“Voor de grap zei mijn moeder toen ik een meisje was: ‘Lieve Gayle, je zit al op zwemmen, jazzballet en line dancing, ik heb helemaal geen geld meer om je ook nog te laten badmintonnen.’ Een oom had namelijk tegen mijn moeder gezegd dat ze me bij een club moest laten spelen, omdat hij al snel in de gaten had dat ik een aardig shuttletje kon slaan.”

Op mijn 7e verjaardag kwam mijn oom vrolijk binnen met een cadeau waar het allemaal mee begon: mijn eerste racket, een speciale tas daarvoor en mijn eerste koker shuttles. Toen werd ik alsnog lid van BC Ellaar in Arnhem, dezelfde jeugdclub als van mijn nicht. Hier heb ik met veel plezier getraind en competitie gespeeld. Nadat ik werd gescout trainde ik bij het Topsport Talenten Centrum en bereikte ik uiteindelijk de nationale selectie.

Als enig kind van een hardwerkende moeder was ik dikwijls bij familie over de vloer, zoals dit vaak gaat bij Molukkers. Een nicht speelde in haar tienerjaren badminton op hoog niveau. Bij haar thuis gingen we vaak met haar vader overslaan op de parkeerplaats.

gayle-mahulette

Tegenwoordig ben ik fulltime met badminton bezig en heb ik mooie prijzen gewonnen. Mijn mooiste herinneringen zijn dat ik 3-voudig Nederlands Kampioen dames single ben geworden en de bronzen medaille tijdens het EK teams won. Inmiddels ben ik ook afgestudeerd in Sport, Gezondheid & Management. Het was wel een grote uitdaging om mijn passie en opleiding te combineren. Gelukkig bood de Hogeschool Arnhem-Nijmegen de faciliteiten.

Tijdens mijn crowdfunding campagne in 2018 voor het WK in China heb ik zoveel steun gekregen van de Molukse gemeenschap. Ale rasa, beta rasa heb ik echt mogen ervaren. Om te horen dat onze mensen trots op mij zijn en mij verder willen helpen in het bereiken van mijn dromen betekent heel veel. Het geeft mij kracht, motivatie en realisatie dat ik niet alleen voor mezelf op de badmintonbaan sta. Ik stap met trots de baan op om ons volk te representeren.

Door mijn passie te volgen heb ik al in meer dan 30 landen mogen spelen en mijn avonturen kunnen vastleggen via video’s op mijn YouTube kanaal. Zo hoop ik met mijn verhaal een bron van inspiratie te kunnen zijn voor jongere Molukse generaties.

Mijn grote doel is mijn volle potentie binnen badminton te bereiken en op het hoogste internationale niveau te concurreren. Daarvoor train en woon ik nu in Denemarken. Ook hier in Holbaek heb ik wilskracht, discipline en vastberadenheid nodig. Ik denk vaak aan de kracht van de generaties voor ons, in het bijzonder aan mijn moeder en oma. Allebei ongelooflijk sterke vrouwen, grote bewondering gaat uit naar hun kracht en liefde. Ook Gods liefde en trouw laat mij telkens zien dat alles mogelijk is, als je maar gelooft en blijft volharden.”

Naam: Gayle Mahulette, derde generatie. Geboortedatum: 17-04-1993. Namen eerste generatie: Jakobus (Bu) Mahulette, Lea (Kaka) Leasa. Kampong van afkomst: Latuhalat. Woonplaats: Arnhem.

Ed-LeatemiabyCarolienSikkenk-kopie-1170×680

Ed Leatemia

Fotograaf

Ed Leatemia is fotograaf en woont in Rotterdam. Van hem verscheen onlangs het boek ROLE MODELS, 70 Molukse succesverhalen. Daarin deelt hij …
Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin het gesprek.