“De generatie Molukkers van nu maakt gelukkig gebruik van de keuzes die ze hebben qua opleiding en persoonlijke ontwikkeling. Ook bachelor- en masteropleidingen zijn tegenwoordig gebruikelijk. Ik ben content dat de vierde generatie deze inhaalslag heeft gemaakt. Het is zeer positief, zeventig jaar na aankomst in Nederland, dat Molukkers durven te laten zien wie ze zijn en dat onze identiteit eindelijk erkend wordt.

Onze opa en oma leefden naar hun kerkelijke overtuiging. Hun sterke geloof bepaalde dat warmte, harmonie en liefde geven belangrijke waarden vormden. Eén boodschap die ik als kleinkind meekreeg: het geloof loopt als een rode draad door je leven. Dit heb ik zelf op de familie en volgende generaties willen overbrengen. Ik beschouw de Molukse identiteit graag als begrippenkader: ‘Push yourself forward because no one else is going to do it for you.’

utus-papilaja

Manggorobe Fit Forward heeft een Molukse eigenaar. Internationale certificering, nutrition counseling, medical coaching, psychosocial- & electric myo stimulation therapy staan hierin centraal op één locatie. Manggorobe komt van het Molukse woord manggurebe, wat wedijveren en de innerlijke drive of passie om te presteren betekent. Maar in de praktijk gaat het over elkaar helpen, respecteren en de verbinding zoeken. Tegelijk is het een oerkreet voor klaar voor de start…go!

Als kind wist ik niet wat ik wilde worden, omdat internet of een ander intermediair platform niet bestond. Het waren andere tijden. Ik ging naar de plaatselijke havo, tussen de middag eten bij opa en oma en na schooltijd buiten spelen op het plein in de Molukse wijk in Leerdam. Op zondag ging je naar de kerk en daarna met de gehele familie weer aanschuiven bij opa en oma. Zo was het gewone leven in de Molukse wijk.

Als kind wist ik dat ik een surrogaatrol in de familie had. Als oudste kleinkind vormde ik de verbinding tussen de tweede generatie en de daaropvolgende generaties. Naast studeren was sport een belangrijk onderdeel in ons dagelijks leven. Toen ik zes jaar was ging ik op karate en van mijn achtste tot twaalfde jaar deed ik aan kungfu. Op mijn 13e leerde ik basketbal liefhebben en heb ik vervolgens in elke leeftijdscategorie voor het Nederlands Nationale Team gespeeld.

Na mijn post-bacheloropleiding ben ik als professioneel basketballer via Wolfenbüttel (Duitsland) in Catalonië (Spanje) beland. Het was daar niet makkelijk omdat ik de taal niet machtig was. Door mijn sportcarrière kreeg ik meer en meer respect voor onze eerste generatie. Bij tegenslagen kon ik snel een terugvlucht naar Nederland regelen. Ik vroeg me af hoe mijn grootouders dit hebben ervaren toen zij in Nederland aankwamen. Konden zij net als ik een terugvlucht naar de Molukken regelen om hun tegenslagen te verwerken?”

Naam: Utus Papilaja, 3e generatie. Geboortedatum: 27-02-1973. Namen eerste generatie: Albertus Papilaja, Hendrika Papilaja-Likumahwa. Kampong van afkomst: Itawaka. Woonplaats: Leerdam.

U kunt gratis verder lezen

Klik deze melding weg via het kruisje. Maar goede artikelen schrijven kost geld. Steun daarom onze schrijvers en word al vanaf € 5 per maand Vriend/in van Nieuw Wij.

Ik lees eerst het artikel verder.
Ed-LeatemiabyCarolienSikkenk-kopie-1170×680

Ed Leatemia

Fotograaf

Ed Leatemia is fotograaf en woont in Rotterdam. Van hem verscheen onlangs het boek ROLE MODELS, 70 Molukse succesverhalen. Daarin deelt hij …
Profiel-pagina
Al één reactie — praat mee.