of Peace Beeld door: Roos Berendsen

De openingsceremonie van de Garden of Peace bestond uit speeches door onder andere Alaedinne Touhami, als voorzitter van stichting Onderwijs van Vrede. Hij sprak over de School van Vrede, een basisschool die na de zomer zal openen in Almere. In de tuin komt de visie aan bod van deze school en het onderwijs dat er gegeven zal worden, aangezien dat nauw verwant is aan het Huis van Vrede en de boodschap van de Garden of Peace.

Touhami vertelt, als een van de initiatiefnemers voor de school, gepassioneerd over dit bijzondere project. ‘De school van Vrede is een plek waar er niet alleen een vak gegeven wordt over zingeving, diverse wijsheden, en wereldvrede. Dit moet verweven zijn in al het lesmateriaal om de boodschap goed over te brengen. Zo leert het kind al van jongs af aan een verbinding te hebben met de ander en de natuur.’

Een bezoek aan Floriade 2022 is aan te raden om het zelf te ervaren. De Garden of Peace is een plek waar je zeker niet aan voorbij kan lopen, al is het je alleen te doen om het bewonderen van de prachtige inheemse bloemen. Maar probeer verder te kijken dan dat: de kunstwerken, spreuken van wijzen en informatiebordjes zullen je inspireren. De passie van de initiatiefnemers voor het bereiken van diversiteit, eenheid en harmonie in de Green Cities van de toekomst is aanstekelijk en schitterend uitgebeeld.

1639404332900

Roos Berendsen

Roos Berendsen is religiewetenschapper. Ze is werkzaam voor onder meer stichting Nieuw Wij.
Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin het gesprek.