‘’Vroeger was ik een enorme fan van het tv-programma Crime Scene Investigation en wilde misschien wel scheikunde gaan studeren om te helpen misdaden op te lossen. Na de middelbare school oriënteerde ik me natuurlijk op een vervolgopleiding en ging ik via een vriendin naar een open dag van de opleiding Geneeskunde. Ik schreef me in en ben meteen ingeloot. Vers na mijn opleiding kwam ik als dr. Pattij in het ziekenhuis op de afdeling Chirurgie te werken. Dat waren lange en zware dagen waar je gemiddeld 60 uur per week werkte en lange diensten draaide met veel verantwoordelijkheid. Ik werd er niet gelukkiger van en heb toen besloten de opleiding tot militair arts te volgen.

Mijn beroep als arts heb ik zo kunnen verbreden. Ik heb in het buitenland getraind, leren vliegen, parachute gesprongen, overlevingstrainingen gedaan, leren schieten en ik ben op uitzending naar Irak geweest. Zonder de overstap naar de Luchtmacht had ik dit soort kansen nooit gehad. Sinds 2019 specialiseer ik me tot huisarts, dan kan ik dicht bij de patiënt staan. Ik ben gelukkig in mijn artsenloopbaan en hoop mijn huidige opleiding als huisarts af te ronden. Ondertussen werk ik nog steeds als kapitein-arts bij de Luchtmacht. Mijn grootste uitdaging en avontuur staat nu pas voor de deur. In januari 2021 ben ik moeder geworden.

thyrza+pattij
Thyrza Pattij Beeld door: Ed Leatemia

Een vierde generatie opvoeden is pas echt mijn ultieme droom die werkelijkheid is geworden, maar ook deze fase in mijn leven vind ik heel spannend. Een specifiek rolmodel heb ik nooit gehad, maar wel altijd bewondering voor sterke vrouwen. Vooral in mijn directe omgeving, zoals mijn moeder en mijn oma’s. Nu ik zelf moeder ben, bewonder ik hun
kracht alleen maar meer. Het gezin en een hechte familieband zijn altijd belangrijk voor me geweest, wat mij betreft sta ik als individu minder centraal. Zodra ik aan mijn opa en oma denk dan realiseer ik me wat zij op mijn leeftijd allemaal al hadden meegemaakt, hebben moeten achterlaten en, eenmaal in Nederland, zich moesten laten welgevallen.

In een volslagen vreemd land hebben ze zich staande weten te houden en een goed leven gecreëerd voor hun kinderen en kleinkinderen. Ik eer hun offers door zelf alle kansen te benutten die leven in Nederland biedt; een goede opleiding die heeft geleid tot zinvol en inspirerend werk waardoor ik in mijn levensonderhoud kan voorzien. Persoonlijk maak ik me dus geen zorgen, maar ik realiseer me maar al te goed dat ik in gezondheid en met veel liefde kan leven door de keuzes en offers die opa en oma hebben gemaakt.”

Naam: Thyrza Pattij, derde generatie. Woonplaats: Culemborg. Geboortedatum: 01-08-1987. Namen eerste generatie: Eduard Pattij, Maria Sulimah-Pattij.
Kampong van afkomst: Ullath

Dit verhaal is afkomstig uit ‘ROLE MODELS, 70 Molukse succesverhalen’, maart 2021. Het boek is te bestellen via www.kyosei.nl. € 39,50. Hardcover, 324 pagina’s. ISBN 978-90-829483-6-3.

Ed-LeatemiabyCarolienSikkenk-kopie-1170×680

Ed Leatemia

Fotograaf

Ed Leatemia is fotograaf en woont in Rotterdam. Van hem verscheen onlangs het boek ROLE MODELS, 70 Molukse succesverhalen. Daarin deelt hij …
Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin het gesprek.