“Op de foto sta ik met mijn doctorsbul onder mijn arm, alsof ik er nonchalant mee wegloop. Een tegenstrijdig beeld zoals ik dat ook tijdens mijn opvoeding heb ervaren. Altijd je best doen, maar tegelijk gewoontjes blijven. Dit beeld toont voor mij daarom ook de koloniale onderdanigheid en Molukse bescheidenheid tegenover de Nederlandse discipline en prestatiedrang.
Van de tijd dat ik in Assen woonde herinner ik me dat mijn opa Piet een kunstgebit droeg en we hem altijd vroegen om die gekke bekken reclame van dat Mona-toetje na te doen en hij dan ook echt zijn gebit eruit haalde. Ik denk dat dit ertoe heeft bijgedragen dat ik de studierichting mondhygiëne heb gekozen. Mijn mooiste momenten als gepromoveerd psycholoog zijn dat mijn onderzoek door de Harvard School of Dental Medicine is gebruikt en ik in 2016 door hen uitvoerig ben geciteerd. Ook zijn mijn vragenlijsten toegepast in een promotieonderzoek van een vrouwelijke Indonesische tandarts. In 2020 heb ik als Visiting Professor op Oost-Java colleges gegeven aan de Fakultas Kedokteran Gigi van de Universitas Brawijaya in Malang.
Ook heb ik diverse onderscheidingen mogen ontvangen. In 2018 droeg de Koninklijke Nederlandse Maatschappij tot bevordering der Tandheelkunde me voor bij de wereldtandartsenorganisatie (FDI). Maar als grootste erkenning beschouw ik mijn kunstwerk dat sinds 2016 aan de muur hangt in de bestuurskamer van de Associatie Nederlandse Tandartsen.
Eerlijk gezegd heb ik geen ultieme droom, net zomin als ik serieus aan loopbaanplanning heb gedaan. In 1995 maakte ik mijn eerste grote reis naar de Molukken met mijn moeder, vader en jongste zusje. We zijn toen ook naar Bali geweest en hebben op Sulawesi en Java alle plaatsen bezocht waar mijn moeder heeft gewoond. Op Bandaneira voelde ik niet echt de verbinding, maar een loyaliteitsconflict, want de helft van mijn genen komt er vandaan.
Ik ben vaker teruggeweest en tegenwoordig voel ik me meer verbonden met mijn Molukse afkomst. Ik hoor vaak dat ik veerkrachtig, zorgzaam, onbaatzuchtig en positief ben ingesteld. Ik begreep pas echt waar dit vandaan komt toen ik in het tv-programma Andere Tijden, Rocky Tuhuteru de vertaling van Sajang é hoorde noemen. Massada roept met dit nummer jonge Molukkers op hun best te doen. Om succesvol te kunnen worden heb je empathie en inlevingsvermogen nodig om te begrijpen wat iets voor iemand betekent. Daarnaast bij jezelf blijven en op jezelf vertrouwen. Zelf ervaar ik pas iets als een succes zodra ik met anderen een betekenisvolle bijdrage kan leveren aan het grotere geheel.”
Naam: Dr. Yvonne Buunk-Werkhoven, 3e generatie. Geboortedatum: 27-01-1967. Namen 1e generatie: Piet Jacob Jansen, Cornelia Ruhulessin. Kampong van afkomst: Banda, Haria. Woonplaats: Amsterdam.