Stuur dan voor 20 juni a.s. een mail naar de redactie van Nieuw Wij via info@nieuwwij.nl met als onderwerp ‘Tien op een ezel’, aangevuld met uw naam en uw postadres. Onder de inzendingen zullen maar liefst 5 exemplaren worden verloot. Alleen de winnaars krijgen uiterlijk 20 juni a.s. per mail bericht.

ezel

Over het boek

In het Berbers spreekwoordenboek Tien op een ezel doet Mohammed Benzakour een poging de Berbers te ontsluieren aan de hand van hun spreuken en spreekwoorden. Wie zijn de Berbers? Wat spookt er door hun wonderlijke geest? ‘Tien op een ezel’ is veel meer dan alleen een taalkundig boek. De vele mooie, dwaze en beeldende spreekwoorden voeren Mohammed Benzakour terug naar zijn jeugd in Marokko, met de verhalen en sagen waarin die ingenieuze spreekwoorden te vinden zijn. ‘Tien op een ezel’ van Mohammed Benzakour is een wonderschone ode aan een oeroud volk, de Berbers, en hun schitterende taal.

Interview met Benzakour
Eerder dit jaar werd Mohammed Benzakour voor Nieuw Wij geinterviewd door Inge Bosscha.

Onderweg naar Mohammed Benzakour (1974), een in Marokko geboren Nederlandse schrijver, socioloog, essayist en imker, krijg ik steeds meer zin in de door hem beloofde ‘lekkerste koffie van Nederland’. Ik word vriendelijk onthaald in zijn ruime appartement in Zwijndrecht, waar een verzorgd interieur en een grote bank vol kussens mij omhullen in een sfeer die mij vaag doet denken aan een bedoeïenentent. Maar dan met planten en zonlicht in plaats van kleden.

Nadat Mohammed bewezen heeft niets teveel gezegd te hebben over de koffie, het recept blijft geheim, pakt hij een rechte stoel en gaat al pratend tegenover me zitten aan de andere kant van de salontafel. Nog voor ik hem ook maar één vraag heb gesteld, weet ik al dat hij van reizen houdt en dat hij momenteel het boek Herinneringen aan het lezen is van Anna Dostojevskaja, waarin zij vertelt over haar overleden man, de legendarische schrijver Dostojevski. Ik mag mij verheugen op een mooi interview met een man die naast een begaafd schrijver ook een begaafd verteller is.

Lees hier verder.

Logo-Personen

Redactie Nieuw Wij

Heeft u ook een nieuwstip? Of wilt u zelf publiceren? Laat het ons weten. Contactpagina.
Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin het gesprek.