Guillaume
Man. 91 jaar oud. Sinds 1960 woonachtig in Nederland. Getrouwd. Is vertelkunstenaar. Vond het erg belangrijk om goed te integreren.

Bron: open.spotify.com

Toen wij naar Nederland kwamen, voelde dit gewoon als verhuizen binnen het koninkrijk. Pas na tien jaar kwam ik tot de ontdekking dat we niet meer terug zouden gaan naar Suriname. We besloten toen in Haren te gaan wonen, het mooiste dorp van het noorden, eerlijk waar. Ik heb jaren in de chemie gewerkt in het research lab van het scheikundig laboratorium Groningen. Ik zat nooit stil en was altijd in beweging, vooral op het gebied van cultuur. Tegenwoordig ben ik vertelkunstenaar. Door mijn verhalen probeer ik mensen, vooral kinderen, te fascineren en iets te leren. De afgelopen jaren heb ik van het vertellen een wetenschap gemaakt, geef ik bij de lerarenopleiding in Suriname gastcolleges en werk ik aan een handboek.

Als ik aan veerkracht denk, denk ik aan mijn leven. Ik ben begonnen als een arme jongen in Suriname. Ik zei een keer tegen mijn moeder: “Ik zal zorgen dat we uit de ellende komen”. Mijn moeder streelde mij en zei: “Jij bent mijn dromer”. Later heb ik haar laten zien dat ik echt een dromer ben, want ik heb een paar van haar kleine dromen waar kunnen maken. Om uit die ellende te komen heb je veerkracht nodig en je moet willen. Veerkracht is het resultaat van het willen, het kunnen en het doen.

Veerkracht zit ook in de liefde, de liefde voor elkaar en voor het leven. Toen ik mij besefte dat ik in Nederland wilde blijven, heb ik mij voorgenomen te integreren. Ik wilde niet langer aan de kant staan maar overal aan mee doen. Van het stamppotgebeuren tot het schaatsgebeuren, noem maar op. Als je in een nieuwe samenleving komt, moet je je aanpassen. Dan kan je overleven. Het maakt niet uit welke huidskleur je hebt, je bent mijn vriend omdat je mijn vriend bent. Via één van mijn vrijwilligersbaantjes heb ik een oudere vrouw geholpen met de boodschappen. De hele tijd sprak ze Gronings met mij. Zij ziet niet eens dat ik uit een andere cultuur kom. Zij praat met mij alsof ik een Groninger ben en dat ben ik ook. Ook al praat ik helemaal geen Gronings.

De podcastserie ‘Mijn leven daar en hier’ is een samenwerking tussen ouderen met een migratieachtergrond, Leyden Academy on Vitality and Ageing, UP! Nederland en Romanee Rodriguez, en is mogelijk gemaakt door het Jo Visser fonds en het Hofje Codde en Van Beresteyn. Wil je de postcasts luisteren, ga naar Mijn leven daar en hier | Podcast on Spotify. Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op 24 oktober 2023 en opnieuw geplaatst in het kader van de Nieuw Wij Winterherhalingen.

Logo_Personen

Redactie Nieuw Wij

Heeft u ook een nieuwstip? Of wilt u zelf publiceren? Laat het ons weten via de contactpagina.
Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin het gesprek.