Begrijp me niet verkeerd, het kan heel leuk zijn om tijdens de ramadan een evenement te organiseren om het onbeminde uit de schaduw te halen. Wees vooral vrij om vanuit vrede mensen te verbinden en laten we wel wezen; samen eten verbroedert.

Doorgaans verbreken Marokkaanse moslims hun vasten met soep, ook wel bekend als harira, letterlijk vertaald betekent het soep. Meestal op basis van vlees en groenten; prei, selder, tomaat, ui, knoflook, kikkererwten en allerlei kruiden. Volgens islamitische wijze verbreek je het vasten met drie slokken melk en drie dadels, in navolging van de profeet (vzmh). Bij de Marokkaanse soep wordt ook shebakia geserveerd. Voor vele Marokkanen is de ramadan niet compleet zonder deze overheerlijke honingkoek. Een deeg rijk aan kruiden en eventueel noten, die na het frituren, in een mengsel van honing en oranjebloesemwater wordt ondergedompeld, gegarneerd met geroosterde sesamzaadjes. Je weet wanneer de ramadan begint als deze honingkoeken in de Marokkaanse toko’s verkrijgbaar zijn. Op het moment van schrijven liggen de ingrediënten klaar om een geheel te worden.

Terug naar het vasten. Het is dus bedoeld als een training van de denkgeest die, onder leiding van het ego of de duivel, slechts leidt naar innerlijke onrust en uiterlijke conflicten. We staan onder leiding van het wispelturige ego en kunnen elk moment opnieuw kiezen om ons te laten leiden door het werkelijke Zelf, God, Allah, de Universele Intelligentie. Allemaal woorden die naar het Al-Ene wijzen. Als je kijkt naar de toestand van de wereld, dan hoef je niet lang na te denken bij de vraag: Wie staat er aan het roer?

Je hoeft de geschiedenisboeken maar in te duiken om te zien dat de mens altijd heeft veroverd, vermoord, verkracht, veracht enz. Ik verwonder me over de talrijke Netflix-series over middeleeuwse slachtpartijen. Heeft de mensheid dan in al die jaren niets geleerd, ondanks de komst van profeten met hun universele boodschap van verbinding en liefde?

Ik heb volkeren en stammen gemaakt om van elkaar te leren, staat in de edele Koran geschreven. Letterlijk: “O mensen, Wij hebben jullie uit een man en een vrouw geschapen en Wij hebben jullie tot volkeren en stammen gemaakt, opdat jullie elkaar zouden kennen” (Soerat 49, al-hoedjoeraat, vers 13). En ik voeg eraan toe: en niet om elkaar af te slachten, uit te sluiten en te veroordelen.

De maand ramadan helpt ons naar binnen te kijken opdat we een nieuwe keuze maken. De Universele Intelligentie leidt ons van dwaling naar waarheid. Het is een heilige maand omdat het ons voorbij de chaos-wetten van het ego leidt naar de allesomvattende wetten van God. Dit zijn de wetten van de universele Liefde. Noem het The is-ness, Allah, God, het Christusbewustzijn, het Zelf. Woorden zijn symbolen.

Gebruik het woord dat jouw hart doet openzetten zodat deze goddelijke liefde door je heen kan stromen. Jij wordt een uitbreiding van liefde. En je ervaart steeds meer wonderen in het leven, op allerlei levensvlakken. Het ego overleeft overgave niet. Geef je dus over en zet het ego buitenspel. En laat het allermooiste, het allerhoogste, het allerbeste in je leven stromen. En weet dat je gedragen wordt door de liefde van God.

Lees ook

samira 1

Samira Ahale gaat als ‘spirituele allochtoon’ haar eigen weg

"Haat, boosheid en angst zijn slechts een roep om liefde”

1646861032364

Samira Ahale

Samira Ahale is (stilte)gids naar krachtig leiderschap. Samira is van Marokkaanse afkomst, haar Vlaamse tongval verraad haar Antwerpse …
Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin het gesprek.