Sebastiaan: “Opa Bobby dronk graag jenever van Bols uit zo’n bruine aarden fles, maar hij deed er altijd Molukse kruiden bij. Zo maakte hij er zijn eigen brouwsel van. Oma gebruikte de lege flessen dan op haar beurt, bijvoorbeeld voor water dat wij dronken. Bols is ‘s werelds oudste gedistilleerd merk en wij woonden pal naast de oudste jeneverstad.

Jaren later inspireerde dit David en mij om samen met de Schiedamse distilleerderij Herman Jansen een eigen gin te gaan maken. Na jaren experimenteren brachten wij in 2014 ons eigen merk op de markt. Bobby’s Dry Gin is nu een gevestigd exportproduct naar meer dan vijftig landen. Zo leven opa en oma hiermee de Molukken voort in Bobby’s Dry Gin.

Recept

Bobbys-Gin-tekst
David Blom en Sebastiaan van Bokkel Beeld door: Ed Leatemia

Op een dag moest ik mijn moeder laten weten dat ik jenever wilde gaan maken en mijn baan had opgezegd. Ze vertelde toen dat haar vader zijn eigen pina ratji maakte door een fles Bols te verrijken met specifieke kruiden uit Naku. Opa overleed toen ik twaalf was, maar ik mocht nooit in de buurt van zijn fles komen. Gelukkig kende mijn moeders zus hun vaders recept nog en kreeg ik aanvullend hulp van familie op Ambon.”

David: “Onze kick-off was symbolisch aan de Lloydkade op de Kop van Zuid, waar de meeste Molukse gezinnen in 1951 voor het eerst voet op Nederlandse bodem zetten. Ik had niet durven dromen dat we binnen een half jaar al naar 13 of 14 landen zouden exporteren. Gin tonic was toen al een hype, maar ons verhaal over pina ratji leverde Bobby’s Dry Gin gouden medailles op tijdens de World Spirit Awards in Oostenrijk, Japan en USA.

Weefpatroon

Vanaf het begin liepen de bestellingen uit België, Duitsland, Italië, Frankrijk, Engeland als een tierelier. Het was wachten op de dag dat mijn Golf cabrio door zijn hoeven zou zakken. Opa Bobby’s verhaal hield ons dicht bij onszelf en de waarheid, wat meewerkte aan ons succes. Bijna alle gin heeft een papieren label, maar onze fles was duidelijk Nederlands met een Moluks weefpatroon (Ikat). Zo stuurden wij onze geest als het ware terug naar Ambon.

Onze gin bevat vijf ingrediënten uit het oosten en drie uit het westen. In alles zegt ons concept iets over wie wij zijn; onze Molukse roots, maar ook de oorsprong van oer-Hollandse jenever uit Schiedam. Waar we ook komen, in Amerika of Japan, wij komen niet als twee half-Molukse jongens, maar als de mannen achter Bobby’s Gin. Zodra wij ons verhaal vertellen is dit niet alleen heel cool, maar tegelijk een verrijking waar we trots op mogen zijn.”

Naam: David Blom, 3e generatie. Geboortedatum: 24-11-1979. Woonplaats: Rotterdam. Naam: Sebastiaan van Bokkel, 3e generatie. Geboortedatum: 30 juni 1984. Woonplaats: Amsterdam.
Namen 1e generatie: Jacobus ‘Bobby’ Alfons, Johanna Alfons-Usmani. Kampong van afkomst: Naku.

Ed-LeatemiabyCarolienSikkenk-kopie-1170×680

Ed Leatemia

Fotograaf

Ed Leatemia is fotograaf en woont in Rotterdam. Van hem verscheen onlangs het boek ROLE MODELS, 70 Molukse succesverhalen. Daarin deelt hij …
Profiel-pagina
Al 2 reacties — praat mee.