Moslimdiscriminatie kwam vanaf 2010 steeds meer op de politieke agenda, mede dankzij groepen als Meld Islamofobie, het Collectief tegen Islamofobie en Discriminatie, wetenschappelijk onderzoek van met name Ineke van der Valk en tientallen publicaties op onder andere Republiek Allochtonië en het blog van antropoloog Martijn de Koning. Het kabinet Rutte II maakte in 2015 een voorzichtig begin met het ontwikkelen van beleid. Zo wordt sindsdien moslimdiscriminatie door Antidiscriminatievoorzieningen (en tot 2019 politie) apart geregistreerd. Ook besteedde het vorige kabinet aandacht aan de beveiliging van moskeeën. Dat leidde onder andere tot een Handreiking Veilige Moskee, en er werd onderzoek gedaan naar de triggerfactoren van moslimdiscriminatie.

Beleid huidig kabinet

In het regeerakkoord van het huidige kabinet werd voor het eerst de discriminatie en uitsluiting van moslims expliciet genoemd: “ Voor (..) moslimhaat (..) is geen plaats in onze samenleving.”

Wat is de historische achtergrond sinds de jaren negentig? Wat waren specifiek de ontwikkelingen in 2020 en wat zijn de vooruitzichten voor 2021? Lees het informatieve artikel van Ewoud Butter op Republiek Allochtonië.

Logo_Personen

Redactie Nieuw Wij

Heeft u ook een nieuwstip? Of wilt u zelf publiceren? Laat het ons weten via de contactpagina.
Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin het gesprek.