“Als kind ontdekte ik dat dansen ontzettend leuk is en dat deed ik dan ook vaak. Mijn moeder Audrey heeft mij hierin altijd gestimuleerd, al vanaf mijn vierde jaar. Bij elke gelegenheid die zich voordeed liet ik de familie mijn danskunsten zien. Mijn ouders hebben me altijd gesteund in mijn ambitie om danseres te worden. Dit realiseerde ik me pas echt toen het dansen steeds serieuzer werd.

Solo en met een crew heb ik aan veel wedstrijden deelgenomen en dikwijls ook gewonnen. Zo ben ik Nederlands kampioen hiphopdansen geweest en winnaar van de Dutch Open. Maar ook twee keer winnaar van Jam de la Fem. In binnen- en buitenland eindigde ik met onze crew Oxygen meermalen als eerste op World of Dance. Verder bereikte ik de top 3 van Time to Dance van RTL4 en wonnen we Break a Leg en Hiphop Kingz.

Hoofdpodium

In 2018 stond ik in Amsterdam op het hoofdpodium van de Molukse Dag op het Kwaku Festival. Het jaar daarna won ik als jongste deelnemer tussen de meer gevestigde hiphopnamen de Dutch Dance League in Rotterdam. Het gaf een enorme boost om samen met Team Goat de eerste professionele Nederlandse hiphop battle te winnen. Daarna ik heb meegedaan in de video van Richie Haley die in februari 2020 uitkwam.

Op dit moment besteed ik behalve aan school eigenlijk alleen maar tijd aan dansen omdat dit me zo’n heerlijk vrij gevoel geeft. Mijn grote voorbeeld is Michael Jackson, maar ook mijn dansmentoren Jennifer Romen en Ruben Chi Verhoeven zijn inspiratiebronnen. Van hen leer ik ontzettend veel.

Beleving

JaïraLuhulima_tekst
Beeld door: Ed Leatemia

Moluks zijn betekent voor mij het samenzijn met de grote familie. Lekker eten, de beleving in de wijk in Heer en gezellige feesten. Dan is nasi kuning (gele rijst) mijn favoriet. Wat ook heel Moluks is, is dat je oudere mensen oom of tante noemt, terwijl ze helemaal geen familie zijn. Dat is best grappig.

Ik hoop ooit naar de Molukken te gaan. Eigenlijk zouden we die reis in 2020 maken om te gaan dansen op het Ambon Fest, dat werd georganiseerd omdat de hoofdstad Ambon 445 jaar bestaat. Door de corona-epidemie ging ons optreden op Ambon niet door.

Ik wil graag verder groeien als professionele danseres. Om mijn dancing skills te verbreden volg ik lessen aan de Urban School of Dance Arts in Maastricht, waar ook Oxygen vandaan komt. Ik word blij als het me lukt om te doen wat ik wil doen, maar ik weet ook dat ik moet doorzetten om succesvol te blijven.”

Naam: Jaïra Joy Luhulima, 4e generatie. Geboortedatum: 23-12-2006. Namen 1e generatie: Hanoch Luhulima, Omi Luhulima-Tahamata. Kampong van afkomst: Ihamahu. Woonplaats: Maastricht

Ed-LeatemiabyCarolienSikkenk-kopie-1170×680

Ed Leatemia

Fotograaf

Ed Leatemia is fotograaf en woont in Rotterdam. Van hem verscheen onlangs het boek ROLE MODELS, 70 Molukse succesverhalen. Daarin deelt hij …
Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin het gesprek.