“Mijn ouders komen van Ambon, maar mijn overgrootvader was van Duitse komaf. Nadat ik in 1978 werd geboren in Woerden, ging mijn vader door omstandigheden al snel terug en bleven mijn moeder en ik als peuter in Breukelen wonen. Later verhuisden we naar Krimpen aan den IJssel, maar woonden daar buiten de Molukse wijk.

In 2006 ging ik voor het eerst naar de Molukken. Op 37-jarige leeftijd heb ik mijn vader daar pas voor het eerst ontmoet samen met mijn gezin. Ik ben er inmiddels vijf keer geweest, de laatste keer met mijn gezin.

Mijn vader overleed in augustus 2020, maar door de maatregelen rondom corona kon ik niet bij zijn begrafenis zijn. Ik ben blij en dankbaar dat ik door het succes van mijn bedrijf EzvloerenExpress de familie financieel heb kunnen bijstaan, tot en met het verzorgen van een grafsteen.

Ik heb een turbulent verleden en raakte een aantal jaar verdwaald in het criminele circuit van Amsterdam en later ook in Rotterdam, waar ik in 2014 ben neergeschoten. Tot het moment aanbrak dat we werden opgepakt. We zaten al een maand in detentie in Sittard. In de week dat ik voorgeleid zou worden voor de 90 dagen, leek het niet meer haalbaar om bij de geboorte van mijn tweede zoontje te zijn, omdat mijn vrouw die week was uitgerekend.

EzraTentua-tekst
Ezra Tentua Beeld door: Ed Leatemia

De dag voordat ik zou worden voorgeleid mocht ik even bellen met mijn zoontje. We deden hardop het Onze Vader, wat me tot in mijn diepste vezels raakte. Na dit gebed ging diezelfde dag mijn celdeur open en werd ik vrijgelaten. Precies een dag na mijn vrijlating is mijn tweede zoontje geboren. Op dat moment besloot ik om voor mijn gezin en mijn werk te kiezen, wat de beste beslissing geweest is in mijn leven.

Ik woon al twaalf jaar samen met mijn vrouw Chavèli en wij hebben twee zoontjes. Uit een vorige relatie heb ik nog twee oudere dochters. Mijn doel is gelukkig te blijven met mijn gezin en in mijn werk. Het mooiste moment in mijn loopbaan is de start van mijn eigen onderneming. Met 22 jaar ervaring kan ik wel zeggen dat kwaliteit en perfectie bij mij voorop staan. Niet voor niets ben ik als vijfde geëindigd op het Nederlands Kampioenschap Vloerenleggen.

Mijn Molukse mentaliteit zal ik nooit verloochenen en draag ik ook in mijn werk met me mee. Apa datang dari muka djangan undure; wat er ook op je afkomt, ga niet opzij. Ik ga dus geen enkele opdracht uit de weg, hoe moeilijk een klus soms ook kan zijn. Ik beschouw het als succes als ik groei in mijn onderneming en mijn klanten tevreden zijn.

Voorbeeld

Mijn vader is en blijft mijn grote voorbeeld. Hij had een eigen grote vissersboot waarmee hij van Ambon naar Ceram voer en vaak te maken kreeg met golven van tien meter hoog. Hij ging gewoon omdat hij voor zijn kinderen en kleinkinderen wilde zorgen.”

Naam: Ezra Tentua, 3e generatie. Geboortedatum: 27-01-1978. Namen 1e generatie: Pieter Pelupessy, Jacoba Samu Samu, Matheus Tentua, Dien Tentua. Kampong van afkomst: Ouw, Galala. Woonplaats: Rotterdam

Ed-LeatemiabyCarolienSikkenk-kopie-1170×680

Ed Leatemia

Fotograaf

Ed Leatemia is fotograaf en woont in Rotterdam. Van hem verscheen onlangs het boek ROLE MODELS, 70 Molukse succesverhalen. Daarin deelt hij …
Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin het gesprek.