Het Huis van de Tijd is een plek waar het dagelijks leven met dementie centraal staat. Waar iedereen die met dementie te maken heeft elkaar kan ontmoeten en van elkaar kan leren. Het Huis van de Tijd maakt deel uit van de groeiende beweging: de Sociale Benadering Dementie. De focus ligt bij deze benadering niet op de aandoening zelf, maar op de leefwereld van de mens met dementie en diens omgeving. Hoeveel ruimte geeft de omgeving mensen met dementie om meer dan ‘de ziekte’ te kunnen zijn? Want, misschien zijn mensen met dementie niet het probleem maar juist de omgeving. Een omgeving die mensen die een beetje anders zijn confronterend vindt.
De Sociale Benadering wordt al in diverse regio’s in Nederland in de praktijk gebracht. In Sociale Benaderingsteams werken mensen met dementie, professionals, vrijwilligers, vrienden en familie samen aan een zo goed mogelijk leven. Hierdoor neemt het zelfvertrouwen toe, kun je prettiger en daardoor ook langer thuis blijven wonen en komt het verpleeghuis pas veel later in zicht. Of misschien zelfs helemaal niet, waardoor de zorgkosten en de zorgdruk dalen. Zo dicht de Sociale Benadering niet alleen de kloof tussen vraag en aanbod, maar draagt ook bij aan de oplossing van belangrijke maatschappelijke vraagstukken.
De Sociale Benadering is ontwikkeld door Anne-Mei The, de grondlegger en directeur van Tao of Care. Het Huis van de Tijd is een samenwerking tussen Tao of Care, Cordaan en Odensehuis. De Nieuw Wij-videoproductie over het ‘Huis van de Tijd’ is tot stand gekomen in samenwerking met Stichting Even Anders, Spiritualiteit in Zorg en de Beweging van Barmhartigheid.
Als u of jij wilt reageren met een eigen ervaring van een ‘best practice’ – welkom! Stuur de reactie onder vermelding van Menslievende Zorg aan: [email protected]. Wie weet zien we het terug op Nieuwwij.nl.
Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op 15 september 2021 en opnieuw geplaatst in het kader van de Nieuw Wij Winterherhalingen.
Menslievende Zorg !
Dat begint al welk zorgsysteem er ingevoerd wordt.
Het huidig zorgsysteem is gebaseerd op primair financiële uitgangspunten .
o.a. Voor vele een te hoge premie / invoering van het eigenrisico alsmede ook nog een eigenbijdrage !! enz.
Het is inmiddels een kapitaalbedrijf geworden waar het financieel/economisch incl. het concurrentie systeem als uitgangspunt wordt gehanteerd !! De zieke mens wordt als product gezien én als zodanig behandeld !!
Deze kapitalistische benadering staat fundamenteel
lijnrecht tegenover het begrip een Menslievende zorg !!!
Onbegrijpelijk dat daar ook o.a. christelijke partijen aan hebben mee gewerkt ??