Op 25 november 1975 werd Suriname officieel een onafhankelijke republiek. Johan Ferrier werd beëdigd als de eerste president, terwijl koningin Juliana in Den Haag het soevereiniteitsverdrag ondertekende. De aanloop naar de onafhankelijkheid verliep echter niet zonder uitdagingen. Binnen Suriname bestonden uiteenlopende opvattingen over de timing en de gevolgen van de onafhankelijkheid.
Politici als Henck Arron en Jagernath Lachmon voerden intensieve discussies over de toekomst van het land. Uiteindelijk werd gekozen voor zelfstandigheid — een besluit dat diepe sporen naliet in zowel Suriname als Nederland.
Ter gelegenheid van dit gouden jubileum lanceert het Atlas Cultureel Centrum een multidisciplinair project waarin geschiedenis, cultuur en toekomstvisies samenkomen. Onder leiding van projectcoördinator Sahin Yildirim – bekend van eerdere succesvolle initiatieven rondom migratiegeschiedenis – wordt een rijk en inspirerend programma samengesteld, bestaande uit onder andere:
Een boek

50 jaar onafhankelijkheid van Suriname bundelt de verhalen van vijftig bijzondere mensen: 25 Surinaamse Nederlanders (uit de eerste, tweede en derde generatie) en 25 autochtone Nederlanders, waaronder buren, werkgevers, maatschappelijk werkers, ambtenaren, docenten, politici, diplomaten en vrijwilligers. Allen dragen zij bij aan interculturele verbinding en werken zij mee aan vrede en de ‘Surinaamse droom’.
Het boek wordt geschreven door Sahin Yildirim, Shawintala Banwarie en Louise Dijkmans en zal op 19 november in Den Haag feestelijk worden overhandigd aan burgemeester Jan van Zanen en, onder voorbehoud, de Surinaamse ambassadeur. U kunt het boek nu alvast (voor)bestellen via deze webpagina.
Een reizende fototentoonstelling
De fototentoonstelling brengt de geschiedenis van de Surinaamse onafhankelijkheid tot leven aan de hand van thema’s die gekoppeld zijn aan persoonlijke verhalen en foto’s.

Daarnaast wordt een landelijke inzamelingscampagne gestart om persoonlijke bezittingen en documenten van de eerste generatie Surinamers en hun werkgevers te verzamelen. Denk hierbij aan dagboeken, werkschoenen, werkcontracten, koffers, paspoorten, werkkleding en meer. Deze voorwerpen worden later in bruikleen tentoongesteld als onderdeel van de reizende expositie.
De feestelijke opening van de tentoonstelling vindt plaats op 19 november om 19.00 uur in Den Haag en wordt verricht door burgemeester Jan van Zanen en, onder voorbehoud, de Surinaamse ambassadeur.
Educatieve programma’s en workshops
Speciaal voor het jubileum is een educatief programma ontwikkeld voor leerlingen en studenten van het primair onderwijs, voortgezet onderwijs, mbo, hbo en wo. Scholen kunnen gedurende deze periode deelnemen aan rondleidingen en workshops die inzicht geven in de gedeelde geschiedenis en toekomst van Suriname en Nederland. De fototentoonstelling 50 jaar onafhankelijkheid van Suriname is van 18 tot en met 28 november 2024 te bezoeken in het Atrium van de gemeente Den Haag.
Reflectie op vijftig jaar verbondenheid
Initiatiefnemer en projectcoördinator Sahin Yildirim onderstreept het belang van deze herdenking: “De onafhankelijkheid was een mijlpaal, maar bracht ook onzekerheden met zich mee. Hoe kijkt de diaspora nu terug op dit moment? Hoe werd de onafhankelijkheid destijds in Nederland beleefd? En hoe blijven Nederland en Suriname cultureel en maatschappelijk met elkaar verbonden? Met dit initiatief richten we ons op het verleden, het heden en onze gedeelde toekomst in Nederland.”
Het project wordt volledig gecoördineerd door de werkgroep 50 jaar onafhankelijkheid van Suriname, ondersteund door een Raad van Advies met prominente leden als Astrid Echteld MPC, Jane Kuldipsingh, Hans Zuiver MSc en drs. Johanna S. Rambaran. Samen zetten zij zich in om deze historische mijlpaal breed onder de aandacht te brengen en een bron van inspiratie te zijn voor toekomstige generaties.
Bestel nu alvast via deze link het boek 50 jaar onafhankelijkheid van Suriname. Het boek verschijnt in november 2025, maar u kunt nu alvast een voorbestelling doen.