“In mijn jongere jaren was ik een talentvolle voetballer, maar raakte zwaar geblesseerd. Tijdens mijn revalidatie ben ik een team gaan coachen en trainen, waardoor ik leerde omgaan met verschillende persoonlijkheden, hiervan een team te smeden en leiding te geven. Dit beviel goed en bevorderde dat ik ook mijn minder sterke kanten ontdekte en deze positief leerde ontwikkelen. Sinds 1988 werk ik bij Danser Group, waar ik sinds de eeuwwisseling CEO en mede-eigenaar ben. Met een team van 130 medewerkers hebben we als kernactiviteit het vervoeren van containers tussen de zeehavens van Rotterdam en Antwerpen naar bestemmingen in de Benelux, Frankrijk, Duitsland en Zwitserland. Dit gebeurt zowel via de binnenvaart als per spoor, inclusief voor- en natransport. Vestigingen van Danser zijn er in Rotterdam, Antwerpen, Lille Straatsburg en Bazel. De binnenvaart is verantwoordelijk voor zo’n 50 procent van de aan- en afvoer van goederen tussen de Rotterdamse haven en bestemmingen in Europa en Danser Group vervult hierin een belangrijke rol.”

10-69-Ben-Maelissa
Ben Maelissa Beeld door: Ed Leatemia

“Mijn vader was KNIL-soldaat 1e klasse en behoorde tot de Molukkers die in 1951 als eersten met de ms. Kota Inten aankwamen in Rotterdam. Hij stierf vrij jong. Van mijn moeder leerde ik met geld omgaan, haar ouders waren ondernemers met een groentezaak. Als kind uit een gemengd huwelijk heb ik dus twee werelden leren kennen, wat me heeft verrijkt. Mijn vrouw Angelique Aijpassa is Moluks-Indisch en we trouwden volgens de Molukse tradities. Dus in klederdracht met de voorgeschreven rituelen eromheen. Ondanks dat wij nooit in een Molukse wijk hebben gewoond, zorgen we ervoor dat we binding behouden met de gemeenschap.”

“Ondernemer worden kwam op mijn pad toen ik er klaar voor bleek, want je moet dan ook bereid zijn de consequenties en verantwoordelijkheid te aanvaarden. Mijn doelstelling is de onderneming beter en sterker te maken. Daarnaast wil ik mijn kennis en ervaring zoveel mogelijk overdragen. In mijn visie vereist ondernemerschap primaire eigenschappen als discipline en doorzettingsvermogen. Tot dusver is het mooiste moment in mijn loopbaan de benoeming tot Honorair Consul voor Zwitserland in Rotterdam. Naast het opkomen voor de belangen van de Zwitserse burgers in deze regio, speelt mijn netwerk in de Rotterdamse haven en de internationale transportwereld een rol van betekenis. De oprichter en naamgever van ons bedrijf, Hein Danser, was voor mij een rolmodel. Hij gaf me het gevoel en inzicht dat alles mogelijk is wanneer je er werkelijk met overtuiging voor gaat.”

Ben Maelissa, tweede generatie. Geboortedatum: 27-11-1959. Woonplaats: Rhoon. Namen eerste generatie: Julianus Maelissa, Johanna Meeuwsen. Kampong van afkomst: Paperu.

Dit verhaal is afkomstig uit ‘ROLE MODELS, 70 Molukse succesverhalen’, maart 2021. Het boek is te bestellen via www.kyosei.nl. € 39,50. Hardcover, 324 pagina’s. ISBN 978-90-829483-6-3. Vier van de Molukse succesverhalen worden op NieuwWij.nl gepubliceerd op 22, 25 en 29 maart en 1 april 2021.

U kunt gratis verder lezen

Klik deze melding weg via het kruisje. Maar goede artikelen schrijven kost geld. Steun daarom onze schrijvers en word al vanaf € 5 per maand Vriend/in van Nieuw Wij.

Ik lees eerst het artikel verder.
Ed-LeatemiabyCarolienSikkenk-kopie-1170×680

Ed Leatemia

Fotograaf

Ed Leatemia is fotograaf en woont in Rotterdam. Van hem verscheen onlangs het boek ROLE MODELS, 70 Molukse succesverhalen. Daarin deelt hij …
Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin het gesprek.